fbpx

5 πρακτικές «αντρικές» δουλειές για γυναίκες…αντράκια!

| 29 Σεπτεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Πολλές φορές μέσα στην καθημερινότητα, προκύπτουν δουλειές που μία μόνη μαμά, όσο ταλαντούχα και ικανή να είναι, δύσκολα μπορεί να φέρει εις πέρας. Είτε διότι πιστεύει πως θα της πάρει ώρα και πως δεν θα τα καταφέρει είτε επειδή δεν ξέρει πώς, ακόμη και μια αλλαγή λάμπας φαντάζει βουνό. Παρακάτω θα βρείτε οδηγίες για το πώς μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε 5 βασικές «αντρικές» δουλειές, όχι μόνο για να μην χαλάτε τα χρήματά σας στους μαστόρους αλλά και για να μην μπείτε σώνει και ντε στη διαδικασία να βρείτε άντρα για να σας αλλάζει τα…φώτα!

Αλλαγή λάμπας


ADVERTISEMENT

Ελάτε τώρα παραδεχτείτε το…καίγεται μία λάμπα στο πολύφωτο κι αν δεν καούν όλες να σας φάει το σκοτάδι, δεν μπαίνετε καν στον κόπο. Λοιπόν, δεν χρειάζεστε ούτε ηλεκτρολόγο ούτε σύντροφο. Το μόνο που θέλετε είναι μία σκάλα, μια καινούρια λάμπα και εφαρμογή των παρακάτω οδηγιών:

-Κλείνετε τον διακόπτη και τον γενικό του ρεύματος, για να σιγουρευτείτε ότι δεν θα πάθετε ηλεκτροπληξία.

-Παίρνετε μια σκάλα, ανεβαίνετε στο πολύφωτο και πιάνετε τη λάμπα που κάηκε (θα το καταλάβετε, διότι εμφανίζει μία μαύρη σκιά επάνω της). Εάν η λάμπα μόλις έχει καεί, περιμένετε λίγο να “κρυώσει” διότι αν την πιάσετε αμέσως και με γυμνά χέρια θα τραυματιστείτε.


ADVERTISEMENT

-Τσεκάρετε πόσα watt είναι η λάμπα (το γράφει επάνω) ώστε να αγοράσετε μία ίδια.

-Ξεβιδώστε προς τα αριστερά την καμένη λάμπα και βάλτε τη σε ένα ασφαλές σημείο μακριά από τα παιδιά.

-Τοποθετήστε τη νέα λάμπα χωρίς να την πιέσετε πολύ, διότι θα σπάσει στο εσωτερικό της. Προσαρμόστε τη, στρίβοντας με φορά προς τα δεξιά.

-Ανοίξτε το γενικό του ρεύματος και κατόπιν τον διακόπτη ώστε να ελέγξετε αν ανάβει το φώς άρα η λάμπα έχει τοποθετηθεί σωστά. Εάν το φως δεν ανάβει, κλείστε το διακόπτη και σιγουρευτείτε ότι η λάμπα είναι όντως καινούρια. Για να ελέγξετε ότι την έχετε τοποθετήσει σωστά, μην ξεχάσετε προηγουμένως να κλείσετε τον γενικό του ρεύματος.

Βρύση που στάζει

Ο λόγος που μια βρύση στάζει μπορεί να είναι τα φθαρμένα/αλλοιωμένα λαστιχάκια που βρίσκονται μέσα στη βρύση και πρέπει είτε να καθαριστούν από τα άλατα είτε να αντικατασταθούν με καινούρια. Επίσης υπάρχει περίπτωση το λαστιχάκι να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από ότι πρέπει και αυτό να προκαλεί τη διαρροή.

-Κλείστε την παροχή νερού, ώστε να μπορέσετε να ανοίξετε τη βρύση, μέσω του διακόπτη που ρυθμίζει το νερό σε όλο το σπίτι. Αν διαθέτετε διαφορετικό διακόπτη για τη συγκεκριμένη βρύση, χρησιμοποιείστε αυτόν, χωρίς να σταματήσετε το νερό σε όλες τις βρύσες.

–Μετά, ανοίξτε τη βρύση στο τέρμα και ξεβιδώστε με ένα γαλλικό κλειδί ή κάβουρα , το εξωτερικό της βρύσης.

 photo gallikokleidi_zps3ad3a7e1.jpg

Γαλλικό κλειδί

 photo kavouras_zpsca073726.jpg

Κάβουρας

-Ελέγξτε αν το λαστιχάκι της βρύσης είναι αλλοιωμένο ή βρώμικο και ύστερα καθαρίστε το ή αντικαταστήστε το με καινούριο (πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα λαστιχάκια, τα οποία πρέπει να διαθέτουν το κατάλληλο μέγεθος για τις μπαταρίες της βρύσης και να είναι ανθεκτικά στο ζεστό νερό). Μετά, βιδώστε ξανά το κάλυμμα με κατσαβίδι και με ιδιαίτερη προσοχή, διότι το υπερβολικό σφίξιμο θα χαλάσει τις «βόλτες» της βρύσης.

 photo lastixaki_zps48205686.jpg

Λαστιχάκι βρύσης

-Ενεργοποιήστε ξανά την παροχή του νερού και ελέγξτε αν λειτουργεί φυσιολογικά ή διαθέτει διαρροές. Ανοίξτε και κλείστε τη βρύση 3-4 φορές για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι διορθωμένα.

Τέλος, λάβετε υπόψιν ότι σε κάποια μοντέλα βρυσών χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι μπορεί να απαιτούν αλλαγές στη διαδικασία, λόγω του σύγχρονου σχεδιασμού τους. Αν το πρόβλημα επιμένει ή το μοντέλο βρύσης που έχετε είναι πολύ σύγχρονο, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία υδραυλικού.

Tip: Σε περίπτωση που έχετε καλέσει υδραυλικό και η βρύση σας συνεχίζει να στάζει, μέχρι να έρθει, δέστε ένα σπάγκο από τη βρύση και μέχρι τον νιπτήρα. Έτσι οι σταγόνες θα πέφτουν χωρίς θόρυβο, αφού θ’ ακολουθούν την πορεία του σπάγκου.

Εσύ και ο γρύλος σου (ή αλλιώς, πώς να αλλάξετε το λάστιχο του αυτοκινήτου)

Ξέρω από μέσα σας γελάτε, αλλά είναι αρκετά εύκολο να αλλάξετε λάστιχο στο αυτοκίνητο, απλώς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για την όλη διαδικασία. Δοκιμάστε λοιπόν να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.

-Βρείτε κάποιο ασφαλές και σταθερό μέρος για να εργαστείτε. Αποφύγετε χωμάτινες επιφάνειες ή δρόμους με κλίση και όπου και αν βρίσκεστε μην ξεχάσετε να αφήσετε τα αλάρμ αναμμένα και να τοποθετήσετε το προειδοποιητικό τρίγωνο.

-Φροντίστε το αμάξι να είναι σταθερό. Τοποθετήστε κάποιο βαρύ αντικείμενο πίσω από τους τροχούς ώστε να είστε σίγουροι πως το αμάξι δεν θα φύγει.

–Βγάλτε τη ρεζέρβα και το γρύλο από το πορτ μπαγκάζ. Τοποθετήστε το γρύλο κάτω από το αμάξι κοντά στο λάστιχο που θα αλλάξετε. Βεβαιωθείτε ότι το τοποθετήσατε σωστά ώστε να μην σπάσει το πλαστικό κάτω από το αμάξι αν και τα περισσότερα αυτοκίνητα διαθέτουν στο κάτω μέρος ειδική «υποδοχή» για γρύλους.

 photo grylos_zps7fefda7a.jpg

Γρύλος

-Σηκώστε το γρύλο σε σημείο που να μπορεί να στηρίξει αλλά όχι τόσο ώστε να σηκώνει το αμάξι. Το σημείο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς μετά την τοποθέτηση ο γρύλος θα πρέπει να είναι σταθερός.
–Ξεκουμπώστε τα πλαστικά καπάκια του τροχού (τάσια,  αν φοράει τέτοια το αυτοκίνητό σας) και χαλαρώστε τις βίδες με τον ειδικό σταυρό ή το γάμα, γυρνώντας δεξιόστροφα. Δεν χρειάζεται να τα ξεβιδώσετε εντελώς τις βίδες.

 photo tasia_zps0efbe8c8.jpg

Τάσια

-Αφού τις χαλαρώσετε, σηκώστε περισσότερο το γρύλο έτσι ώστε ο τροχός να μην ακουμπά στο έδαφος. Προσέξτε ιδιαίτερα την τοποθέτηση του γρύλου ώστε το αμάξι να παραμένει σταθερό.

-Ξεβιδώστε τις βίδες και απομακρύνετε το χαλασμένο ελαστικό. Τις βίδες που βγάλατε δεν τις πετάτε διότι θα τις χρησιμοποιήσετε για το καινούργιο λάστιχο

-Βάλτε τη ρεζέρβα και σφίξτε με το χέρι σας τις βίδες όσο το δυνατόν περισσότερο.

-Αφού σφίξετε τις βίδες, χαμηλώστε με το γρύλο το αμάξι έτσι ώστε το νέο λάστιχο να ακουμπήσει στο έδαφος και μαζέψτε το γρύλο.

Tip: Υπάρχει και ηλεκτρικός γρύλος με χειριστήριο και ηλεκτρικό μπουλουνόκλειδο ειδικά για γυναίκες και θα τον βρείτε εδώ. Μπορεί να κοστίζει 100 ευρώ αλλά σκεφτείτε πόση μικρή αξία έχει μπροστά στην αναμονή της οδικής βοήθειας ή ακόμη χειρότερα, στο ωτο στόπ!

Άνοιγμα βάζου

 photo bazopoudenanoigei_zps402e59b3.jpg

Λάστιχο γύρω από το καπάκι του βάζου

-Χτυπήστε την άκρη από το καπάκι του βάζου, με ένα μαχαιράκι
-Ανοίξτε
-Αν δεν ανοίγει χτυπήστε την άκρη από το καπάκι επάνω σε μία σταθερή και σκληρή επιφάνεια (π.χ. τραπέζι ή πάγκος κουζίνας)
-Ανοίξτε
-Αν πάλι δεν ανοίξει, βάλτε γύρω από το καπάκι ένα χοντρό λάστιχο και προσπαθήστε ξανά.

Ε δεν μπορεί, θα ανοίξει!

Νευράκια μολυβάκια (ή αλλιώς, πώς να κρεμάσετε έναν πίνακα)

-Σημειώστε με ένα μολυβάκι στον τοίχο, το κεντρικό πάνω σημείο του κάδρου. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε ποιο είναι το κέντρο, βάλτε ένα μέτρο κατά μήκος του πάνω μέρους του κάδρου και μαρκάρετε με το μολυβάκι εκεί που ισχύει το κέντρο, αριθμητικά (αν π.χ το πάνω μέρος του κάδρου είναι 20 εκατοστά, εσείς θα μαρκάρετε εκεί που το μέτρο λέει 10 εκ.) . Για να το καταλάβετε καλύτερα, το σημείο που έχετε μαρκάρει με το μολυβάκι θα το πούμε σημείο Α.
-Βάλτε το κάδρο με την μπροστινή πλευρά να κοιτάζει το πάτωμα και με ένα μέτρο, μετρήστε την απόσταση μεταξύ του γάντζου και του πάνω μέρους του κάδρου.
-Η απόσταση που βρήκατε, π.χ 15 εκατοστά, είναι και αυτή που πρέπει να μετρήσετε στον τοίχο ξεκινώντας από το σημείο Α και πηγαίνοντας προς τα κάτω. Μόλις μετρήσετε τα π.χ. 15 εκ., μαρκάρετε το σημείο με το μολυβάκι και για να το καταλάβετε καλύτερα, αυτό θα το πούμε σημείο Β όπου θα καρφώσετε και το καρφί.

Εάν το κάδρο σας δεν έχει ένα γάντζο στη μέση αλλά δύο γάντζους αριστερά και δεξιά, τότε με το μολυβάκι θα  μαρκάρετε στον τοίχο το σημείο του γάντζου αριστερά (σημείο Α). Κατόπιν θα μετρήσετε το πάνω μέρος του κάδρου και με την απόσταση που θα βρείτε θα σημειώσετε στον τοίχο το κέντρο της απόστασης (σημείο Β) και το σημείο του γάντζου αριστερά (σημείο Γ). Με τη βοήθεια ενός χάρακα ή του ίδιου του μέτρου, φροντίστε τα τρία σημεία να σχηματίζουν ευθεία. Καρφώστε κάθε καρφί στο σημείο Α και Γ αντίστοιχα, και είστε έτοιμοι!

Tips:
-Όταν πάτε να καρφώσετε το καρφί, μην ξεκινήσετε στην ευθεία αλλά δώστε στο σφυρί μια ελαφριά κλίση περίπου 45 μοιρών. Με αυτόν τον τρόπο η τρύπα ανοίγει πιο εύκολα, πιο βαθιά και με λιγότερες πιθανότητες να καταστρέψετε τον τοίχο.
– Σε γενικές γραμμές, η σωστή θέση για το κρέμασμα ενός κάδρου είναι περίπου στο 1.45μ. το κέντρο του από το δάπεδο διότι αυτό είναι το μέσο ύψος του ανθρώπινου ματιού με εξαίρεση τους πολύ κοντούς ή τους πολύ ψηλούς.

Καλή σας επιτυχία!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ