25 τρόποι να βοηθήσετε έναν μονογονέα

0

Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε έναν μονογονέα, είναι καταρχάς να γίνετε φίλοι, να τον/τη γνωρίσετε και να σας γνωρίσει. Είτε μένει στο διπλανό διαμέρισμα είτε στη διπλανή πόλη, δώστε του/της το τηλέφωνό σας και πείτε του/της ότι μπορεί να σας καλέσει όποτε το χρειάζεται ακόμη κι αν θέλει απλά να μιλήσει σε κάποιον. Κι όσο αναπτύσσεται η εμπιστοσύνη μεταξύ σας, δείξτε του/της ότι είστε άνθρωπος στον οποίο μπορεί να βασιστεί. Παρακάτω θα δείτε 25 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε ουσιαστικά, έναν μονογονέα.

Προσφερθείτε να κρατήσετε τα παιδιά του/της
Ειδικά για όσους μονογονείς μένουν μακριά από τους γονείς τους, η βοήθειά σας στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι πολύ χρήσιμη. Πιθανόν να σας χρειαστεί αν αρρωστήσει, όταν θα θέλει να δεί τους δασκάλους των παιδιών και δεν έχει που να τα αφήσει, όταν θα θελήσει να βγεί με κάποιον για ένα ποτό ή αν τα σχολεία είναι κλειστά και πρέπει να πάει για δουλειά. Σιγουρευτείτε πρίν το κάνετε, ότι γνωρίζεστε καλά μεταξύ σας, ότι σας γνωρίζουν καλά και τα παιδιά του/της, πρίν κάνετε μπέιμπι σίτινγκ και ότι δεν πηγαίνει πίσω το πρόγραμμα το δικό σας ή των παιδιών σας.

Γνωρίστε τα παιδιά σας, στα παιδιά του/της
Ειδικά αν τα παιδιά και των δυο σας είναι κοντά σε ηλικία, αυτή η γνωριμία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να βρείτε χρόνο για καφέ είτε οι δυο σας είτε ο καθένας μόνος του.

Καλέστε τον/τη για καφέ
Δεν είναι δύσκολο. Φτιάξτε καφέ και καλέστε τον/τη. Αφήστε τον/τη να ανοιχτεί, να σας μιλήσει. Καλέστε τον/τη μαζί με τα παιδιά του/της και πιστέψτε μας: Μπορεί να έχει και 2 χρόνια να πάει καλεσμένη σε σπίτι για καφέ. Χωρίς υπερβολή!

Μαγειρέψτε του/της
Φτιάξτε το αγαπημένο του/της φαγητό ή ένα φαγητό που ξέρετε να κάνετε καλά και καλέστε τον/τη στο σπίτι σας ή πηγαίνετε στο δικό του/της με κλασσικό και αγαπημένο ταπεράκι. Θα σας λατρέψει!

Δώστε του/της κουπόνια
Πολλοί από εμάς κατεβάζουμε κουπόνια από τα γνωστά site live smart και epithimies.gr αλλά κάποια από αυτά δεν τα χρησιμοποιούμε. Δώστε του/της τα κουπόνια που δεν θέλετε ή κατεβάστε κουπόνια και για εκείνον/η σε περίπτωση που δεν έχει υπολογιστή και σύνδεση στο ίντερνετ.

Χαρίστε του/της ρούχα, βιβλία ή παιχνίδια των παιδιών σας
Όχι όμως με τρόπο που να τον/τη προσβάλλετε ή που να φαίνεται ότι τα έχει οπωσδήποτε ανάγκη ή ότι τον/τη λυπάστε. Ρωτήστε τον/τη απλά, αν θέλει να δεί κάποια πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε και που έχετε βάλει στην άκρη για να χαρίσετε.

Ψωνίστε και για εκείνον/η στη λαϊκή
Μπορείτε μια μέρα που θα πάτε στη λαϊκή ή στο σούπερ μάρκετ να του/της πάρετε κι εκείνου/ης δύο σακούλες με κάποια βασικά είδη ή με είδη που ξέρετε ότι χρησιμοποιεί συχνά και χρειάζεται.

Βάλτε και τα παιδιά του/της στο πρόγραμμά σας
Εάν σκοπεύετε να πάτε τα παιδιά εκδρομή ή για μπάσκετ ή ποδηλασία, ρωτήστε τον/τη αν σας επιτρέπει να πάρετε μαζί και τα παιδιά του/της ή αν θέλει να πάτε όλοι μαζί.

Αν πρόκειται για μητέρα μονογονέα, προτείνετέ της έναν αξιόπιστο μηχανικό αυτοκινήτων
Δυστυχώς πολλά συνεργεία, όταν βλέπουν γυναίκα οδηγό, εμφανίζουν προβλήματα που δεν υπάρχουν για να ανεβάσουν το κόστος της επισκευής του αυτοκινήτου ή της ζητάνε περισσότερα χρήματα από όσα πραγματικά αξίζει η δουλειά τους. Προτείνετέ της ένα μηχανικό που εμπιστεύεστε προσωπικά ή που γνωρίζετε από άλλους, ότι είναι αξιόπιστος.

Μεταφέρετέ τον/τη
Όσο το αμάξι του/της είναι στο συνεργείο, προσφερθείτε να τον/τη μεταφέρετε για να κάνει τις δουλειές του/της, όχι σε σημείο να μην πάτε στη δική σς δουλειά ή να αμελήσετε τις δικές σας υποχρεώσεις αλλά ,για παράδειγμα, στη περίπτωση που πηγαίνετε προς την ίδια κατεύθυνση.

Βοηθήστε τη να λύσει ένα πρόβλημα με τον υπολογιστή του/της
Οι υπολογιστές είναι πλέον είδος πρώτης ανάγκης στη ζωή όλων μας αλλά η επισκευή τους, στοιχίζει. Εάν έχετε τεχνικές γνώσεις, και το πρόβλημα δεν είναι κάτι πέρα των δυνατοτήτων ή των γνώσεών σας, προσφερθείτε να τον φτιάξετε.

Δανείστε του/της, τις οικιακές σας συσκευές
Όλοι έχουμε φρικάρει με ένα πλυντήριο, ένα ψυγείο ή ένα πιστολάκι που χάλασε. Αφήστε τον/τη να χρησιμοποιήσει ή δανείστε του/της,  τις δικές σας συσκευές μέχρι να φτιάξει ή να αντικαταστήσει τις δικές του με καινούριες.

Γίνετε ο επαγγελματικός του/της σύμβουλος
Η αναζήτηση εργασίας είναι δύσκολη υπόθεση ειδικά στην Ελλάδα. Γίνετε λοιπόν εσείς ο επαγγελματικός του/της σύμβουλος, κάντε μαζί πρόβες για το τι θα πεί και πώς θα φερθεί σε μια συνέντευξη για δουλειά και μοιραστείτε μαζί του, την επαγγελματική σας εμπειρία και σοφία.

Ενημερώστε τον/τη ότι σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να βασίζεται σε εσάς
Ειδικά αν μιλάμε για μητέρα μονογονέα χωρίς κανέναν συγγενή στη περιοχή που μένει, σίγουρα δεν θα έχει κάποιον να αφήσει τα παιδιά σε περίπτωση ανάγκης, αν χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο κλπ. Ενημερώστε τη ότι είστε διαθέσιμοι να κρατήσετε τα παιδιά της ή να την μεταφέρετε όπου χρειαστεί και δώστε της τα τηλέφωνα στα οποία μπορεί να σας καλεί, αν συμβεί κάτι επείγον.

Ενθαρρύνετέ τον/τη
Πείτε του/της πόσο καλός γονιός είναι και πόσο καλά είναι τα παιδιά του/της. Δείξτε του/της ότι τα καταφέρνει μια χαρά και μόνος/η του/της και πόσο σπουδαία δουλειά κάνει ως μονογονέας!

Ενημερώστε τον/τη για οτιδήποτε δεν γνωρίζει που αφορά τα παιδιά του/της
Εάν παρατηρήσετε κάτι σχετικό με τα παιδιά του/της, που δεν γνωρίζει, καλό είναι να τον/την ενημερώσετε.  Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη να ξέρουν ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας ενήλικας που τα νοιάζεται, κι αυτό θα το ενισχύσετε αν μιλήσετε στη μητέρα ή στον πατέρα τους για κάτι που τα αφορά και τυγχάνει να μην το ξέρει. Όταν τον/την ενημερώσετε, ξεκαθαρίστε ότι το κάνετε από καθαρό ενδιαφέρον και ότι δεν θα το μάθει κανένας άλλος. Πείτε του/της, ότι το ίδιο ελπίζετε να κάνει στη περίπτωση που δεί ή μάθει κάτι για τα δικά σας παιδιά.

Προσφερθείτε να ποτίζετε τα φυτά του/της ή να κρατήσετε το σκύλο του/της όσο λείπει διακοπές
Στη περίπτωση που εκείνη/ος λείπει διακοπές κι εσείς θα είστε στη πόλη, προσφερθείτε να κάνετε κάποιες δουλειές που θα τον/τη βοηθήσουν να περάσει πιο ανέμελα χωρίς να έχει στο νού του/της τί γίνεται πίσω.

Προτείνετέ του/της έναν δικό σας γιατρό για κάθε περίπτωση
Εάν ο φίλος ή η φίλη σας μονογονέας, είναι καινούριος/α στη περιοχή, προτείνετέ του/της, τους δικούς σας γιατρούς σε ό,τι αφορά τα παιδιά (παιδίατρο, παιδοδοντίατρο κλπ.) ή τον/την ίδιο/α (παθολόγο, γυναικολόγο, οδοντίατρο κλπ.). Φυσικά η επιλογή γιατρού είναι προσωπική υπόθεση και καθαρά υποκειμενική, αλλά είναι σημαντικό ότι έχετε ιδία εμπειρία από τους συγκεκριμένους ειδικούς.

Προτείνετέ τον/τη σε κάποιον που ψάχνει υπάλληλο
Εάν γνωρίζετε κάποιον που ζητάει υπάλληλο έστω και part time και ο/η φίλος/η σας μονογονέας είναι άνεργος/η, προτείνετέ τον. Μπορεί να μην γνωρίζετε πώς είναι στα επαγγελματικά του/της, αν είναι κατάλληλος γι’ αυτή τη δουλειά ή για κάποια άλλη και καλό είναι να το ξεκαθαρίσετε στον υποψήφιο εργοδότη, αλλά αυτό που ξέρετε σίγουρα είναι ότι έχει μεγάλη ανάγκη.

Μάθετε στα παιδιά του/της, καινούρια πράγματα
Ποδήλατο, κηπουρική, μαγειρική, πώς φροντίζουμε τα ζώα, είναι πράγματα που μπορείτε να μάθετε στα παιδιά του/της, όσο εκείνος/η μαγειρεύει ή κάνει τις δουλειές του σπιτιού κι εσείς έχετε ελεύθερο χρόνο.

Αν πρόκειται για μητέρα μονογονέα, κάντε της δώρο ένα μανικιούρ ή ένα καλό χτένισμα
Πόσο καιρό έχει να φτιάξει τα νύχια της ή τα μαλλιά της; Σίγουρα αρκετό. Στη γιορτή ή στα γενέθλιά της λοιπόν, κάντε της δώρο ένα μανικιούρ, πεντικιούρ ή ένα καλό χτένισμα.

Αν πρόκειται για μητέρα μονογονέα, βοηθήστε τη με τις επισκευές του σπιτιού
Αν στάζει η βρύση ή χάλασε το καζανάκι ή δεν ξέρει πώς να εγκαταστήσει ένα ν ανεμιστήρα οροφής και έχετε γνώσεις, προσφερθείτε να το κάνετε. Εάν δεν ξέρετε δεν πειράζει, μπορείτε να καλέσετε έναν επαγγελματία με τον οποίο, πρίν κάνει οποιαδήποτε επισκευή, καλό είναι να διαπραγματευτείτε τη τιμή. Εκτός βέβαια από τις ζημιές μέσα στο σπίτι, υπάρχουν αναρίθμητες δουλειές μέσα σε ένα σπίτι στις οποίες μπορείτε να βοηθήσετε.

Κάντε του/της ερωτήσεις
Όχι αδιάκριτες ή προσωπικές, αλλά από ενδιαφέρον. Δείχνοντας ότι νοιάζεστε για εκείνον/η, είναι πιο εύκολο να σας ανοιχτεί και να φτιάξετε μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας.

Ενθαρρύνετέ τον/τη
Πείτε του/της πόσο καλός γονιός είναι και πόσο καλά είναι τα παιδιά του/της. Δείξτε του/της ότι τα καταφέρνει μια χαρά και μόνος/η του/της και πόσο σπουδαία δουλειά κάνει ως μονογονέας!

Να είστε αληθινοί φίλοι
Το πιο σημαντικό που μπορείτε να κάνετε για έναν μονογονέα, πέρα από το μπέιμπι σίτινγκ ή τις δουλειές, είναι να είστε αληθινοί φίλοι. Στη χαρά και στη λύπη. Στην ανάγκη και στη διασκέδαση. Γίνετε αυτός ο φίλος ή η φίλη που θα θέλατε να έχετε και πιστέψτε μας, όλη η αγάπη η προσφορά και η καλοσύνη, θα γυρίσει πάλι πίσω σε εσάς.

Πηγή: http://singleparents.about.com