Ζυμωτό ψωμί σε μια στιγμή

0

Είμαι απίστευτη ψωμού οπότε ζυμώνω πολύ συχνά με μια απλή συνταγή που δέχεται πολλές παραλλαγές και που μπορείτε να κάνετε κι εσείς. Ό,τι πρέπει για όλες τις ώρες της μέρας, μέχρι το βράδυ δεν θα΄χει μείνει ψίχουλο. Πάμε να φάμε;

Υλικά
330 ml γάλα (αν θέλετε να κάνετε το κλασσικό ψωμί) ή 330ml μπύρα-κουτάκι (αν θέλετε να το κάνετε μερακλίδικο)
1 κούπα ελαιόλαδο
1 φαρίνα κόκκινη (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
Ελάχιστο αλάτι

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μία λεκανίτσα ρίχνετε όλη τη φαρίνα και με ένα κουτάλι της σούπας, κάνετε στη φαρίνα μία μικρή γούβα. Εκεί μέσα ρίχνετε τη μισή κούπα λάδι και ελάχιστο αλάτι. Κατόπιν ρίχνετε τα 100 ml. γάλα ή μπύρα και ανακατεύετε σιγά σιγά με τα χέρια. Καθώς ζυμώνετε ρίχνετε σταδιακά όλο το υπόλοιπο γάλα (ή τη μπύρα) και το λάδι, ωσότου το μείγμα γίνει μία εύπλαστη μπάλα που κολλάει λίγο στο χέρια.
Tip1: Αν δείτε και σας γίνεται πολύ υγρό, πασπαλίστε με λίγο αλεύρι και ρίξτε λίγο λάδι ακόμη.
Tip2: Αν σας γίνεται πολύ στεγνό ρίξτε λίγο λάδι.

Σε αυτή τη φάση έχετε πολλές επιλογές:
α) Είτε θα κάνετε τη ζύμη σας στρογγυλό καρβελάκι ή ψωμάκια που θα ψήσετε σε ταψί πάνω στο οποίο θα τοποθετήσετε προηγουμένως αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή
β) θα την κάνετε μακρόστενο καρβέλι βάζοντας αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε μακρόστενη φόρμα, μέσα στην οποία θα απλώσετε τη ζύμη.

Ό,τι κι αν επιλέξετε, ραντίζετε τη ζύμη με λίγο κρύο νερό από πάνω, χαμηλώνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και ψήνετε στον αέρα. Το ψωμάκι θα είναι έτοιμο σε περίπου 25 λεπτά, βάλτε όμως προηγουμένως το μαχαίρι μέσα στη ζύμη για να δείτε μήπως ψήθηκε και νωρίτερα. Σε περίπτωση που στο μαχαίρι δεν μένουν υπολείμματα σημαίνει πως είναι έτοιμο. Μην αφήσετε το ψωμί παραπάνω απ’ όσο πρέπει διότι θα γίνει στεγνό.

Τέλος, η συγκεκριμένη συνταγή δέχεται πολλές παραλλαγές, από σταφίδες και ελιές μέχρι τυρί τριμμένο και ζαμπόν. Προσοχή μόνο στον συνδυασμό, π.χ. μην φτιάξετε τη ζύμη με μπύρα και πάτε μετά και βάλετε σταφίδες γιατί θα γελάει το σύμπαν (και σίγουρα όχι όσοι φάνε).

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!