fbpx

Τί να φτιάξω το ΣΚ; Απλές και νόστιμες συνταγές του Σαββατοκύριακου και όχι μόνο!

| 2 Φεβρουαρίου 2018
ADVERTISEMENT

Έρχεται αυτό το πολυπόθητο Σαββατοκύριακο και εκεί, που λες τί ωραία θα ξεκουραστώ, θυμάσαι ότι πρέπει να γίνεις για ακόμα μια φορά «σκλάβα της κουζίνας». Και τί να φτιάξεις πάλι; Τα ίδια και τα ίδια. Έχεις στερέψει από ιδέες και φαντασία. Μην ανησυχείς. Με τις παρακάτω συνταγές θα τη βγάλεις και αυτό το Σαββατοκύριακο. Τα υλικά είναι απλά, όπως και η προετοιμασία και μπορείς να κάνεις όποιες παραλλαγές θες, ανάλογα με τα γούστα σου και της οικογένειάς σου.

Κοτόπουλο γεμιστό με γραβιέρα, λιαστή ντομάτα και βασιλικό

Για 2 άτομα – Χρόνος: 45 λεπτά


ADVERTISEMENT

19_kotopoulo-gemisto-liasti_460

Υλικά

  • 2 στήθη φιλέτο κοτόπουλου ανοιγμένα (250 γρ. περίπου το καθένα)
  • 4 μπαστουνάκια γραβιέρα Γλυκιά (50-60 γρ. η καθεμία)
  • 5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Οδοντογλυφίδες για το στερέωμα

Εκτέλεση


ADVERTISEMENT

  1. Αλατοπιπερώνουμε τα δύο φιλέτα (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και φιλέτα γαλοπούλας αντί για κοτόπουλο) και τα πασπαλίζουμε με το βασιλικό.
  2. Στρώνουμε στην άκρη του κάθε φιλέτου τη λιαστή ντομάτα και τα πιέζουμε με το χέρι, ώστε να κολλήσουν τα υλικά στο φιλέτο.
  3. Προσθέτουμε τη γραβιέρα και ρολάρουμε σφιχτά το κάθε φιλέτο, πιάνοντας τις άκρες με τις οδοντογλύφιδες για να μην ανοίξουν.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 C.
  5. Ζεσταίνουμε το βούτυρο με το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε τα φιλέτα απ’όλες τις πλευρές.
  6. Βάζουμε τα φιλέτα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά περίπου.
  7. Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες, κόβουμε λοξά τα φιλέτα και σερβίρουμε.

Σαλάτα με ζυμαρικά και γαρίδες

Για 2 άτομα – Χρόνος: 20 λεπτά

salata-garides

Υλικά

  • 8-10 γαρίδες Νο1
  • 3 λίτρα νερό
  • 500 γρ. πένες ή όποια ζυμαρικά θέλετε
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι και το ξύσμα ενός μέτριου λεμονιού
  • 2-3 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • άνηθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το νερό σε μία κατσαρόλα να βράσει. Ρίχνουμε τις γαρίδες και αφήνουμε να βράσουν για 3 λεπτά.
  2. Στη συνέχεια σουρώνουμε το νερό σε μια λεκάνη αφαιρώντας πρώτα τις γαρίδες με μια κουτάλα.
  3. Ξαναβάζουμε το σουρωμένο νερό στην κατσαρόλα να βράσει, ρίχνουμε το ανάλογο αλάτι και προσθέτουμε τα ζυμαρικά μας.
  4. Όταν βράσουν, απλά τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα.
  5. Έχουμε καθαρίσει τις γαρίδες από το κέλυφος και το μαύρο εντεράκι. που υπάρχει στη ράχη τους και τις προσθέτουμε στα ζυμαρικά μας. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια μας, τον άνηθο και τα προσθέτουμε στη σαλάτα μας.
  6. Χτυπάμε στο μούλτι την κρέμα τυριού με τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και τα ρίχνουμε στη σαλάτα.
  7. Προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι, ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν όλα τα υλικά και τέλος προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και απολαμβάνουμε την υπέροχη και πεντανόστιμη σαλάτα μας.

Χοιρινό ψητό κατσαρόλας με λεμόνι, μουστάρδα και πατάτες

Για 2 άτομα – Χρόνος: 1 ώρα

1513693_797585000339830_4834959222163471865_n

Υλικά

  • 100 γρ. χοιρινό χωρίς κόκαλο κομμένο σε μέτριες μερίδες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μούλτι
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες μαζί με το κρεμμύδι
  • 50 ml κονιάκ
  • 6 χοντροκομμένες πατάτες σε κυδωνατες φέτες
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοκομμένο
  • 6 κόκκους μπαχάρι
  • 2 πρέζες ρίγανη
  • 2 λεμόνια (το χυμό τους)
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. κοφτή κορν φλάουρ
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τις πατάτες, τις λαδώνουμε και τις απλώνουμε στη λαμαρίνα, οπού έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
  2. Τις ψήνουμε σαν τηγανητές μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα και να έχουν μαλακώσει.
  3. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρέας.
  4. Το σοτάρουμε πολύ καλά από όλες τις μεριές μέχρι να πάρει χρώμα. Κατόπιν προσθέτουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα σοτάρουμε όλα μαζί.
  5. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά (εκτός από το αλάτι, που το προσθέτουμε πάντα στο τέλος).
  6. Σβήνουμε το φαγητό με το κονιάκ, αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί και προσθέτουμε ζεστό νεράκι ίσα να σκεπάσει το κρέας και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί νερό κατά τη διάρκεια του βρασίματος, συμπληρώνουμε λιγάκι.
  7. Τέλος, προσθέτουμε στις πατάτες αλατάκι, χτυπάμε το λεμόνι με τη μουστάρδα και το κορν φλάουρ και περιχύνουμε με αυτό το φαγητό μας.
  8. Ανακινούμε κυκλικά την κατσαρόλα με τα χέρια να ανακατευτούν καλά τα υλικά, το αφήνουμε να πάρει κάνα 2-3 βράσεις, για να δέσει λίγο η σάλτσα, το αφαιρούμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Πίτα με χωριάτικο λουκάνικο, πράσο και σπανάκι

79e08f32fa8a036f84441baab7b7a7ff_XL

Για 3 άτομα – Χρόνος: 80 λεπτά

Υλικά

  • 500 γρ. πράσα (καθαρό βάρος) ψιλοκομμένα (μόνο το τρυφερό μέρος τους)
  • 250 γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 1 ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
  • 350 γρ. χωριάτικο λουκάνικο κομμένο σε κύβους
  • 300 γρ. φέτα τριμμένη
  • αλάτι – πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 500 γρ. φύλλο χωριάτικο για πίτες (6 φύλλα)

Εκτέλεση

  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι, που έχουμε βάλει στην φωτιά, ρίχνουμε το λουκάνικο και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα.
  2. Κατόπιν ρίχνουμε τα πράσα με το ξερό κρεμμύδι και τα σοτάρουμε όλα μαζί σε μέτρια θερμοκρασία και κατόπιν προσθέτουμε το σπανάκι.
  3. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να μαραθούν.
  4. Τέλος αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε άνηθο, φέτα, αλάτι, πιπέρι και
    ανακατεύουμε καλά.
  5. Το αφήνουμε στην άκρη να ετοιμάσουμε τα φύλλα.
  6. Τα φύλλα, που θα χρειαστούμε πρέπει να είναι 6, 3 κάτω και 3 από πάνω.
    Λαδώνουμε καλά ταψί Νο34×26 περίπου, στρώνουμε το πρώτο φύλλο με τα ακριανά φύλλα να εξέχουν από το ταψί, τα ραντίζουμε καλά με ελαιόλαδο και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα δυο.
  7. Στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση στο ταψί και διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα, που εξείχαν.
  8. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα, τα όποια τα στρώνουμε σουρωτά, να μην είναι τεντωμένα και τα ραντίζουμε ένα με ελαιολαδο.
  9. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, σκορπάμε σε όλη την επιφάνεια της πίτας 80 ml περίπου ελαιόλαδο, ραντίζουμε με ελάχιστο νεράκι τα φύλλα, για να τραγανίσουν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο και γίνει τραγανό.

Τραγανή μηλόπιτα

Για 4 άτομα – Χρόνος: 1 ώρα 

food-090-610x300

Υλικά

  • 125 γρ. βούτυρο
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 2 βανίλιες
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3-4 μέτρια μήλα
  • 3-4 κουταλιές κομπόστα
  • 1-2 κουταλιές ζελέ μήλο
  • καρύδια
  • κανέλλα

Εκτέλεση

  1. Φτιάχνουμε τη ζύμη και τη βαζουμε σε μεμβράνη. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  2. Εν το μεταξύ καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε κομμάτια, βάζουμε την κανέλα, την κομπόστα, το ζελέ και τα καρύδια (κρατάμε λίγα για μετά) και τα ανακατεύουμε.
  3. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη, βάζουμε βούτυρο σε ταψάκι Νο22×25 περίπου και ανοίγουμε τη ζύμη να πάει παντού με το χέρι και αν χρειαστεί με λίγο αλεύρι στο χέρι, έτσι να ανέβει λίγο στα πλάγια.
  4. Βαζουμε τη γέμιση πάνω στη ζύμη να πάει παντού και βάζουμε και λίγα απ’ τα καρύδια.
  5. Την άλλη μισή ζύμη την ανοίγουμε με πλάστη πάνω σε μία μεμβράνη και καλύπτουμε τη γέμιση.
  6. Λιώνουμε λίγο βούτυρο και το βάζουμε επάνω με ένα πινέλο και πιέζουμε τα πλάγια να κλείσει.
  7. Κανουμε μαχαιριές ή πιρουνιές, βάζουμε λίγη κανέλα, καστανή ζάχαρη, αμύγδαλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.

Καλή επιτυχία!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ