Μπαμπάς μόνος ζυμώνει: Σούπερ συνταγή για σπιτικό ψωμί από τον Μάκη!

0

Ο μόνος μπαμπάς Μάκης, blogger της σελίδας μας και φανατικός  μας αναγνώστης, μας έστειλε μια σούπερ συνταγή για σπιτικό ζυμωτό ψωμάκι και σας τη προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Μάλιστα αποτυπώνει τη συνταγή με ένα δικό του μοναδικό τρόπο και μας δίνει και ωραίες συμβουλές. Πάμε να φάμε;

Υλικά
1 κιλό αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
2 κύβους ( 50 γρ ) νωπή μαγιά (τη βρισκεις στα σουπερ μαρκετ).
600 ml περιπου νερο
20ml ελαιολαδο

Εκτέλεση
Βαζεις σε ενα μεγαλο μπολ το αλευρι. Αν ειναι διαφορετικα τα αλευρα τα ανακατευεις. Βάζεις σε ενα μπολ λιγο νερο απο αυτο που εχεις (αν ειναι χειμωνας το νερο χλιαρο, καλοκαιρι οπως βγαινει απο την βρυση).

Ριχνεις 1 κουταλακι ζαχαρη και την μαγια και ανακατευεις μεχρι να διαλυθει. Ριχνεις και 3 κουταλιες αλευρι. Το ανακατευεις μεχρι να γινει χυλος. Το αφηνεις σκεπασμενο για 10 με 12 λεπτα να φουσκωσει.

Ριχνεις το αλατι στο αλευρι, την μαγια, το λαδι και το νερο και ανακατευεις καλα μεχρι να γινει μια μπαλα που να μην κολλαει (αν εχεις μιξερ μπορεις να το βαλεις στο μιξερ να το ανακατευεις, αλλιως για 10 με 12 λεπτα ζυμωνεις).

Αφηνεις την ζυμη σκεπασμενη για 20 με 25 λεπτα να φουσκωσει (μπορεις αν θες να βαλεις τον φουρνο στην πιο χαμηλη θερμοκρασια 40 ή  50 βαθμους, αναλογα τι εχει και να φουσκωσει εκει. Το χειμωνα αυτο. Το καλοκαιρι δεν χρειαζεται).

Προθερμαίνεις τον φουρνο στους 200 βαθμους.

Οταν φουσκωσει η ζυμη την χωριζεις σε δυο κομματια και φτιαχνεις 2 φρατζολες.
Αν εχεις φορμες τις βαζεις μεσα, αν οχι στο ταψι. Τα χαρακωνεις σταυρωτα, ριχνεις και λιγο αλευρι απο πανω και μετα στο φουρνο για 35 με 40 λεπτα περιπου.

Για να καταλαβεις οτι ψηθηκε, σηκωνεις το ψωμι και το χτυπας απο κατω και αν ο ηχος ειναι σαν να χτυπας πορτα δηλαδη κουφιος ειναι ετοιμο.

Tips
-Αν το κανεις με διαφορετικά άλευρα, ανάλογα με το πόσα θα βαλεις μεσα, αφαιρεις 300 γρ. απο το αλεύρι για ολες τις χρησεις και βαζεις το αλλο. Π.χ. 700 γραμμάρια για ολες της χρησεις και 300 γραμμάρια ολικής

Καλή όρεξη!!!