fbpx

Πεντανόστιμα ρολάκια κανέλλας από την Ελευθερία Κοντογιάννη! 

| 17 Νοεμβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Υλικά για τη ζύμη:

500 γρ. άσπρο αλεύρι ή για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη
50 γρ. γάλα φρέσκο χλιαρό
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
100 βούτυρο ή ελαφρύ λάδι
Μισό φλυτζάνι τσαγιού νερό χλιαρό
1,5 φακελάκι μαγιά στιγμής
1 φακελάκι βανίλια

Υλικά για τη γέμιση :

Ζάχαρη μαύρη ανακατεμένη με κανέλλα


ADVERTISEMENT

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε τη ζάχαρη με τη μαγιά στιγμής, την άχνη και το χλιαρό γάλα! Χτυπάμε τα αυγά σε άλλο σκεύος και στη συνέχεια ρίχουμε σε αυτά το βούτυρο. Έπειτα, βάζουμε το αλεύρι σε ένα βαθύ μπωλ και ανακατεύουμε με τη βανίλια και το αλάτι! Κάνουμε μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε μέσα τα υγρά υλικά! (Προσοχή! Το γάλα να είναι χλιαρό. Όχι κρύο ή καυτό, γιατι δεν θα φουσκώσουν τα ρολά μας). Παράλληλα, ρίχνουμε και το χλιαρό νεράκι! Αρχίζουμε να πλάθουμε τη ζύμη! Πρέπει να πλάθετε εύκολα! Αν κολλάει, προσθέτω λίγο αλεύρι ακόμη! Μόλις η ζύμη γίνει εύπλαστη, την τοποθετώ σε ένα μεγάλο ορθογώνιο ή τετράγωνο ταψί και με τις παλάμες μας την ανοίγω, ωσπου να απλωθεί ομοιόμορφα στο ταψί! Την αφήνω σκεπασμένη με μία πετσέτα σε ζεστό μέρος για μία ώρα, ώσπου να φουσκώσει αρκετά! Μόλις είναι έτοιμη, τη βγάζω προσεκτικά από το ταψί και την ανοίγω λίγο με ένα χοντρό πλάστη, οπότε ξεφουσκώνει λίγο! Μη στεναχωριέστε!

Ρίχνω επάνω στην ανοιγμένη ζύμη λίγο βούτυρο λιωμένο, βρέχω με λίγο γάλα (για να κολλήσει η ζάχαρη με την κανέλλα) και ρίχνω το μείγμα της ανακατεμένης μαύρης ζάχαρης και της κανέλλας σε όλη την επιφάνεια! Τυλίγω έπειτα σε ένα μεγάλο ρολό τη ζύμη μου, κολλώντας το τελείωμα με λίγο νερό, για να μην ανοίξει. Αρχίζω να κόβω ρολάκια και τα τοποθετώ ένα ένα σε λαδωμένο ταψάκι, αλλά όχι όρθια, όπως τα εκοψα. Πλάι, για να φαίνεται μέσα τους η κανέλλα και η ζάχαρη. Ξαναβάζω πάλι σε ζεστό μέρος σκεπασμένα για άλλη μια ώρα να φουσκώσουν! Τέλος, τα ψήνω στους 180 βαθμούς για 35 – 40 λεπτά, ώσπου να πάρουν ωραίο χρώμα! Περιχύνω τα ρολά όσο είναι ζεστά με γλάσο από χυμό πορτοκαλιού χτυπημένο με άχνη, λίγο βούτυρο και τυρί Φιλαδέλφεια. Αν θέλω, ψήνω και μηλαράκια, τα ζεσταίνω με ζάχαρη μέχρι να καραμελώσουν και τα συνοδεύω με τα ρολάκια μου!

Καλή σας όρεξη!


ADVERTISEMENT

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ