Φακές με φρέσκια ντομάτα

0

Και κατευθείαν απ’ τη κουζίνα μας! Τις φτιάξαμε το Σάββατο και δεν έμεινε τίποτα. Χωρίς συμπυκνωμένο χυμό, μόνο με φρέσκια ντομάτα. Πάμε να τις φτιάξουμε!

Υλικά
3 κούπες τσαγιού φακές
6 ντομάτες όσο το δυνατόν πιο ώριμες περασμένες από τον τρίφτη
1 κουτ. σούπας κέτσαπ
1 κουτ.γλυκού ζάχαρη
2 κρεμμύδια ξερά μέτρια, ψιλοκομμένα
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι, πιπέρι, ξύδι
Λίγο λάδι

Πώς το κάνουμε
Ξε-διαλέγουμε τις φακές να είναι καθαρές χωρίς πετραδάκια, γυαλάκια κλπ. Κατόπιν τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με φούλ νερό και μόλις πάρουν βράση, τις βγάζουμε από τη φωτιά, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Ανάβουμε ξανά το μάτι, ρίχνουμε στη κατσαρόλα λίγο λάδι και σωτάρουμε τις φακές και τα κρεμμύδια που έχουμε ψιλοκόψει. Μόλις κάψουν λίγο, σβήνουμε με λίγο ξύδι και αφήνουμε να πιούν το ζουμί. Ύστερα ρίχνουμε τη φρέσκια ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, τα δαφνόφυλλα και 2 ποτήρια νερό και βάζουμε τη φωτιά πολύ χαμηλά. Όσο βράζουν οι φακές ελέγχουμε αν θέλουν επιπλέον νερό. Εμείς τις σιγοβράσαμε για δύο ώρες προσθέτοντας νερό 3-4 φορές και έγιναν τέλειες. Στο τέλος αν θέλετε, ρίχνετε επιπλέον ξύδι. Συνοδεύονται άψογα με χωριάτικο ψωμί και ελιές!

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!