Εύκολη ζαμπονοτυρόπιτα για τα παιδιά
Τη βρήκαμε στο διαδικτυακό μαγειρείο της Έρης, στη κατηγορία “Για τα παιδιά”, αλλά την τσακίζουν άνετα και οι μεγάλοι. Η συνταγή είναι ιδανική για καφέ, ταινία, μεσημεριανό, κουτσομπολιό στο τηλέφωνο, άγχος και φυσικά, παιδικό πάρτυ ή τραπέζωμα. Ειλικρινά, αξίζει τον κόπο να τη φτιάξετε. Ακόμη δεν σας έπεισα;
Υλικά (ένα μέτριο ταψί)
Λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
50 γρ βούτυρο λιωμένο
1/2 πακέτο φύλλο κρούστας ή χωριάτικο σε θερμοκρασία δωματίου
6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα γάλα
3/4 κούπας γιαούρτι
1/2 κούπα σόδα αναψυκτικό
200 γρ τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ τυρί φέτα τριμμένο
300 γρ κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας τριμμένο
1 κούπα ζαμπόν κομμένο σε κομματάκια
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
ελάχιστο αλάτι
πιπέρι
Διαδικασία
Μαζεύουμε όλα τα υλικά στον πάγκο μας για να ξεπαγώνουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω ή 180 αέρα.
Λαδώνουμε καλά ένα μέτριο ταψί.
Σε ενα μπρικάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
Ανακατεύουμε σε ενα μπολ τα αυγά με το γάλα, το γιαούρτι και χτυπάμε με δάρτη. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τα τυριά το ζαμπόν, ελάχιστο μοσχοκάρυδο, αλάτι πολύ λίγο και πιπέρι. Προσθέτουμε και την σόδα και ανακατεύουμε ελαφρώς. Το μείγμα μας θα είναι σχετικά νερουλό. Εαν δεν είναι προσθέτουμε περισσότερο γάλα.
Στο ταψάκι μας σουρώνουμε ένα ένα τα φύλλα, όχι πολύ σφιχτά. Περιχύνουμε το ταψί με το μείγμα μας και απλώνουμε λιγάκι με κουτάλι να πάει παντού. Ψήνουμε την πίτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40 – 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει και αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του ταψιού. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς και την κόβουμε σε κομμάτια.
Καλή όρεξη!
Σχόλια