Το Food Festival βγαίνει Θεσσαλονίκη!

0

«Βρώμικο», ελληνική και διεθνή κουζίνα, γλυκά και λιχουδιές για τα παιδιά. Από όλα θα έχει το Food Festival που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης για τη φετινή χρονιά. Μέσα από 40 δράσεις οι διοργανωτές σκοπεύουν να προβάλουν την εικόνα μιας άλλης Θεσσαλονίκης, που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για γαστρονομικό τουρισμό. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα σε 4 εβδομάδες και περιλαμβάνουν Αγορές, δείπνα, γεύσεις σε μουσεία αλλά και… σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ, καθώς και Χριστουγεννιάτικα τραπέζια.

Αναλυτικά οι δράσεις:

– Το Φεστιβάλ ξεκινά με τη Νέα Ελληνική Καντίνα, μια πρωτότυπη δράση που προωθεί το γρήγορο, αλλά όχι… βρώμικο φαγητό, σήμερα Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, στις 18.00. Στην πλατεία Αριστοτέλους θα στηθεί καντίνα με ποιοτικό fast food, όπως γεύσεις με φάβα, χταπόδι και τραχανά.

– Ελληνική και Διεθνής Αγορά: Η Ελληνική αγορά θα διεξαχθεί το πρώτο Σαββατοκύριακο ( 23-24 Νοεμβρίου), ενώ η Διεθνής Αγορά το δεύτερο (30 Νοεμβρίου- 1 Δεκεμβρίου), στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Παραγωγοί κι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν τα προϊόντα τους, ενώ chef θα δίνουν χρήσιμες συμβουλές για την προετοιμασία γευμάτων.

– Χριστουγεννιάτικη Αγορά: Παιδιά κι ενήλικες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γλυκά και Χριστουγεννιάτικα εδέσματα, στην αυλή του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης (14-15 Δεκεμβρίου).

– Οι Γειτονιές των γεύσεων: Σε μαγαζιά σε γειτονιές της πόλης, όπως τα λαδάδικα, την πλατεία Ναυαρίνου και τη Διαγώνιο, καταστηματάρχες, από ταβέρνες και ουζερί, μέχρι και εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία, θα κερνούν στους περαστικούς μεζεδάκια, υπό τον ήχο μουσικής.

– Δοκιμάστε την ιστορία στα λεωφορεία: Για πρώτη φορά, οι επιβάτες της πολιτιστικής γραμμής 50 του ΟΑΣΘ, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μεζεδάκια μέσα στο λεωφορείο. Αφηγήτρια θα μιλάει για την ιστορία της πόλης, και θα σερβίρεται finger food (30 Νοεμβρίου- 1 Δεκεμβρίου- 14 και 15 Δεκεμβρίου).

– Γεύσεις στα μουσεία: Για πρώτη φορά διοργανώνεται ημερήσιο πρόγραμμα γευμάτων σε μουσεία της πόλης, όπως το Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό, Το ΚΜΣΤ, το ΜΜΣΤ και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Η εκδήλωση ονομάζεται Υummy Museums κι έχει ως στόχο να καταθέσει μια γευστική πρόταση, εμπνευσμένη από ένα έκθεμα κάθε χώρου πολιτισμού.

– Γνωρίστε το Αγρόκτημα: Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Τα παιδιά, μαζί με τους γονείς τους θα συμμετάσχουν σε εργαστήρι εκμάθησης παραδοσιακών αλλά και σύγχρονων τρόπων καλλιέργειας.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται επίσης: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την υγιεινή διατροφή, μαθήματα γευσιγνωσίας και δείπνα με γνωστούς σεφ, για φιλανθρωπικό σκοπό.

Συνεχίζεται επίσης η δράση «Τρίτη βράδυ τρώμε έξω με 10 ευρώ», με πλήρη μενού, σε 110 εστιατόρια και καταστήματα της πόλης. Μάλιστα, από το 2014 υπάρχει η σκέψη το πρόγραμμα αυτό να επεκταθεί και σε μπαράκια, για φθηνά απεριτίφ.

Στο μεταξύ, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ συνεχίζουν και την προσπάθεια προβολής της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό. Μετά το Τορόντο, πρόκειται να διοργανωθούν εκδηλώσεις προβολής και στην Στοκχόλμη, το Φεβρουάριο, στο Λονδίνο στα τέλη Μαρτίου, στη Ν. Υόρκη, σε συνεργασία με τη γνωστή chef Μαρία Λόη, την περίοδο του Πάσχα, καθώς και στις Βρυξέλλες.

Επίσης, σε μια προσπάθεια προβολής των δράσεων και στους επισκέπτες της πόλης, πρόκειται να οργανωθούν για την περίοδο του Φεστιβάλ Τουριστικά πακέτα, σε συνεργασία με την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων, τα οποία θα περιλαμβάνουν τη διαμονή, την περιήγηση και τη συμμετοχή τουριστών στο γαστρονομικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

«Είναι η 3η χρονιά της διοργάνωσης του Φεστιβάλ. Ξεκίνησε το 2011 κι ευελπιστούμε ότι φέτος περνά στην επόμενη φάση εξωστρέφειας, με στόχο την προβολή της τοπικής γαστρονομίας και της καθιέρωσης της Θεσσαλονίκης ως πόλου έλξης για γαστρονομικό τουρισμό», ανέφερε στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα τουρισμού και διεθνών σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας. Πληροφορίες για το φεστιβάλ, μπορείτε να δείτε εδώ http://foodfestival.thessaloniki.gr/

Πηγή: thestival.gr