22/09/2013 Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

0

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Στον εορτασμό συμμετέχουν 1500 πόλεις της Ευρώπης και 4 του Καναδά.

Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους.

Στη χώρα μας, από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 1.500.000 νέα αυτοκίνητα, επιβαρύνοντας κατά 80% την ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά τους θερμούς μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, την πρωτιά σε υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα κρατά η Θεσσαλονίκη, δεύτερη είναι η Αθήνα και ακολουθούν Λάρισα και Πάτρα.

Σχετικές μελέτες του τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών έδειξαν ότι αν τα μέσα επίπεδα των μικροσωματιδίων στην Αθήνα ήταν κάτω από 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αντί των 52,12 που είναι τώρα, θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο. Επιπλέον, μια τέτοια μείωση θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής σχεδόν κατά ένα χρόνο για κάθε κάτοικο της Αθήνας.

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ημέρας χωρίς αυτοκίνητο, πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις  και σε πολλές πόλεις της χώρας μας.
Πιο συγκεκριμένα, στην Αθήνα διοργανώνεται το 4ο Athens Bike Festival (www.bikefestival.gr), για τέταρτη συνεχή χρονιά, στην Τεχνόπολις του δήμου Αθηναίων, από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Στο Μεσολόγγι  το Σάββατο 21/9/2013 και ώρα 18:30 θα ξεκινήσει ποδηλατοβόλτα στο κέντρο του Μεσολογγίου με σημείο εκκίνησης την Κεντρική Πλατεία Μεσολογγίου και την Κυριακή 22/9/2013 στις 17:00 επί της οδού Λόρδου Βύρωνα, θα γίνουν εκδηλώσεις με επίκεντρο το ποδήλατο όπως προβολή βίντεο, έκθεση φωτογραφίας και παλιών ποδηλάτων, επίδειξη δεξιοτεχνίας αλλά και παιχνίδια της γειτονιάς, street painting και μουσικές νότες.

Στην Καβάλα, με τη συνεργασία του ποδηλατικού συλλόγου Κύκλοτρον και την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας NovaΜed, διοργανώνεται ο Ποδηλατικός Γύρος Καβάλας 2013 την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013  . Η έναρξη της ποδηλατοπορείας θα γίνει στις 10.30 το πρωί από το Δημοτικό Κήπο.

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013 στις 18.00, δίνουμε ραντεβού και στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια κατακλύζουμε το κέντρο της με τα ποδήλατά μας, με ρόλλερς, με παιδικά & αναπηρικά καροτσάκια, πεζοί και ότι άλλο θέλουμε εκτός από μηχανοκίνητα μέσα!

Ας συμβάλλουμε έστω και για μία μέρα στο καθαρό περιβάλλον και στην καλή υγεία, κάνοντας τη ζωή, ποδήλατο!