8 βιβλία για τη μονογονεϊκή οικογένεια που θα βοηθήσουν εσένα και τα παιδιά

0

Βρήκαμε στην αγορά πολλά ενδιαφέροντα βιβλία για το πώς μπορεί ένας μονογονέας να χειριστεί τον εαυτό του, τις σχέσεις του και τα παιδιά και σκεφτήκαμε πως κάποια σίγουρα θα σου χρειαστούν. Παρακάτω, θα βρείς αυτά που μας κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον και αν έχεις να μας προτείνεις κάποιο ή κάποια που διάβασες και βρήκες χρήσιμα, περιμένουμε το σχόλιο ή το email σου στο info@singleparent.gr. Προς το παρόν, πάμε να ξεφυλλίσουμε τις σελίδες μιας ολόκληρης μονογονεϊκής ζωής!

Οι γονείς χωρίζουν: Πώς να μην πάρετε διαζύγιο από τα παιδιά σας
Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Καππάτου (Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος)
Εκδόσεις: Μίνωας
Τιμή: 16,50 ευρώ
 photo kappatou_zps67fbae77.jpg
Το τέλος μιας σχέσης επιφέρει σοβαρές δυσκολίες στη ζωή του ζευγαριού, ενώ συνοδεύεται και από την αλλαγή της καθημερινότητας των παιδιών.
Η σκέψη και μόνο να μιλήσουν στα παιδιά για ενδεχόμενο διαζύγιο αποτελεί πηγή αναστάτωσης και αγωνίας για τους γονείς, οι οποίοι πολλές φορές νιώθουν αδύναμοι να διαχειριστούν τα ίδια τους τα συναισθήματα.
Δεκάδες ερωτήματα τους βασανίζουν:

– Πώς να ανακοινώσω το διαζύγιο στο παιδί μου;
– Τι ακριβώς να του πω;
– Πώς θα αντιδράσει;
– Πώς θα επικοινωνούμε εμείς οι γονείς μετά τον χωρισμό;
– Πώς να αποφύγω τις διαφωνίες;

Η έγκριτη ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Α. Καππάτου δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα και ανησυχίες που ταλανίζουν τους γονείς οι οποίοι θέλουν να διαχειριστούν σωστά το διαζύγιό τους, διαφυλάσσοντας πάνω από όλα την ψυχική ισορροπία των παιδιών.

«Παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών-Βοηθώντας στη σχολική προσαρμογή τους»
Συγγραφέας: Θωμάς Μπαμπάλης (Δρ. Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Αιγαίου)
Εκδόσεις: Ατροπός
Τιμή: 19,11 ευρώ στο ebooks.gr

Κατά κοινή ομολογία, η μονογονεϊκότητα αποτελεί ένα θέμα που δεν έχει μέχρι στιγμής αναλυθεί επαρκώς στην ελληνική βιβλιογραφία – είτε σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της ως εναλλακτικής και αναπτυσσόμενης μορφής οικογενειακής οργάνωσης είτε σε ό,τι αφορά τις επιδράσεις που ασκεί στα μέλη της οικογένειας.

Το παρόν βιβλίο έχει ως στόχο να καλύψει μέρος του μεγάλου αυτού κενού. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο παιδί της μονογονεϊκότητας, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι η μορφή οικογενειακής δομής (δηλαδή οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του συστήματος και οι αλληλεπιδράσεις – αλληλεξαρτήσεις των μελών του) διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, στην κοινωνικοποίησή του και στη σχολική του επίδοση, με άλλα λόγια στην ψυχοκοινωνική προσαρμογή του στην οικογένεια και το σχολείο. Με την παράθεση των συμπερασμάτων και των προτάσεων, που γίνεται στο τέλος της μελέτης, επιχειρείται να ενισχυθεί η δρομολόγηση προγραμμάτων εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής που θα διακρίνονται από σοβαρότητα και βαθιά γνώση του φαινομένου. Άλλωστε η ανεπάρκεια γνώσης, κατανόησης, διασάφησης και προβληματισμού για τις διαφόρων ειδών παραμέτρους που έχουν σχέση με τις μονογονεϊκές οικογένειες ήταν και το εύθετο βασικό ερέθισμα για την επισταμένη σπουδή του θέματος.

Η εμπειρική έρευνα που διεξάγεται από το συγγραφέα δεν περιορίζεται μόνο στα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών, αλλά περιλαμβάνει και αυτά των πυρηνικών, καθώς το ζητούμενο δεν είναι να βρεθούν και να εφαρμοστούν εκπαιδευτικές λύσεις και υποστηρικτικά προγράμματα μόνο για τα παιδιά από μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και για όλα τα παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες στην ψυχοκοινωνική προσαρμογή τους. Εξάλλου, χωρίς να αρνείται κανείς ότι γεγονότα όπως το διαζύγιο ή ο θάνατος ενός γονέα είναι ιδιαίτερα τραυματικές εμπειρίες για ένα παιδί, στόχος του σχολείου θα πρέπει να είναι η ισότιμη αντιμετώπιση των παιδιών ακόμη και στην επίλυση των προβλημάτων τους. Εάν εξετάζεται ιδιαίτερα ένα εναλλακτικό σχήμα όπως αυτό της μονογονεϊκότητας, αυτό δε γίνεται με σκοπό τη διάκριση των παιδιών, αλλά τον εντοπισμό των αιτιών, που θα οδηγήσουν σε πιθανότερη διάλυση των δυσκολιών προσαρμογής.

«Γονιός μόνος στο σπίτι»
Συγγραφείς: Dahan Jocelyne, Lamy Anne
Μεταφράστρια: Ελένη Ψυχούλη

Εκδόσεις: Κριτική
Τιμή: 6,75 ευρώ στο ebooks.gr

Δεν είναι πάντα εύκολο για ένα γονιό να μεγαλώνει μόνος το παιδί του. Συχνά αποθαρρύνεται από τον όγκο της δουλειάς και των υποχρεώσεων που δεν μπορεί να μοιραστεί. Ωστόσο, τα νέα προμηνύονται αισιόδοξα: μπορείτε να λύσετε τα προβλήματα και έχετε μια καλή σχέση με το παιδί σας.

Οι συγγραφείς προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις σε σημαντικά καθημερινά ερωτήματα, όπως:
– Πώς θα κρατήσετε τη σωστή απόσταση από το παιδί σας;
– Πώς δεν θα παραμερίσετε τη δική σας ζωή;
– Πώς θ’ αποφύγετε την παγίδα της υπερπροστασίας;
– Πώς θα του επιβάλετε όρια;
– Πώς θα οργανώσετε τα οικονομικά σας;
– Πώς θ’ αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες της εφηβείας;

Ο γάμος από έρωτα έχει αποτύχει;
Συγγραφείς: Πασκάλ Μπρύκνερ
Μεταφράστρια: Σώτη Τριανταφύλλου

Εκδόσεις: Πατάκης
Τιμή: 7,83 ευρώ στο greekbooks.gr
 photo gamosapoerota_zps818e7613.jpg
Σ’ αυτό το σύντομο και καίριο βιβλίο ο Πασκάλ Μπρυκνέρ εξετάζει το φαινόμενο του σύγχρονου γάμου: πώς ένας θεσμός εθελοντικός, «ελεύθερος» –στον σύγχρονο δυτικό κόσμο– καταλήγει συχνά πηγή δυστυχίας. Ήταν άραγε «καλός» ο παλιός καλός καιρός όταν οι άνθρωποι δεν παντρεύονταν από έρωτα αλλά από κοινωνικό χρέος και έμεναν παντρεμένοι «υποφέροντας σιωπηλά»; Πολλά πράγματα άλλαξαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα: η θέση των γυναικών, τα ήθη, οι νόμοι, οι νοοτροπίες… Εδώ και σαράντα χρόνια, ο γάμος χάνει το κύρος του, τα διαζύγια πολλαπλασιάζονται, οι οικογένειες ανασυντίθενται ή δεν συντίθενται καθόλου: ο αριθμός των μονογονεϊκών οικογενειών έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, όπως και ο αριθμός των ατόμων που ζουν έξω και μακριά από κάθε μορφή γάμου. Και παρ’ όλα αυτά, το ιδεώδες του ζευγαριού επιζεί και διαιωνίζεται.

Κι εσύ ζείς μόνη;
Συγγραφέας: Αν Ντέ Μπαρτιγιά
Εκδόσεις: Αλεξάνδρεια
Τιμή: 11,50 ευρώ στο Public.gr
Σ’ ένα όνειρο, είχα δύο παιδιά και πάρα πολλά ζώα, αλλά ούτε ίχνος από σύζυγο. Aυτό είναι και το όνειρο που έγινε πραγματικότητα. H ηρωίδα ζει μόνη με τις δυο της κόρες. O πατέρας έχει φύγει και η ζωή συνεχίζεται με τους τρεις, συν ένα σκύλο και τρεις γάτες. Eκείνη πρέπει να αντέξει σ’ όλες τις μπόρες και να αντιμετωπίζει τα πράγματα όπως έρχονται: τη δουλειά, τα παιδιά που θέλουν αγάπη, παρηγοριά αλλά και μάλωμα, τον άρρωστο σκύλο, τις βαριές σακούλες με τα ψώνια, τον χαλασμένο θερμοσίφωνα…

Σε τέτοιες συνθήκες, πώς να πιάσουν τόπο οι γνωριμίες που της κανονίζουν οι καλές της φίλες, πώς να αποκτήσουν σάρκα και οστά οι άντρες των ονείρων της; Πόσες είναι άραγε οι γυναίκες που δουλεύουν και μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους, επειδή ο σύζυγος τις άφησε ή τον άφησαν, επειδή πέθανε ή λείπει, ή επειδή ούτε καν υπήρξε ποτέ; Eκατομμύρια δίχως άλλο (και απείρως λιγότεροι άντρες στην ίδια κατάσταση). Πρόκειται για εκείνες τις γενναίες «αρχηγούς μονογονεϊκής οικογένειας», όπως είναι η πολιτικά ορθή ονομασία τους, πολλές από τις οποίες θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε τούτο το σπινθηροβόλο μυθιστόρημα της Aν ντε Mπαρτιγιά. Θα συγκινηθούν μαζί της όταν αναγκάζεται να κάνει ευθανασία στο γέρικο σκυλί της. Θα ταραχτούν σαν μάθουν πως η μπέιμπι-σίτερ της έχει πνευματιστικές ανησυχίες. Θα απελπιστούν ανακαλύπτοντας ότι ο τόσο ευχάριστος και περιποιητικός υποψήφιος παρτενέρ της είναι ομοφυλόφιλος. Θα συμμεριστούν την αποστροφή της για το κινητό (ώς τη στιγμή που της προσφέρουν ένα οι κόρες της). Θα μοιραστούν την απέχθειά της για όλες τις βολεμένες φιλενάδες που θέλουν να την αποκαταστήσουν και για κείνα τα «δείπνα γυναικών», όπου θάβουν έναν-έναν τους άντρες τους. Kαι θα νιώσουν τότε με τον καλύτερο τρόπο ότι δεν είναι οι μόνες που είναι μόνες (και ίσως τελικά ευχαριστημένες) σ’ αυτό τον κόσμο.

Στα παιδιά δεν αρκεί μόνο η αγάπη-Οι ψυχολογικές ανάγκες των παιδιών από το Α έως το Ω
Συγγραφέας: Anna Oliverio Ferraris
Μεταφράστρια: Ελένη Λυγερού 

Εκδόσεις: Lector
Τιμή: 12,80 ευρώ στο Public.gr
 photo STA_PAIDIA_DEN_ARKEI_MONO_I_AGAPI_2_zps69ae6efe.jpg
Ναι! Ακόμη και τα παιδιά της τρίτης χιλιετίας χρειάζονται την ανθρώπινη ζεστασιά, τον διάλογο, τη φροντίδα, τα απλά και αυθόρμητα παιχνίδια. Παρόλο που τα σημερινά παιδιά βιώνουν έναν κόσμο που παρέχει πολύ περισσότερα απ’ ό,τι σε προηγούμενες εποχές, παρόλο που δέχονται άλλα ερεθίσματα και διαμορφώνουν με καινούριους τρόπους τις προτιμήσεις τους, σε ό,τι αφορά τις βασικές τους ανάγκες δεν διαφέρουν πολύ από τα παιδιά του παρελθόντος. Εάν οι παιδικές ανάγκες δεν τύχουν της κατάλληλης αντιμετώπισης, το πιθανότερο είναι να κάνουν την εμφάνισή τους απροσάρμοστες συμπεριφορές οι οποίες και αποτελούν το σύμπτωμα κάποιας έλλειψης ή μιας δυσκολίας. Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται οι βασικές ανάγκες των παιδιών, έτσι όπως θα έπρεπε να τις γνωρίζουν οι μεγάλοι ώστε, εκτός από την αυτονόητη αγάπη, να εφοδιαστούν και με τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να επιβιώσουν σε έναν κόσμο όλο και πιο δυσνόητο ακόμη και για τους ενήλικες…

Τί στο καλό να κάνεις όταν οι γονείς σου, χωρίζουν;
Συγγραφέας: Beyer Roberta, Winchester Kent
Μεταφράστρια: Κατερίνα Σεργίδου

Εκδόσεις: Κέδρος
Τιμή: 4,97 ευρώ στο ebooks.gr

Μπορεί η λέξη «διαζύγιο» να είναι μικρή, όμως οι αλλαγές που φέρνει είναι μεγάλες. Για τη μαμά σου, τον μπαμπά σου, την υπόλοιπη οικογένειά σου και… για σένα.
Το βιβλίο αυτό θα προσπαθήσει να σε βοηθήσει σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο της ζωής σου. Ίσως σου δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που μπορεί να σε βασανίζουν, όπως:
– Mήπως φταίω εγώ για το διαζύγιο;
– Kαι τώρα τι θα γίνει με την οικογένειά μας;
– Πώς να χειριστώ τα συναισθήματά μου;
– Ποιος θα νοιάζεται για μένα τώρα;
– Τι γίνεται αν νιώσω ότι βρίσκομαι στη μέση;
– Θα τα ξαναβρούν ποτέ οι γονείς μου;
Μπορείς να διαβάσεις αυτό το βιβλίο με έναν από τους γονείς σου ή και με τους δύο ή με κάποιον άλλο συγγενή ή φίλο που εμπιστεύεσαι. Μπορείς όμως να το διαβάσεις και μόνος ή μόνη σου. Και να μάθεις πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Και να ανακαλύψεις τρόπους για να βοηθηθείς, κι ας σου φαίνονται τώρα όλα βουνό!

Μπαμπά! (το συγκεκριμένο βιβλίο, μας το έχει προτείνει αναγνώστριά μας και έχει λάβει εξαιρετική κριτική)
Συγγραφέας: Νίχους Σβάιν
Μεταφράστρια: Δάφνη Θεοδωράκη

Εκδόσεις: Κάστωρ
Τιμή: 8,96 ευρώ στο greekbooks.gr
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μπαμπά!
Ο μπαμπάς μου μ’ αγαπάει πολύ, είναι ο καλύτερος του κόσμου, ο δυνατότερος, δε φοβάται κροκόδειλους και ηφαίστεια, και τα κάνει όλα… Ένα τρυφερό, ποιητικό βιβλίο για όλους που σκέφτονται τον μπαμπά τους.

*Περιμένουμε και τις δικές σου προτάσεις είτε με σχόλιο κάτω από αυτό το κείμενο ή με email στο info@singleparent.gr