fbpx

Τι λένε τα παιδιά για τις γυναίκες που μένουν σε χειριστικές σχέσεις

| 5 Φεβρουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Κάποτε πίστευα ότι το να μένεις σε μια σχέση με κάποιον που σε κακοποιεί, δείχνει άνθρωπο εξαρτημένο και αποτυχημένο. Ώσπου βρέθηκα εγώ σε αυτή τη θέση, όχι επειδή ο άντρας μου με έδερνε αλλά επειδή με κακοποιούσε λεκτικά και ψυχολογικά για μεγάλο διάστημα κι εγώ καθόμουν εκεί και το υπέμενα.

Η σωματική κακοποίηση είναι προφανής και επικίνδυνη. Απειλεί τη ζωή σου. Όταν κάποιος σε χτυπά, το ξέρεις, Η λεκτική βία όμως ενώ είναι το ίδιο βλαβερή είναι πιο δύσκολο να την αναγνωρίσεις επειδή κανείς δεν τη βλέπει. Γιατί οι πληγές είναι μέσα σου.


ADVERTISEMENT

Τα συμπτώματά της είναι τυπικά. Πρώτα ο θύτης κερδίζει την εμπιστοσύνη σου και ύστερα, αργά και συστηματικά, στη καταστρέφει. Με λέξεις ή γροθιές, σου παίρνει την αξιοπρέπεια, τη λογική, τη συναισθηματική σταθερότητα. Το τραύμα της κακοποίησης μένει ανεξίτηλο για χρόνια και πραγματικά δεν φεύγει ποτέ.

Οι άνθρωποι που κακοποιούν είναι ενδιαφέρουσα τροφή. Τείνουν να είναι επιλεκτικοί σχετικά με το σε ποιόν επιτίθενται, γιατί συνήθως το κάνουν σε όσους μπορούν να ελέγξουν. Σε όσους πιστεύουν ότι είναι πιο αδύναμοι από τους ίδιους ή ότι με τον κατάλληλο χειρισμό, θα τους αποδυναμώσουν πολύ γρήγορα.

Πολλοί θύτες εμφανίζονται να είναι καλοί στην αρχή κι αυτό κάνει την κακοποίηση πιο περίπλοκη υπόθεση στα μάτια του θύματος. Πώς συνέβη αυτό και γιατί; Τα θύματα περνάνε πολύ χρόνο ξοδεύοντας ατελείωτη ενέργεια στο να κατανοήσουν και να εξηγήσουν αυτή τη «ξαφνική» συμπεριφορά του συζύγου ή του συντρόφου.


ADVERTISEMENT

Μετά τους καυγάδες, οι θύτες συνήθως γίνονται καλοί αλλά για λίγο. Μετά την έκρηξη ακολουθεί νηνεμία κι αυτό μπερδεύει ακόμη περισσότερο το θύμα. Το κάνει να αναρωτιέται μήπως τελικά ο σύζυγος ή ο φίλος δεν είναι τόσο κακός όσο νομίζει ή ότι δεν έφταιγε εκείνος αλλά το ίδιο το θύμα. Αν φερόταν διαφορετικά, εκείνος δεν θα ξέσπαγε, σωστά; Κι έτσι μια γυναίκα που χειρίζεται ή κακοποιείται από το σύντροφό της, κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα να αναρωτιέται πότε θα υποστεί την επόμενη επίθεση.

Και η αλήθεια είναι πως ότι και να κάνει το θύμα της κακοποίησης, δεν θα αλλάξει ποτέ τη συμπεριφορά του θύτη. Επομένως, γιατί τα θύματα κακοποίησης μένουν σε μια σχέση;  Οι απαντήσεις είναι περίπλοκες και μοναδικές και τα αποτελέσματα, παγκοσμίως τραγικά!

Παρ’ όλο που οι κόρες μου πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, σε ένα περιβάλλον όπου ο πατέρας τους κακοποιούσε τη μητέρα τους, πήρα πολλά μαθήματα από εκείνες. Μόλις χθες βράδυ τις ρώτησα γιατί πιστεύουν πως μια γυναίκα- θύμα κακοποίησης μπορεί να μένει σε μια τέτοια σχέση και οι απαντήσεις τους είχαν ενδιαφέρον:

1. Επειδή τον αγαπάει: Μερικοί άντρες είναι όμορφοι και καλοί στην αρχή. Όταν όμως αρχίζει να γίνεται κακός, η γυναίκα πιστεύει ότι ο άντρας της είναι ακόμη καλός και όμορφος όπως τον γνώρισε. Πιστεύει σε αυτόν και όταν αυτός ζητάει συγγνώμη, η γυναίκα ελπίζει να μην το ξανακάνει.

2. Για χάρη των παιδιών: Η γυναίκα μπορεί να μην θέλει τα παιδιά της να αποχωριστούν τον πατέρα τους. Μερικοί άντρες είναι καλοί με τα παιδιά αλλά πολύ κακοί με τις γυναίκες τους. Όπως ο μπαμπάς. Τον αγαπάμε και μας λείπει πολύ. Ξέρουμε ότι δεν ήθελες να μας πληγώσεις που τον άφησες και μας πήρες μαζί σου και φύγαμε. Αλλά σε καταλαβαίνουμε.

3. Η γυναίκα δεν έχει χρήματα να φύγει: Μερικές μαμάδες δεν δουλεύουν ή δεν έχουν αρκετά χρήματα να φύγουν.

4. Η γυναίκα ντρέπεται: Όλοι νόμιζαν ότι εσύ και ο μπαμπάς ήσασταν μια χαρά επειδή δεν θέλατε να το μάθουν οι άλλοι. Θυμόμαστε εκείνη τη μέρα που ήρθε η αστυνομία και το είδαν ο θείος και ο θεία και εσείς προσπαθούσατε να τους εξηγήσετε.

5. Η γυναίκα συγχωρεί τον άντρα: Ο μπαμπάς σου ζήταγε συνέχεια συγνώμη και εσύ τον συγχωρούσες πάντα και όποτε τον συγχωρούσες ήσουν ευτυχισμένη. Αγκάλιαζες τον μπαμπά και τον φίλαγες αλλά εμείς δεν καταλαβαίναμε τι γινόταν.

Αυτά μου είπαν οι κόρες μου και είμαι περήφανη γι’ αυτές. Είδαν πολλά άσχημα πράγματα τα μάτια τους αλλά πιστεύω ότι θα είναι καλά. Τουλάχιστον ξέρουν τι είδους σχέση να αποφύγουν. Τώρα θα σας πω κι εγώ γιατί πιστεύω ότι οι γυναίκες-θύματα κακοποίησης μένουν σε μια τέτοια σχέση.

6. Επειδή η γυναίκα δεν καταλαβαίνει ότι την κακοποιούν.

7. Επειδή στενοχωριέται γι’ αυτόν που την κακοποιεί: Πολλές γυναίκες πιστεύουν πως η κακοποίηση είναι κι αυτή μια εξάρτηση, μια αρρώστια. Πώς λοιπόν θα αφήσει μια γυναίκα τον άρρωστο άντρα της, τη στιγμή που χρειάζεται βοήθεια; Γι’ αυτό  και εκείνη προσπαθεί να τον γιατρέψει και όσο προσπαθεί να τον γιατρέψει και το πρόβλημα δεν λύνεται, βάζει τον άντρα-θύτη, πάνω από τις ανάγκες και τη σωματική και πνευματική της ασφάλεια.

8. Επειδή είναι πολύ κουρασμένη: Όταν γυρνούσα σπίτι από τη δουλειά και τελείωνα όλες τις δουλειές του σπιτιού, ειλικρινά το τελευταίο που ήθελα ήταν να βρώ καινούριο σπίτι, δικηγόρο και να φτιάξω τη ζωή μου από την αρχή. Ήθελα μόνο να κοιμηθώ κι όταν ξυπνήσω να μην ζω κοντά του. Απλά.

9. Επειδή ελπίζει: Ελπίζει ότι η σχέση τους θα αλλάξει και θα καλυτερεύσει. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ. Στη πραγματικότητα, συνήθως τα πράγματα γίνονται χειρότερα ενώ η αυτοπεποίθηση του θύματος καταρρακώνεται μέρα με τη μέρα.

Μετά τη συζήτηση που είχα με τις κόρες μου, τις ρώτησα αν βρίσκουν ένα καλό λόγο να μείνουν με έναν τέτοιο σύζυγο και μου απάντησαν και οι δύο ένα μεγάλο και δυνατό «ΟΧΙ». Το να φύγεις είναι δύσκολο, αλλά πρέπει. Πρέπει να ζητήσεις βοήθεια. Ειδικά αν κακοποιείσαι σωματικά και κινδυνεύει η ζωή σου, φύγε χθες. Πήγαινε στην αστυνομία να καταγράψει το περιστατικό, να υπάρχουν αποδείξεις. Πες το σε ανθρώπους που εμπιστεύεσαι γιατί ήρθε η ώρα να φτιάξεις τη δική σου έξοδο κινδύνου!

Πηγή: Divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ