Συζυγικός βιασμός

0

Ο βιασμός μέσα στο γάμο συνιστά εγκληματική πράξη σε πολλές χώρες όπως στην Αργεντινή, στην Αυστραλία, στη Βουλγαρία, στον Καναδά, στη Κροατία, στη Κύπρο, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ινδία, στο Μεξικό στην Ισπανία, στη Ζιμπάμπουε και σε άλλες χώρες.

Ακούγεται εξωφρενικό, αλλά για τη Ελληνική έννομη τάξη ο βιασμός εντός γάμου δεν ίσχυε καν μέχρι το 2006. Λιγότερο ή περισσότερο ευθέως (ανάλογα με το πόσο ήθελε κανείς να τηρήσει τα προσχήματα), η ρύθμιση αυτή δικαιολογούνταν από το υποτιθέμενο «συζυγικό καθήκον» της γυναίκας να είναι ανά πάσα στιγμή σεξουαλικά διαθέσιμη για το σύζυγό της.  Επειδή όμως οι εκτός της «κατά φύση συνουσίας» ασελγείς πράξεις στοιχειοθετούσαν ποινικά αδικήματα και πριν το 2006, η ελληνική δικαιοσύνη θεωρούσε πως μπορούσες μεν να εξαναγκάσεις τη γυναίκα σου  να κάνει σεξ μαζί σου, αρκεί να μην έχεις παράξενα γούστα.

Εν τέλει, το άρθρο 8 του νόμου 3500/06 ενέταξε και τον ενδοσυζυγικό βιασμό στη ρύθμιση του άρθρου 336 του ΠΚ, απαλείφοντας τον όρο «εξώγαμη» (συνουσία), που ως τότε απαιτούνταν για να στοιχειοθετηθεί το εν λόγω αδίκημα. Είχε προηγηθεί το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 2/2/2006 με το οποίο, εκτός των άλλων, τα κράτη-μέλη της ΕΕ παροτρύνθηκαν να αναγνωρίσουν ως «έγκλημα τη σεξουαλική βία στα πλαίσια του γάμου και να προβούν στην ποινικοποίηση του βιασμού εντός γάμου».

Ο συζυγικός βιασμός είναι μια πράξη για την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να μιλήσουν. Τα πολιτιστικά πρότυπα και το κοινωνικό στίγμα που συνδέονται με τον συζυγικό βιασμό σαν πράξη γενικότερα, μπορούν να αποθαρρύνουν, τη καταγγελία του ενώ η ποινική του δίωξη, είναι σπάνια σε πολλές χώρες.

Ο βιασμός στο γάμο συμβαίνει όταν ο σύζυγος βιάζει τη σύζυγο ή την εξαναγκάζει σε σεξουαλικές πράξεις παρά τη θέλησή της. Οι άνθρωποι που τους συμβαίνει, στην αρχή σοκάρονται και αδυνατούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί, καθώς ο σύζυγος είθισται να είναι μία φιγούρα εμπιστοσύνης και στοργής. Παρακάτω θα δείτε 5 τρόπους που κάνουν το ενδοσυζυγικό βιασμό, μία δυστυχή αλλά απτή πραγματικότητα.

Ο σύζυγος κάνει έρωτα μαζί σας όταν βρίσκεστε υπό την επήρεια ψυχοφαρμάκων, ποτού ή ναρκωτικών
Πολλές γυναίκες ξυπνάνε το πρωί ενώ το προηγούμενο βράδυ έκαναν έρωτα με το σύζυγό τους υπό την επήρεια ψυχοφαρμάκων, αλκοόλ ή ναρκωτικών. Δεν θα σας κρίνουμε για τις εξαρτήσεις σας, διότι το ζητούμενο εδώ είναι ότι ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες, κανείς μα κανείς δεν έχει δικαίωμα να σας εκμεταλλεύεται. Ακόμη κι αν παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα ή μια μέρα ήπιατε λίγο παραπάνω, δεν είστε σε θέση να κάνετε επιλογές ή να εμποδίσετε τον άλλον. Ο βιασμός μέσα στο γάμο, συνήθως δεν καταγγέλλεται κι έτσι οι γυναίκες που έχουν βιαστεί από τον σύζυγο, καταλήγουν να το εμπιστεύονται σε μια φίλη τους ή στον ψυχοθεραπευτή τους. Ωστόσο ο γάμος δεν μειώνει τη παρανομία της πράξης επομένως, αν σας συνέβη κάτι ανάλογο, μην προσπαθήσετε να μειώσετε τη σημασία του και να το δικαιολογήσετε.  Πρέπει να καταλάβετε, πως ο σύζυγος, εκμεταλλεύτηκε τη θέση σας όπως θα την εκμεταλλευόταν κι ένας βιαστής, παντελώς άγνωστος.

Ο σύζυγος επιδίδεται σε σαδομαζοχισμό
Ο σαδομαζοχισμός είναι επώδυνος και ο σύζυγός σας δεν έχει κανένα δικαίωμα να σας εξαναγκάζει σε αυτόν, επειδή είστε παντρεμένοι. Θυμηθείτε ότι μία σύζυγος έχει κάθε δικαίωμα να αρνηθεί σε οτιδήποτε αφορά το σώμα της. Δεν χρειάζεται να το εκλογικεύσετε ως μια πράξη που συμβαίνει και είναι αποδεκτή, επειδή είστε παντρεμένοι και δεν πρέπει να κατασκευάζετε δικαιολογίες ότι παρά τη διαστροφή του, είναι καλός άνθρωπος. Ο οποιοσδήποτε σας εξαναγκάζει σε οτιδήποτε, δεν είναι καλός!

Ο σύζυγος , παρ’ όλο που αρνείστε, δεν σταματάει
Ορισμένοι σύζυγοι με διεστραμμένα μυαλά, λένε στις συζύγους ότι καθήκον τους είναι να τους υπακούν και να κάνουν σεξ μαζί τους ακόμη κι αν εκείνες δεν θέλουν. Δεν ανήκετε στο σύζυγό σας και έχετε κάθε δικαίωμα επάνω στο σώμα σας. Όταν εσείς λέτε «Όχι» και ο σύζυγος δεν σταματάει, αυτό συνιστά πράξη βιασμού και όχι μόνο από τον σύζυγο. Ο οποιοσδήποτε συνεχίζει ενώ αρνείστε, συνιστά πράξη βιασμού.

Ο σύζυγος χρησιμοποιεί τη θρησκεία εναντίον σας
Μερικοί σύζυγοι χρησιμοποιούν τη θρησκεία εναντίον της συζύγου, για να την αναγκάσουν να κάνει σεξ μαζί τους. Μερικοί σύζυγοι για παράδειγμα λένε στις συζύγους ότι σύμφωνα με τη θρησκεία, η γυναίκα δεν έχει δικαιώματα (κυρίως στον Μουσουλμανισμό) για να δικαιολογήσουν τη πράξη τους. Μην πέσετε στη «παγίδα της θρησκείας» που βάζει ο σύζυγος για να ελέγχει περισσότερο το σώμα σας και τη ζωή σας διότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να επικαλείται τη θρησκεία για να σας αποκόψει από τα δικαιώματά σας. Φωτεινό παράδειγμα, αποτελούν οι ισχυρισμοί του σεΐχη Μαουλάνα Αμπού Σαγιέντ και προέδρου του Ισλαμικού Συμβουλίου της Σαρία στη Βρετανία, ότι «Οι γυναίκες που βιάζονται μέσα σε γάμο λένε ψέμματα και ουσιαστικά δεν είναι θύματα βιασμού. Δεν υπάρχει θέμα βιασμού σε ένα γάμο αλλά ίσως επιθετικότητα και ανάρμοστη συμπεριφορά καθώς όταν παντρεύονται οι άντρες θεωρούν ότι το σεξ είναι αναπόσπαστο κομμάτι του γάμου. Οι γυναίκες που έπεσαν θύματα βιασμού δεν θα πρέπει να βιαστούν να το πουν στην αστυνομία εάν δεν επιβεβαιωθεί ότι όντως δεν λένε ψέματα και αυτό γιατί είναι μια δικαιολογία για να πάρουν διαζύγιο». Οι ισχυρισμοί του Σαγιέντ, που εκφράστηκαν στο μπλογκ «The Samosa», προκάλεσαν την οργή των αστυνομικών αρχών που ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να πείσουν τα θύματα βιασμών να μιλήσουν και να πουν τι τους συνέβη. Μάλιστα ερωτηθείς για το τι τιμωρία αρμόζει σε άνδρες βιαστές, απάντησε ότι θα πρέπει να υποβληθούν σε πειθαρχία και να ζητήσουν απλά συγγνώμη!

Ο σύζυγος, σας απειλεί με δύναμη όταν αντιστέκεστε
Πολλοί άντρες λένε στις γυναίκες τους, ότι θέλουν δε θέλουν θα γίνει είτε με το καλό είτε με το άγριο. Αυτός είναι ένας τρόπος εξαναγκασμού του ατόμου, να κάνει κάτι που δεν θέλει εξαρχής και δεν διαφέρει σε τίποτα από τον άντρα που χτυπάει τη γυναίκα του για να κάνει ό,τι της λέει.

Ο συζυγικός βιασμός, συμβαίνει πολύ πιο συχνά απ΄ ότι οι άνθρωποι φαντάζονται και είναι κάτι για το οποίο πολλές γυναίκες-θύματα, ντρέπονται να μιλήσουν εκτός κι αν τους δοθεί βήμα, σε εμπιστευτικά ή απόρρητα πλαίσια. Η αστυνομία ή ο ψυχολόγος σας, θα σας πιστέψουν αρκεί να αποφασίσετε να τους μιλήσετε και να το καταγγείλετε. Είστε θύμα μιας παράνομης πράξης την οποία πρέπει να αναφέρετε για να βγείτε από αυτό τον γάμο και να σώσετε τον εαυτό σας και τα παιδιά. Αν χρειαστείτε στήριξη ή καταφύγιο, απευθυνθείτε στο πλησιέστερο κέντρο ή καλέστε σε κάποια γραμμή sos τα στοιχεία των οποίων μπορείτε να βρείτε στους καταλόγους βοήθειας εδώ.

Μέρος του άρθρου διαβάσαμε στο http://marriage.about.com και στο http://rednotebook.gr