fbpx

ΚΕΜΟΠ Ναυπάκτου: Εκδήλωση με θέμα «Η Βία και οι πολλαπλοί τρόποι έκφρασής της»

| 18 Νοεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου 2013, αλλά και παρακολουθώντας καθημερινά, τα ποικιλόμορφα φαινόμενα βίας που συμβαίνουν γύρω μας, η Ομάδα του ΚΕΜΟΠ αποφάσισε να διοργανώσει μία εκδήλωση- συζήτηση με σκοπό να προβάλει το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών αλλά με διευρυμένες θεματικές ενότητες που να προσεγγίζουν και τις άλλες μορφές βίας, όπως είναι η ενδοσχολική και το παιδί-θύμα της ενδοοικογενειακής βίας.

Το  φαινόμενο της βίας, είναι ένα φαινόμενο που απαξιώνει την ανθρώπινη προσωπικότητα και ελευθερία. Βία είναι η χρησιμοποίηση σωματικής, υλικής και πνευματικής δύναμης προς επιβολή θέλησης, δηλαδή εξαναγκασμός με απώτερο σκοπό τον έλεγχο και την εξουσία.


ADVERTISEMENT

Το ΚΕΜΟΠ από το 1992 παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλες τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όμως τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει τις παρεμβάσεις του στην καταπολέμηση κάθε μορφής βίας και ιδιαίτερα αυτής των γυναικών.

 photo prosklish-front2WEB_zpsba92fda4.jpg
 photo prosklish-backWEB_zpsd7d3e447.jpg

Μία από τις βασικότερες και πιο εκτεταμένες διεθνώς μορφές προσβολής της οντότητας και της προσωπικότητας των γυναικών είναι η βία εναντίον τους τόσο εντός, όσο και εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος, που  αποτελεί την κυρίαρχη και δραματική έκφανση των σχέσεων εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα. Έχει καταρριφθεί πλέον ο  μύθος ότι η βία κατά των γυναικών  εμφανίζεται μόνο σε χαμηλά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα,  αντίθετα το φαινόμενο είναι διαταξικό και εμφανίζεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.


ADVERTISEMENT

Με τίτλο : «Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΧΡΥΣΟΣ» το ΚΕΜΟΠ υλοποιεί μία σειρά από δράσεις ενάντια στην κακοποίηση. Ο τίτλος της δράσης επιλέχθηκε προκειμένου να αφυπνίσει όσο δυνατόν μεγαλύτερο γυναικείο πληθυσμό, που βιώνει βία σωματική, λεκτική, σεξουαλική, ώστε  να σπάσει την σιωπή, να μιλήσει για το πρόβλημα του και να βρει τρόπους αντιμετώπισης του.

Στα πλαίσια αυτά λειτουργεί  «Συμβουλευτικό Κέντρο για την κακοποιημένη γυναίκα» στην Ναύπακτο Αιτωλαοκαρνανίας, το οποίο απευθύνεται  σε γυναίκες που τους έχουν υποστεί  οποιαδήποτε μορφή έμφυλης βίας (λεκτική, σωματική, ηθική, ψυχολογική, σεξουαλική).

Το Συμβουλευτικό Κέντρο λειτουργεί στην Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου καθημερινά από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή κατά τις ώρες  08.00 π.μ. έως τις 16.00 μ.μ. Τηλέφωνο επικοινωνίας 26340-21080, fax 26340-29486, e mail kif1@kemop.gr και info@kemop.gr. Υπεύθυνη Προγράμματος: Χάσκαρη Σοφία- Κοινωνική Λειτουργός, Ψυχολόγος: Μαντζάνα Δήμητρα, Νομικός: Σακελλάρη Βασιλική

Στο Συμβουλευτικό Κέντρο μπορούν να απευθύνονται γυναίκες που διαμένουν σε οποιαδήποτε περιοχή του Νομού Αιτωλοακαρνανίας αλλά και σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπου επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από Κοινωνικό Λειτουργό, Ψυχολόγο, Νομικό παρέχει στο θύμα βίας ατομική και ομαδική συμβουλευτική,ψυχολογική και νομική υποστήριξη.

Στο Συμβουλευτικό Κέντρο επίσης λειτουργεί:

  • μία (1) φορά την εβδομάδα Συμβουλευτικό Τμήμα οικογένειας για την εξομάλυνση των ενδοοικογενειακών δυσλειτουργιών και την καλή   λειτουργία  των διαπροσωπικών σχέσεων  μεταξύ των μελών.
  • δύο (2) απογεύματα την εβδομάδα  Ανοικτό καφενείο  με στόχο την ψυχαγωγία, την κοινωνικοποίηση, καθώς και την ενίσχυση του αισθήματος «ανήκειν», ιδιαίτερα σε γυναίκες που βιώνουν μοναξιά και απομόνωση. Σε οικείο περιβάλλον θα αναπτύσσονται συζητήσεις πίνοντας καφέ ή αναψυκτικό, θα διατίθενται επιτραπέζια παιχνίδια, βιβλιοθήκη και χώρος για διάβασμα.
  • εργαστήριο (workshop) για γυναίκες ομάδας στόχου. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 4 τρίμηνα εργαστήρια κοσμήματος δυναμικότητας 10 ατόμων το οποίο θα αποτελέσει ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, θα παρέχει γνώση και δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης. Το εργαστήρι θα λειτουργεί 2 δίωρα την εβδομάδα.

Στόχος του ΚΕΜΟΠ είναι, εκτός από την υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών, να ευαισθητοποιήσει και να καταστήσει συνείδηση της κοινής γνώμης ότι η βία συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να την αποκρούσουν και να την καταδικάσουν.

Παράλληλα το ΚΕΜΟΠ στοχεύει με αλληλοσυμπληρούμενες ενέργειες να:

  • υποστηρίξει θύματα βίας
  • συμβάλει στην άρση του φαινομένου της βίας που απαξιώνει την ανθρώπινη προσωπικότητα και ελευθερία
  • ευαισθητοποιήσει και να καταστήσει συνείδηση της κοινής γνώμης ότι η βία συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να την αποκρούσουν και να την καταδικάσουν.

Στην επίτευξη του στόχου θα συμβάλει μία πολυεπίπεδη προσέγγιση με :

  • ενέργειες συμβουλευτικής, υποστήριξης και ενημέρωσης στα θύματα βίας
  • ενέργειες ευαισθητοποίησης  – καμπάνια ενημέρωσης

Εμείς οι άνθρωποι του ΚΕΜΟΠ προσδοκούμε σε μια κοινωνία ισότιμη με ίσες ευκαιρίες για όλους χωρίς διακρίσεις, βία και αποκλεισμό και ελπίζουμε με την υλοποίηση δράσεων  να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ