fbpx

Ενδοοικογενειακή βία και νομικές κυρώσεις

| 1 Νοεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Θυμάμαι ακόμα με τον ίδιο προβληματισμό όπως και τότε που ήμουν έφηβος, τα λόγια του πατέρα μου: «τα πάντα ξεκινάνε μέσα από την οικογένεια…».

Είναι εύλογο, ότι για ένα παιδί που μόλις αρχίζει να αισθάνεται την ύπαρξη του και τους γύρω του, δηλαδή τους γονείς του, αυτή η συνύπαρξη αποτελεί την πρώτη κοινωνία γι’αυτό. Σχεδόν καθημερινά ακούω από συνανθρώπους μου περιστατικά εντός οικογένειας όπου εκδηλώνονται κρούσματα βίας. Η αλήθεια είναι ότι για την εκδήλωση αυτή ευθύνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και η οικονομική κρίση η οποία έχει ξεσπάσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια περίπου και έχει οδηγήσει στην οικονομική και ηθική κατάπτωση εκατομμύρια ανθρώπους. Η υπερχρέωση των νοικοκυριών μεταξύ άλλων αλλά και η αμοιβαία πολλές φορές έλλειψη κατανόησης για την δύσκολη αυτή κατάσταση, οδηγεί συχνά πλέον τις οικογένειες σε έντονες εκδηλώσεις κρουσμάτων βίας με συνέπεια την επίλυση των διαφορών αυτών στα δικαστήρια.


ADVERTISEMENT

Σε ο,τι αφορά τα ανήλικα τέκνα, η οποιαδήποτε βίαιη συμπεριφορά που υφίστανται μέσα στην οικογένεια, τους δημιουργεί ψυχικά τραύματα, τα οποία δεν βοηθούν καθόλου την ωφέλιμη και ελεύθερη ανάπτυξή τους, αλλά αντιθέτως τα μετατρέπει σε εν δυνάμει βίαιους ανθρώπους.

Πέρα από την βία όμως που μπορεί να εκδηλώνεται σε βάρος των ανήλικων τέκνων από τους γονείς του, ή από ένα γονέα, το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας εκδηλώνεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του, σε βάρος των γυναικών. Ωστόσο, υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες όπου υφίσταται ενδοοικογενειακή βία ακόμη και ο άνδρας.

Ο νομοθέτης αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ειδικής πλέον αντιμετώπισης του φαινομένου βίας μεταξύ των μελών μιας οικογένειας και προκειμένου να αποτρέψει την μετατροπή αυτής σε άσυλο βίας και σε τόπο ατιμώρητης καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ψήφισε το Νόμο 3500/2006 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.


ADVERTISEMENT

Ο Νόμος 3500/2006 έχει βάλει ήδη γερά θεμέλια για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας που παρατηρούνται καθημερινώς στο σπίτι του διπλανού μας ή ακόμα και μέσα στο δικό μας. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον ανωτέρω νόμο, σε περίπτωση διαπράξεως εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας, οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές που διενεργούν προανάκριση, απαγορεύεται να ανακοινώνουν με οποιονδήποτε τρόπο το ονοματεπώνυμο του θύματος και του κατηγορουμένου, τη διεύθυνση κατοικίας τους, καθώς και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία είναι δυνατόν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους. Επίσης η υποβολή της μήνυσης από τα θύματα πραγματοποιείται χωρίς την καταβολή του παραβόλου των 100€.

Σύμφωνα με το Άρθρο 2 του εν λόγω νόμου «Η άσκηση βίας κάθε μορφής μεταξύ των μελών της οικογένειας απαγορεύεται». Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ.2,3 του παρόντος νόμου αν το μέλος της οικογένειας το οποίο προξενεί σε άλλο μέλος αυτής σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του, είναι δυνατόν να προκαλέσει στο θύμα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών. Αν επακολουθήσει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν ο υπαίτιος επεδίωκε ή γνώριζε και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της πράξης του, τιμωρείται με κάθειρξη.

Αν η πράξη της σωματική κάκωσης ή βλάβη της υγείας, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του προηγούμενου άρθρου τελέσθηκε σε βάρος εγκύου ή σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ανίκανο να αντισταθεί, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών και αν η πράξη τελέσθηκε ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, ενός έτους.

Γίνεται έντονα αντιληπτή η διάθεση του νομοθέτη να προστατεύσει τα μέλη μιας οικογένειας, δηλαδή συζύγους, άνδρες και γυναίκες, ανήλικα τέκνα και να καταστείλει συγκεκριμένες μορφές βίας κατά ανήμπορων ή αδύναμων προσώπων τιμωρώντας αυτούς που ασκούν την ενδοοικογενειακή βία με ιδιαίτερη αυστηρότητα.

Η άσκηση της οικογενειακής βίας αποτελεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Η εκδήλωση αυτής με οποιαδήποτε μορφή και αν λαμβάνει, η οποία έχει γίνει πολύ συχνή πλέον, παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία έχουν αναγνωρισθεί από το Σύνταγμα της Ελλάδας εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος.

Το θύμα, μετά την βία που έχει υποστεί, απελπίζεται και συχνά κλείνεται στον εαυτό του. Μεγάλο ποσοστό των θυμάτων αγνοεί ότι καταπατούνται δικαιώματά του, όπως το δικαίωμα να ζητήσει διαζύγιο ή ακόμα και την ποινική δίωξη του δράστη με συνέπεια να παραμένουν ατιμώρητοι οι ασκούντες την ενδοοικογενειακή βία.

Συμπερασματικά σκεπτόμενοι αυτό που θα δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις για την καταστολή αυτού του φαινομένου για την ορθή εφαρμογή του νόμου και κατά συνέπεια την αντιμετώπιση του προβλήματος της ενδοοικογενειακής βίας είναι η ευαισθητοποίηση της ίδιας της κοινωνίας που αποτελείται από τον καθένα μας χωριστά και η ανάληψη δράσεων σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Κατά ένα μεγάλο μέρος αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ανάδειξη του προβλήματος από τα ίδια τα σχολεία και με την διδασκαλία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το ίδιο το σχολείο, ως θεμέλιο για την ένταξη του ανθρώπου στην κοινωνία, μπορεί με την σωστή ενημέρωσή του προς τους μαθητές να δράσει προληπτικά και να τους αποτρέψει από μελλοντικά φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας.

Κωνσταντίνος Τζίκας 
Δικηγόρος και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής
Αριστοτέλους 30, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54623
Τηλέφωνο: 2310266849
Fax: 2310266849
Email: info@tzikas-lawfirm.gr
Web: http://www.tzikas-lawfirm.gr/

Εάν είστε θύμα ενδοοικογενειακής βίας ή γνωρίζετε κάποιον άλλον που είναι, δείτε  στους καταλόγους βοήθειας του Singleparent.gr πού μπορείτε να απευθυνθείτε, καταγγείλτε το στην Αστυνομία και μιλήστε ή φύγετε…χθες!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ