Ο άντρας μου με κακοποιούσε και έχω πάρει τη μέριμνα και την επιμέλεια. Γίνεται το παιδί μου, να αλλάξει επώνυμο;

1

Ερώτηση

«Καλησπέρα σας. Καταρχήν συγχαρητήρια για την σελίδα σας. Δεν μπορειτε να φανταστείτε ποσο χρήσιμη είναι. Είμαι και εγώ μία κακοποιημένη γυναίκα που δόξα το Θεό στο τσακ γλίτωσα το θάνατο με τη βοήθεια των γονιών μου. Έκανα τη βλακεία και παντρεύτηκα με πολιτικο γάμο και τον λεγόμενο και έβαλα την υπογραφή μου για να πάρει το επίθετο του. Τώρα θέλω να το αλλάξω.έχω ψάξει και βρήκα οτι εκτος απο την δικαστική οδό μπορώ να το αλλάξω και με απόφαση δημάρχου (όπως έγινε και με μια όμοια περίπτωση και ο δήμαρχος το δέχτηκε). Ξέρετε αν αυτό αληθεύει? Οι υπεύθυνοι στο δημοτολόγιο της πόλης μου, δεν με αφήνουν ούτε την αίτηση να κάνω. Έχω πάρει διαζύγιο και εχω την επιμέλεια και την γονική μέριμνα του παιδιού και τώρα εκκρεμεί το ποινικό. Ήδη εχει βγει η απόφαση για 3 κακουργήματα εις βαρος του! Σας παρακαλώ αν μπορείτε να κοιτάξετε το θέμα μου, σας ευχαριστώ πολύ! «.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Θεώνη Κάδρα, από το Δικηγορικό γραφείο «Ε.Φωτοπούλου & Συνεργάτες»

Η αλλαγή επωνύμου γίνεται με υποβολή αντίστοιχου αιτήματος στο δημοτολόγιο του Δήμου όπου είναι εγγραμμένο το τέκνο. Απαιτείται δηλαδή απόφαση του Δημάρχου για την αλλαγή του επωνύμου και δεν μπορεί να γίνει με δικαστική απόφαση (μόνο αν ο Δήμαρχος απορρίψει το αίτημα τότε ακολουθείται η δικαστική οδός).  Δικαίωμα υποβολής του αιτήματος έχει το τέκνο όταν ενηλικιωθεί ή ο γονέας που έχει τη γονική μέριμνα. Συνεπώς, εφόσον έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση που αναθέτει  αποκλειστικά σε εσάς, εκτός από την επιμέλεια, και τη γονική μέριμνα έχετε δικαίωμα να ζητήσετε την αλλαγή του επωνύμου του παιδιού σας χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του πατέρα του (προσκομίστε στο Δημοτολόγιο την απόφαση).

Στην αίτηση ζητείται η αλλαγή του επωνύμου με αναλυτική περιγραφή των λόγων, ενώ προσκομίζονται και τα δικαιολογητικά, που ζητά η με αριθμό Φ. 42301/13706/27-7-1995/Αρ.20 εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στο νέο επώνυμο που θα ζητείται να προσλάβει το παιδί σας. Με βάση την υπ’ αριθμ.  Φ.4239/13706/95 εγκύκλιο Υπ. Εσωτερικών έχουν απορριφθεί αιτήσεις που ζητούσαν αλλαγή του επωνύμου από το πατρικό στο μητρικό επώνυμο. Επίσης, η αιτούμενη αλλαγή επωνύμου επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση συνδρομής σπουδαίου λόγου. Πρέπει η αλλαγή να εξυπηρετεί ηθικό συμφέρον του τέκνου, και να μην επιτυγχάνεται, ή επιδιώκεται, παράνομος και οπωσδήποτε μη αναγνωρισμένος από τον νόμο σκοπός. Σύμφωνα με τη νομοθεσία και τη διαμορφωθείσα νομολογία του ΣτΕ, η αλλαγή επωνύμου μπορεί να γίνει μόνο για σοβαρούς λόγους, όπως ψυχικά προβλήματα που προκαλούνται από ένα επώνυμο κακόηχο ή δυσχερές στην προφορά.

Ακόμα, σε περίπτωση που το επώνυμο προκαλεί κακή φήμη από πράξεις άλλου προσώπου που το φέρει, τότε η αλλαγή επιτρέπεται (Απόφαση 522/2011Δημ.Ωρωπού λόγω κακόηχου επωνύμου που επέτεινε την ψυχική κατάσταση του τέκνου και κακής φήμης του ονόματος του πατέρα). Δεν θεωρείται όμως λόγος η απαρέσκεια του επωνύμου. Στην περίπτωσή σας λοιπόν, δεδομένου ότι υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις στο πρόσωπο του πατέρα και από ότι συνάγω εκκρεμεί απόφαση για ενδοοικογενειακή βία εις βάρος σας έχετε βάσιμους λόγους να ζητήσετε την αλλαγή του επωνύμου καθώς η δράση και η φήμη του πατρικού ονόματος επιδρά δυσφημιστικά και πιθανόν χλευαστικά στην ζωή του τέκνου του.

Ο Δήμαρχος εκδίδει αιτιολογημένη απόφαση, με την οποία αποδέχεται, ή απορρίπτει την αίτηση αλλαγής επωνύμου. Είναι δηλαδή στη διακριτική εξουσία του Δημάρχου η απόφαση περί αποδοχής ή απόρριψης του αιτήματος, ο οποίος  οφείλει σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, προπαντός, να εκτιμά τους λόγους που επικαλείται ο αιτούμενος τη μεταβολή του επωνύμου του και να αποφαίνεται, εν όψει της σοβαρότητας των λόγων αυτών, εάν ενδείκνυται ή όχι η ζητούμενη μεταβολή, αιτιολογώντας ειδικώς, από την άποψη αυτή, την απόφασή του (βλ. ΣτΕ 962/2011, ΣτΕ 1309/1951, 1862/1952, ΣτΕ 2567/2002, 1676/2001).

Δικηγορικό Γραφείο
Eυγενίας Α. Φωτοπούλου 
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!