fbpx

Πώς να διαλέξεις παιδίατρο: Οι ερωτήσεις που πρέπει οπωσδήποτε να του/της κάνεις για να δεις αν σου κάνει

| 18 Μαΐου 2018
ADVERTISEMENT

Γεννάς και παίρνεις αμπάριζα όλους τους παιδιάτρους που ξέρεις και σου πρότειναν και τους περνάς από κόσκινο. Θες να είσαι σίγουρη (πολύ λογικό) ότι έκανες την καλύτερη επιλογή και θα είσαι εσύ και το παιδί σου ασφαλείς στα χέρια του. Συνήθως η αναζήτηση ξεκινά ένα μήνα πριν τη γέννηση ή τις πρώτες πρώτες μέρες. Τότε είναι που αρχίζεις και έχεις μια ιδέα του πώς θες να είναι ο παιδίατρός σου.

Είναι πιο εύκολο να επιλέξεις, αν είσαι εξ αρχής “εξοπλισμένη” με τις κατάλληλες ερωτήσεις. Σημασία έχει να σου «κάνει» και να σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Είναι σημαντικό να τον έχεις ήδη γνωρίσει πριν γεννήσεις. Σαν έρθει εκείνη η στιγμή, είναι τόσα αυτά που πρέπει να κάνεις και να μάθεις, που δεν μπορείς να ανησυχείς και για την «εύρεση» του καλύτερου για σένα παιδιάτρου.


ADVERTISEMENT

Εκτός από τις γνώσεις και την ανάλογη εμπειρία που θες να έχει, είναι σημαντικό να κάνει επισκέψεις στο σπίτι καθ’ όλο το 24ωρο και να μπορείς κι εσύ αντίστοιχα να τον/την επισκεφτείς στο ιατρείο του/της όταν υπάρξει ανάγκη χωρίς να πρέπει να κλείσεις ραντεβού.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβεις υπόψιν. Αν γνωρίζεις κάποια μαμά που συνεργάζεται μαζί του, δεν είναι κακό να τη ρωτήσεις μερικά πράγματα. Τώρα με την εξέλιξη της τεχνολογίας, μπορείς να βρεις στο ίντερνετ κριτικές για όλους σχεδόν τους γιατρούς (ειδικά αν δεν γνωρίζεις καμία πληροφορία γι’ αυτόν ή είναι καινούργιος ή είσαι εσύ καινούργια στην περιοχή). Και ο γυναικολόγος σου μπορεί να σε κατατοπίσει και να σου συστήσει κάποιον.

Σημασία έχει να βρεθεί ο/η ιδανικός/ή επιστήμονας και να συνεργαστείτε άψογα. Οι ερωτήσεις που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να ξεσκαρτάρεις τη λίστα σου και να φτάσεις στον ένα.

Επαναλαμβάνω πόσο σημαντικό είναι να έχεις συναντήσει τον παιδίατρο που σε ενδιαφέρει από κοντά, πριν λάβεις την τελική σου απόφαση. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση μπορεί να σου δώσει περισσότερες πληροφορίες απ’ ότι μια τηλεφωνική συζήτηση (σπάνια, αλλά γίνεται να σε χρεώσουν για αυτή την αρχική σου επίσκεψη, οπότε ρώτησε πριν κλείσεις ραντεβού μη βρεθείς προ απροόπτου).


ADVERTISEMENT

Ερωτήσεις που καλό θα ήταν να κάνεις σε έναν παιδίατρο, πριν οριστικοποιήσεις την απόφασή σου. Μη ντραπείς να ρωτήσεις το οτιδήποτε. Σε τέτοια ζητήματα δεν χωράνε ντροπές:

  1. Είστε ο ίδιος γονέας;
  2. Πόσα χρόνια είστε παιδίατρος εν ενεργεία;
  3. Ποια η άποψή σας για το θηλασμό;
  4. Δέχεστε και επισκέπτεστε ο ίδιος ή συνεργάζεστε και με άλλους γιατρούς/με κάποιον ειδικευόμενο; Εάν είστε μόνος και παρουσιαστεί κάποια ανάγκη, ποιος σας αντικαθιστά;
  5. Ποιες ώρες δέχεστε στο ιατρείο σας; Αν μου συμβεί κάτι, κάνετε κατ’ οίκον επισκέψεις; Κι αν ναι κάνετε και τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα;
  6. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δίνετε το κινητό σας ή επικοινωνούμε μόνο στο σταθερό του ιατρείου σας;
  7. Απαντάτε σε e-mail σε περίπτωση που σας στείλω κάποια απορία μου; Κι αν ναι πόσο άμεσα απαντάτε;
  8. Επισκέπτεστε τα νεογέννητα στο μαιευτήριο ή μόνο αφού πάρουν εξιτήριο;
  9. Ποια η γνώμη σας για τον εμβολιασμό;
  10. Παιδάκια υγιή και άρρωστα τα δέχεστε τις ίδιες ώρες ή έχετε ορίσει διαφορετικές ώρες επισκεπτηρίου για τα μεν και διαφορετικές για τα δε;
  11. Με ποια νοσοκομεία συνεργάζεστε;
  12. Ποια η γνώμη σας για τα αντιβιοτικά;
  13. Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν σήμερα τα παιδιά;

15 λεπτά είναι αρκετά να σου τις απαντήσει όλες. Βλέπεις, ακούς και αναλόγως πράττεις. Ξεκίνα με τις πιο σημαντικές ερωτήσεις, ώστε αν δεν μείνεις ευχαριστημένη από τις απαντήσεις του, να μη φας άδικα το χρόνο σου.

Επίσης να θυμάσαι: Παιδίατρος που σε παραπέμπει διαρκώς στο νοσοκομείο για τα πάντα ή δεν απαντά στις κλήσεις σου ούτε σε παίρνει πίσω ή δεν σέβεται τον τρόπο ανατροφής που επέλεξες για το παιδί σου (αν θες ή δεν θες να θηλάσεις κλπ.) ή σας ξεπετάει στο πεντάλεπτο ή δεν κάνει υπομονή όταν το παιδί κλαίει/γκρινιάζει/δεν κάθεται, μπορείς να τον/την αλλάξεις. Δεν είσαι υποχρεωμένη να συνεχίσεις με τον/την παιδίατρο που ξεκίνησες. Είσαι όμως υποχρεωμένη να επιλέξεις το καλύτερο για το παιδί σου.

Πηγή: mydomaine.co.uk

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ