Εμβόλιο HPV στις έφηβες: Ποιοί οι κίνδυνοι και ποιά τα οφέλη

0

Ως γονέας δύο εφήβων κοριτσιών, το θέμα του σεξ συζητιέται πολύ συχνά στο σπίτι μας. Ο σύζυγός μου και εγώ κάνουμε ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με τα παιδιά μας, διότι θέλουμε να γνωρίζουν, τί πρέπει να κάνουν, όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Δεν συζητάμε μόνο τις σεξουαλικές τεχνικές και τα συναισθήματα, που προκύπτουν, όταν βρίσκονται σε μία σταθερή ερωτική σχέση, αλλά έχουμε συζητήσει και για τους κινδύνους, που ελλοχεύουν, όταν έχουν σεξουαλική επαφή με κάποιο άλλο άτομο. Τα παιδιά μου γνωρίζουν τη σημασία των προφυλακτικών, τις επιπτώσεις των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και των διαθέσιμων τρόπων αντισύλληψης.

Ο σύζυγός μου κι εγώ νιώθουμε, ότι πρέπει να τα εφοδιάσουμε με τα κατάλληλα εργαλεία, όχι μόνο, για να κάνουν σεξ με ασφάλεια, αλλά και να απολαμβάνουν την εμπειρία του να έχουν στενές σχέσεις με τις λιγότερες δυνατές έγνοιες.

Και αυτό περιλαμβάνει τον εμβολιασμό των παιδιών για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή αλλιώς HPV.

Ο ιός HPV είναι ένας ιός, που μεταδίδεται μέσω κολπικής, πρωκτικής και στοματικής σεξουαλικής δραστηριότητας και είναι γνωστή αιτία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του λαιμού. Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, περίπου 79 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό και περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται ετησίως.

Ο ιός έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του αιδοίου, του κόλπου, του πέους και του πρωκτού, καθώς και καρκίνους του λαιμού, της βάσης της γλώσσας και των αμυγδαλών. Ο HPV είναι η πιο κοινή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη (STI) και μεταδίδεται από μολυσμένο σύντροφο μέσω στοματικού, κολπικού ή πρωκτικού σεξ. Ο ιός αυτός δεν εμφανίζει συμπτώματα και συχνά περνάει από μόνος του και έτσι είναι δύσκολο να γνωρίζεις, εάν ο σύντροφος σας έχει ήδη μολυνθεί την περίοδο της ερωτικής πράξης.

Για τους γονείς, το θέμα του εμβολιασμού κατά του HPV είναι γεμάτο αντιπαραθέσεις και είναι δύσκολο να κάνει κανείς μια εμπεριστατωμένη επιλογή για το παιδί του.

Αβέβαιοι φόβοι για τα εμβόλια, μακροχρόνιες επιπτώσεις και γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με τον ιό έχουν κάνει αρκετούς γονείς να αντιδρούν στο να συζητήσουν με τους γυναικολόγους των παιδιών τους για το εμβόλιο κατά του HPV, καθώς και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Στην πραγματικότητα, οι διάφορες οργανώσεις κατά του καρκίνου δηλώνουν ότι «μύθοι και φήμες, που διαδίδονται στα social media, blogs και ιστοσελίδες υγειονομικού ενδιαφέροντος κάνουν υποθέσεις, που μπορεί να τρομάξουν τους ανθρώπους και να τους ωθήσουν μακριά από το σωτήριο αυτό εμβόλιο».

Ακολουθούν 7 δεδομένα, τα οποία οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν για το εμβόλιο HPV:

  1. Το εμβόλιο HPV πρέπει να χορηγείται, πριν από την έκθεση στον ιό

Η Συμβουλευτική Επιτροπή του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών συνιστά τα παιδιά να εμβολιάζονται μεταξύ 11 και 12 ετών. Η προληπτική αυτή ενέργεια εξασφαλίζει ότι το παιδί θα εμβολιαστεί, πριν εκτεθεί στον ιό HPV και θα επιτρέψει στο παιδί να έχει αρκετό χρόνο, για να δημιουργήσει αντισώματα για τον ιό, πριν γίνει σεξουαλικά ενεργό. Και μην πανικοβληθείς: ο έγκαιρος εμβολιασμός του παιδιού σου δεν σημαίνει ότι θα κάνει σεξ νωρίτερα (Βλ. # 5).

  1. Το εμβόλιο HPV είναι ασφαλές. Ναι, ΙΣΧΥΕΙ.

Το εμβόλιο υπάρχει εδώ και χρόνια και, σε αυτό το διάστημα, οι επιστήμονες και οι ερευνητές έχουν μελετήσει σχολαστικά τις επιπτώσεις σε εμβολιασμένους ανθρώπους. Έχουν γίνει 80 εκατομμύρια εμβόλια με μηδενικές παρενέργειες. Η επιστήμη και οι στατιστικές δείχνουν ότι το εμβόλιο HPV είναι απολύτως ασφαλές.

  1. Δεν υπάρχουν παρενέργειες από το εμβόλιο. Καμία. Σοβαρά.

Εκτός από ένα ήπιο μούδιασμα στο μπράτσο μετά την ένεση, το παιδί σου δεν θα υποφέρει μακροπρόθεσμα από το εμβόλιο. Αναφορές ότι το εμβόλιο προκαλεί στειρότητα είναι ανυπόστατες και η πραγματική επιστήμη δείχνει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές για τα περισσότερα παιδιά. Συνεπώς, σταματήστε να λέτε στους ανθρώπους ότι η θεία της μητέρας του γκόμενου της αδερφής του κολλητού σας είχε πρόβλημα με το εμβόλιο HPV, διότι πιθανώς δεν είναι αλήθεια.

  1. Οι λοιμώξεις από τον ιό HPV μειώνονται.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η επικράτηση του HPV έχει μειωθεί σημαντικά μεταξύ των γυναικών ηλικίας 18-59 ετών από το 2009-2010 έως το 2013-2014. Δεδομένου ότι οι καρκίνοι του HPV χρειάζονται περισσότερο από μια δεκαετία, για να αναπτυχθούν και το εμβόλιο κυκλοφορεί εδώ και δέκα χρόνια, θα πάρει μερικά ακόμα χρόνια, για να αποδείξουν σε όσους αντιδρούν ότι το εμβόλιο HPV είναι αποτελεσματικό. Οπότε υπομονή.

  1. Δεν ενθαρρύνεις την «ακολασία» με το να εμβολιάσεις την κόρη σου

Ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρήματα είναι ότι ο εμβολιασμός είναι βασικά μια διέξοδος για σεξ χωρίς έλεγχο. Λάθος! Το εμβόλιο αυτό εμποδίζει την εξάπλωση του ιού και, εάν γίνει νωρίς, το κορίτσι σου θα αποκομίσει το όφελος των αντισωμάτων κατά του ιού. Εναπόκειται σε σένα να έχεις έναν τακτικό διάλογο με την κόρη σου για το σεξ.

  1. Και τα αγόρια πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Οι στατιστικές δείχνουν ότι περίπου 8 με 9 στους 10 σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες θα έχουν τουλάχιστον έναν τύπο του ιού κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνδέεται με τον ιό αυτό, αλλά οι καρκίνοι του πρωκτού, του πέους, του στόματος και του λαιμού επηρεάζουν και τους άνδρες. Το εμβόλιο συμβάλλει στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και προστατεύει από τους καρκίνους, που συνδέονται με τον ιό HPV και τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

  1. Το εμβόλιο θα μπορούσε να σώσει τη ζωή του παιδιού σου.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που είναι εκτός του γονικού ελέγχου, αλλά είναι εύκολο να προστατεύσεις το παιδί σου εναντίων μορφών καρκίνου, που συνδέονται με τον ιό αυτό. Δεν γνωρίζω ούτε ένα γονέα, που δεν θα ήθελε να γνωστοποιήσει στο παιδί του το μαρτύριο του καρκίνου. Σοβαρά. Επίσης, προστατεύοντας το παιδί σου, προστατεύεις κι άλλα παιδιά από διάφορες μορφές καρκίνου, που συνδέονται με τον ιό HPV. Εγώ είμαι ευγνώμων σε κάθε γονέα, που είναι πρόθυμος να κρατήσει το παιδί μου ασφαλές.

Το εμβόλιο είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και αναγκαίο. Και, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των καρκίνων, που σχετίζονται με τον ιό, το να εμβολιάσει κάποιος το παιδί του θα πρέπει να γίνεται δίχως δεύτερη σκέψη. Εάν ο αριθμός των εμβολιασμένων παιδιών συνεχίσει να αυξάνεται, θα έχουμε την ευκαιρία να εξαλείψουμε τους καρκίνους, που σχετίζονται με τον ιό ή, τουλάχιστον, να μειώσουμε τον αριθμό των ατόμων, που υποφέρουν από τέτοιες μορφές καρκίνου.

Πηγή: scarymommy.com