fbpx

Το να μένεις στο σπίτι του συζύγου μετά το διαζύγιο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση

| 25 Απριλίου 2018
ADVERTISEMENT

Ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα σε ένα διαζύγιο είναι ο διαχωρισμός της περιουσίας. Οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν το σπίτι ως το μεγαλύτερο τρόπαιο που μπορεί να κερδηθεί και δεν θα κάνουν βήμα πίσω μέχρι να το αποκτήσουν.

Ένας δικηγόρος μου είπε κάποτε ότι το διαζύγιο είναι η στιγμή που δύο ενήλικες χάνουν προσωρινά τη λογική τους και τσακώνονται μέχρις δικαστηρίων για το ποιος θα κρατήσει τα μπολ του παγωτού. Ένα γέλιο το προκαλεί η δήλωσή του, οποιοσδήποτε όμως διαζευγμένος γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη αλήθεια σε αυτό!


ADVERTISEMENT

Θυμάμαι να τριγυρνάω στο σπίτι κρατώντας ένα μπλοκάκι και καταγράφοντας όλη μας την περιουσία, για να αρχίσει έπειτα η μοιρασιά. Ήταν γελοίο όλο αυτό αν σκεφτεί κανείς ότι η λίστα περιελάμβανε πράγματα, όπως τα βαζάκια των μπαχαρικών, τη θήκη για τις χαρτοπετσέτες, τα τασάκια και το χαλάκι της εισόδου. Στο τέλος βρεθήκαμε να πλακωνόμαστε πάνω από ένα τηγανάκι που έφτιαχνε κάτι φοβερά τηγανητά αυγά. Τότε μόνο συνειδητοποίησα πόσο τρελό και παράλογο ήταν αυτό που γινόταν! Λες και δεν είχαμε λεφτά να πάρουμε άλλο!

Το μεγαλύτερο “βραβείο” παρόλα αυτά για τα περισσότερα διαζευγμένα ζευγάρια είναι το σπίτι. Είναι συνήθως το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του ζευγαριού, η καλύτερη επένδυσή του, το απόλυτο σύμβολο της νίκης! Όποιος πάρει το σπίτι έκανε την τύχη του. Είναι ο νικητής. Εάν τσακώνεστε για μια σπάτουλα ή για το χαρτί της τουαλέτας, φαντάσου τί χαμός έχει να γίνει για το σπίτι!

Προς έκπληξη όλων, το σπίτι δεν με αφορούσε. Αποχώρησα οικειοθελώς και του το άφησα. Κάποιοι μπορεί να το εκλάβουν λάθος, αδυναμία ή πλήρη άγνοια. Γνωρίζω ανθρώπους που δήλωσαν ότι μόνο νεκροί θα άφηναν το σπίτι τους στα χέρια του/της πρώην!


ADVERTISEMENT

Το ερώτημα είναι λοιπόν γιατί ο καθένας μας θέλει τόσο πολύ το σπίτι στο οποίο ζούσε ως παντρεμένος/η; Τί αντιπροσωπεύει και τί τον δένει με αυτό; Για να δούμε:

  • Κατ’ αρχήν. Είναι εξίσου δικό σου, όσο δικό του, έτσι; Ίσως πιο πολύ δικό σου!
  • Πού αλλού να πας; Ο φόβος είναι ένας παράγοντας που σε κάνει να θες ακόμα περισσότερο το σπίτι. Η σκέψη να μετακομίσεις και να ξεκινήσεις φτου και απ’ την αρχή είναι χαώδης.
  • Θέλω να τον κάνω να πληρώσει! Θες το σπίτι μόνο για να τον εκδικηθείς. Θες να τον πονέσεις και να του φας το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο, που έχει.
  • Για τα παιδιά σου. Θες ένα κεραμίδι πάνω από τα κεφάλια των παιδιών σου, κάτι να έχουν δικό τους. Αρκετό πόνο και σύγχυση πέρασαν λόγω του διαζυγίου, οπότε η σκέψη και μόνο να τα «ξεριζώσεις» από το μόνο σπίτι που γνώρισαν ποτέ, φαίνεται ιδιαίτερα βάναυση. Θες να κρατήσεις τα πράγματα όσο πιο ήρεμα γίνεται για την οικογένειά σου.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι είναι κατανοητοί. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα ακόμα που πρέπει να σκεφτείς πριν πάρεις την οριστική σου απόφαση:

Το αντέχεις οικονομικά; Ο γάμος είναι πηγή πλούτου, ενώ το διαζύγιο φονιάς του πλούτου! Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο καθένας θα τραβήξει το δρόμο του και θα επιβιώσει με ό, τι έχει. Μπορεί να έχεις βοήθεια απ’ τους δικούς σου, αλλά όπως και να έχει τα έσοδά σου θα είναι σαφώς λιγότερα σε σχέση με τότε που ήσουν παντρεμένη και τα έξοδα για το σπίτι και όχι μόνο θα τρέχουν. Αντέχεις;

Πολλές γυναίκες που κατάφεραν να κερδίσουν το σπίτι, τα βρήκαν μπαστούνια στην πορεία και κατέληξαν σε υποθήκες, δάνεια κ.λπ. για να τα καταφέρουν. Κάνε καλού κακού έναν υπολογισμό πριν απαιτήσεις οτιδήποτε και αν αντέχεις…!

Μπορείς να αναλάβεις εξ ολοκλήρου τη συντήρησή του; Η κοινωνία και τα στερεότυπα θέλουν τη γυναίκα να φροντίζει το νοικοκυριό, ενώ οι σύζυγοι να κάνουν τις πιο βαριές και δύσκολες δουλειές, όπως χαλιά, ηλεκτρολογικά, υδραυλικά κ.α. Ακόμα και να μη σκαμπάζει πολλά, συχνά είναι εκείνος, που συντονίζει τις επισκευές παρέα με κάποιο μάστορα. Όσο κι αν τον αμφισβητείς, είναι καλύτερος από σένα στις τανάλιες, τα κατσαβίδια και τα σφυριά. Το ερώτημα είναι: θες όλη αυτή την ευθύνη μόνο στους ώμους σου;

Αυτό ήταν και ο λόγος που δεν δέχτηκα να κρατήσω το σπίτι. Το πήραμε 20ετίας και λίγο μετά άρχισαν τα προβλήματα. Στα 10 χρόνια που ήμασταν μέσα, τα πιο πολλά λεφτά πήγαιναν σε διάφορες επισκευές που μας έβγαζε στη φόρα. Μία η στέγη (είναι μονοκατοικία), μία κάτι σωλήνες, μία η καμινάδα, μία ο λέβητας, ξεφραγκιαστήκαμε. Άστο να το πληρώνει μόνος του. Καλύτερα να νοικιάσω ένα μικρό σπιτάκι και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο με τον ιδιοκτήτη να είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και τις επισκευές!

Θα στο δώσει το δικαστήριο; Εσύ το θες, αλλά το δικαστήριο; Τί θα αποφασίσει; Μπορεί να το δώσει στον πρώην σου ή να σας πει να το πουλήσετε και να μοιραστείτε τα χρήματα. Αυτός είναι και το πιο δίκαιο. Έτσι μπορείς εσύ να αγοράσεις το μισό του πρώην ή εκείνος το δικό σου αντίστοιχα.

Είναι αυτό που πραγματικά θες; Το σπίτι αυτό είναι γεμάτο από αναμνήσεις. Εδώ παντρεύτηκα, εδώ γεννήθηκαν τα παιδιά μου, εδώ μεγάλωσαν. Όλη μου η ζωή περιστρέφεται γύρω από αυτό το σπίτι. Δυστυχώς μαζί με τις καλές, έχω να θυμάμαι και τις κακές αναμνήσεις από το γάμο μου. Καυγάδες, τσακωμοί, ξύλο…όλα μέσα σε αυτό το σπίτι. Καλές οι καλές αναμνήσεις, αλλά οι κακές μου το χαλάνε το κλίμα. Δεν θέλω να ζω άλλο με τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Οι κακές αναμνήσεις όσο και να θες δεν θα σε αφήσουν να προχωρήσεις. Ευτυχώς το κατάλαβα έγκαιρα και αποχώρησα. Αποφάσισα ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω να μένω σε ένα σπίτι γεμάτο αρνητικότητα. Προσωπικά έπρεπε να κάνω το μεγάλο βήμα και να ξαναχτίσω τη ζωή μου από την αρχή.

Δεν έχεις παρά να ζυγίσεις τα πράγματα και να δεις τί όντως θες και τί μπορείς να κάνεις. Το να πεις αντίο και να ρίξεις μαύρη πέτρα πίσω σου είναι πράγμα δύσκολο, αλλά ίσως χρειαστεί να το κάνεις. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Εσύ έχεις τα γένια, εσύ έχεις και τα χτένια. Κάνε ό, τι πιστεύεις ότι θα είναι καλύτερο για σένα!

Πηγή: divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ