fbpx

Τι πραγματικά σημαίνει “μόνος γονιός”; 4 μαμάδες, μας διηγούνται τις ιστορίες τους!

| 11 Νοεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Ο όρος «μόνη μαμά» αναπτύχθηκε για να περιγράψει μια γυναίκα που είναι μόνη, αλλά δεν βρίσκεται πλέον σε σχέση με τον πατέρα των παιδιών της (είτε μέσω διαζυγίου, χωρισμού, ή ακόμα και θανάτου), οπότε φέρει το φορτίο της γονεϊκής ευθύνης μόνη της. Πρόσφατα έχουν γίνει ερωτήσεις, για το ποιά είναι ικανή να αποκαλείται “μόνη μαμά”. Οπότε εδώ είναι η ευκαιρία σου να γνωρίσεις 4 γυναίκες, με πολύ διαφορετικές ιστορίες, οι οποίες αναφέρονται στον εαυτό τους σαν «μόνες μαμάδες».

Συμφωνείς ότι όλες τους, ή έστω μερικές , πληρούν τα προσόντα για αυτή την ονομασία; Δύο από αυτές είναι ακόμα παντρεμένες, αλλά θα εκπλαγείς από την απάντηση σου, όταν θα ακούσεις τις ιστορίες τους!


ADVERTISEMENT

Λυδία.

Η Λυδία είναι μια μαμά 34 ετών ενός έφηβου αγοριού, με σοβαρή μορφή αυτισμού. Εκείνη και ο γιός της ζουν στο δικό τους διαμέρισμα, όπου τον βοηθά με τις καθημερινές του εργασίες, γιατί οι ικανότητες του για να εξυπηρετεί τον εαυτό του, είναι όμοιες ενός μικρού παιδιού. Προσπαθεί να τα βγάλει πέρα, γιατί σπάνια λαμβάνει υποστήριξη από τον πρώην άντρα της, ο οποίος δεν έχει δεί το γιό του εδώ και έξι χρόνια.

Η Λυδία δίνει όλο το βάρος της ύπαρξης της ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του γιού της, και φροντίζει να έχουν το σπίτι τους, με περιστασιακή οικονομική ενίσχυση από τους γονείς της. Είναι μόνη της, είναι μαμά, και τα κάνει όλα χωρίς καμία βοήθεια. Στο μυαλό μου δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ο ορισμός της μόνης μαμάς!


ADVERTISEMENT

Τζένη.
Η Τζένη είναι παντρεμένη εδώ και 23 χρόνια, έχει τρία παιδιά, ηλικίας 8 έως 16, με τον άντρα τον οποίο γνωρίζει από όταν ήταν 14. Σπάνια κάνει σχόλια για το πως νιώθει « σαν μια μόνη μαμά», γιατί ο άντρας της δουλεύει βραδινή βάρδια, και είτε κοιμάται όλη μέρα είτε δουλεύει ξανά. Η Τζένη μας εξήγησε ότι ξυπνάει για να φάει με όλη την οικογένεια, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να την βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού, να πάει τα παιδιά στις δραστηριότητες τους, να μαγειρέψει, να πάει για ψώνια και να βοηθήσει σε όλα όσα χρειάζονται τα παιδιά κάθε μέρα.

Ναι, μπορεί να υπολογίζει στο εισόδημα της δουλειάς του για να πληρώσει τους λογαριασμούς του σπιτιού, αλλά δουλεύει και εκείνη επίσης με πλήρη απασχόληση. Κι όμως ο άντρας της, περιμένει από εκείνη να φροντίζει τα οικονομικά του σπιτιού , όταν σταματήσει από τη δουλειά του τον Ιανουάριο, και μέχρι εκείνος να βρεί άλλη. Είναι μονίμως αγχωμένη, νιώθει μοναξιά, και αγανάκτηση απέναντι στο σύζυγο της γιατί φαινομενικά «δεν ενδιαφέρεται» για τις υποχρεώσεις της οικογένειας του. Ο γάμος τους είναι ένα «κερί» που δυστυχώς λιώνει χρόνια και από τις δύο πλευρές.

Σίγουρα είναι μια μόνη μαμά. Αλλά δεν είναι μόνη από σύντροφο. Παρόλο που τυπικά είναι παντρεμένη, ουσιαστικά, εκείνος δεν είναι διαθέσιμος συναισθηματικά και σωματικά και δεν την βοηθά να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Πέρα από το εισόδημα που έχει η ίδια για να βοηθήσει το σπίτι τους, δεν επωφελείται από τίποτα ουσιαστικό, με το να έχει τον πατέρα των παιδιών της κάτω από την ίδια στέγη. Τι πιστεύεις; Θεωρείς ότι η Τζένη είναι μια μόνη μαμά;

Τόνια.
Η ιστορία της Τόνιας, μας μπερδεύει επίσης, σε κάτι που μοιάζει με την παραπάνω ιστορία της Τζένης. Είναι επίσης παντρεμένη με τον πατέρα των τριών παιδιών της, τα οποία έχουν ηλικίες από 10 έως 20 ετών. Βρίσκει τον εαυτό της αγανακτισμένο και κουρασμένο από όλες τις δουλειές του σπιτιού, καθώς ο άντρας της υποφέρει από μια χρόνια και εξουθενωτική αρρώστια.

Περνάει τον περισσότερο καιρό του στο κρεβάτι, και μερικές φορές έχει παραισθήσεις εξαιτίας της αγωγής που λαμβάνει, και δεν έχει την ικανότητα να νοιάζεται για τον εαυτό του ή για τους άλλους. Συχνά η ίδια ενοχλείται γιατί ξέρει ότι στην πραγματικότητα έχει τέσσερα παιδιά να προσέξει, εξαιτίας της φροντίδας που χρειάζεται ο άντρας της, και κυρίως επειδή νιώθει πως τον έχει ήδη χάσει.

Δύο από τα παιδιά της έχουν ήδη μιλήσει σε ειδικό, καθώς θρηνούν ήδη για τον πατέρα που δεν μπορούν να έχουν. Δεν μπορεί να παίξει μαζί τους, να τους βοηθήσει, και να συμμετέχει στα περισσότερα πράγματα που κάνουν. Εν τω μεταξύ, εκείνη δουλεύει και ικετεύει για βοήθεια στους παππούδες ώστε να την βοηθήσουν στην καθημερινότητα. Επίσης χρησιμοποιεί το επίδομα που λαμβάνει λόγω της κατάστασης του συζύγου της για να καλύπτει τα έξοδα του σπιτιού, το κόστος όμως των εξετάσεων και των φαρμάκων του καταναλώνουν τα περισσότερα έσοδα τους.

Ποιά είναι η ποινή; Η Τόνια μπορεί να μην είναι ελεύθερη, αλλά ο σύζυγος της δεν έχει την ικανότητα να την βοηθήσει ούτε σαν σύντροφος αλλά ούτε και σαν πατέρας στα παιδιά του. Αναφέρεται σε αυτό που κάνει σαν μόνη μαμά, και το σίγουρο είναι ότι τα κάνει όλα μόνη της… άρα θεωρείται μόνη μαμά;

Κατερίνα.
Η Κατερίνα είναι μια μαμά 40 ετών, έχει τέσσερα παιδιά (ηλικίες 10 έως 18) και έχει χωρίσει από τον πατέρα των παιδιών της εδώ και πέντε χρόνια. Εκείνη και ο πρώην της μοιράζονται την επιμέλεια, που υποτίθεται ότι μοιράζεται σε ένα πρόγραμμα εβδομάδων ανάμεσα στο σπίτι του και στο σπίτι της, και έτσι ισομερίζουν το 50 % του χρόνου της. Παρόλα αυτά, εκείνη έχει τα παιδιά 6-8 μέρες κάθε μήνα. Όταν τα παιδιά είναι σπίτι της, φροντίζει τις ανάγκες τους για εκείνες τις μέρες. Επειδή ο πρώην της έχει τα παιδιά περισσότερες μέρες από εκείνη, του πληρώνει διατροφή. Τα παιδιά δεν ξέρουν πότε θα τα πάρει για μια επίσκεψη, και γνωρίζουν πως αν χρειαστούν κάποια βοήθεια, καλύτερα να την ζητήσουν από τον πατέρα τους. Η Κατερίνα θεωρεί τον εαυτό της μόνη μαμά; Είναι;

Σίγουρα είναι μόνη και σίγουρα είναι μαμά. Εκπροσωπεί αυτό που κάνει αρκετούς μπαμπάδες να δυσανασχετούν: Tην χωρισμένη μαμά που χρησιμοποιεί ένα τίτλο που υποδηλώνει, πως ο μπαμπάς δεν ασχολείται με τα παιδιά του, και πως πρέπει να τα κάνει όλα μόνη της.

Είναι σίγουρα δίκαιο για εκείνη να αναφέρεται στον εαυτό της σαν μαμά, ακόμα και σαν χωρισμένη μαμά. Δεν είναι όμως μια ξεκάθαρη κατάσταση, όπως στις προηγούμενες 3 περιπτώσεις, γιατί σε αντίθεση με εκείνες, αυτή έχει έναν ενεργό πατέρα που τη βοηθά να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Ίσως όλες αυτές οι μαμάδες να πρέπει να συνεχίζουν να αποκαλούν τον εαυτό τους ακριβώς όπως επιθυμούν, και είναι στο χέρι μας να συνειδητοποιήσουμε, πως ένα όρος δεν μπορεί να ταιριάζει σε όλες, γιατί καμία περίπτωση δεν είναι ίδια.

Μια μόνη μαμά δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι μια γυναίκα μόνη, και οι συνθήκες της ζωής της ίσως να αφήνουν αυτή την αίσθηση, ακριβώς όπως μια γυναίκα που είναι μόνη, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει βοήθεια από τον πατέρα του παιδιού της.

Τι πιστεύεις λοιπόν; Πόσες από αυτές τις γυναίκες νομίζεις ότι καταλαβαίνουν την πραγματικότητα, του να είσαι μόνος γονιός, και τι υποστήριξη πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλες τις μαμάδες, που χρειάζονται μια παραπάνω βοήθεια σε όλα όσα κάνουν;

Πηγή : http://divorcedmoms.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ