fbpx

Τα προβλήματα στο γάμο αρχίζουν, όταν η μαμά φέρνει περισσότερο κρέας από τον μπαμπά;

| 7 Ιουλίου 2017
ADVERTISEMENT

Ο γάμος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτός, ίσως, είναι και ο λόγος που διαβάζεις αυτό το άρθρο! Μπορώ να πω από πρώτο χέρι ότι ο γάμος είναι πολύ δύσκολος και πάντα θα υπάρχουν προβλήματα σε αυτόν. Ακόμη και εκείνοι που έχουν έναν σταθερό γάμο, αντιμετωπίζουν οικογενειακά ζητήματα. Και τα ζητήματα κάθε ζευγαριού είναι μοναδικά.

Μεταξύ αυτών, είναι, φυσικά, τα χρήματα. Ρώτα τριγύρω, “Για ποιόν λόγο μαλώνουν περισσότερο τα ζευγάρια;” και πιθανότατα, οι περισσότεροι θα σου πουν “για τα χρήματα”. Οι οικονομικές διαφωνίες μπορεί να προκαλέσουν άγχος και φόβο και μπορεί να οδηγήσουν σε διαφωνίες, δυσαρέσκεια, ακόμη και στη λήξη ενός γάμου.


ADVERTISEMENT

Τα χρήματα είναι αστείο πράγμα. Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να διαχειρίζεται τα οικονομικά του, κάτι που οφείλεται σε πολλά πράγματα: πώς οι γονείς τους χειρίζονταν τα οικονομικά, την οικονομική τους κατάσταση ενώ μεγάλωναν, πόσα χρήματα κερδίζουν τώρα, τις γνώσεις τους ή / και το ενδιαφέρον για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και άλλα.

Έτσι, όταν δύο άνθρωποι παντρεύονται, αν, οικονομικά, δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος, (που οι περισσότεροι δεν είναι) αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Για παράδειγμα, ένα άτομο, ίσως, είναι πολύ σφιχτό με τα οικονομικά του, και το άλλο περισσότερο ανοιχτό. Ή, ο ένας να είναι σπάταλος από τον άλλον, ο οποίος νιώθει φόβο και ανασφάλεια, ότι ο/η σύζυγος πρόκειται να ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα, αφήνοντάς τους οικονομικά ασταθείς.

Το να κερδίζει η γυναίκα πολλά περισσότερα από τον σύζυγό της γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο. Αλλά, εκείνη δυσαρεστείται, όταν ο σύζυγος προσπαθεί να ελέγξει τα οικονομικά της. Αυτή είναι η περίπτωση μιας αναγνώστριας, την οποία έστειλε μέσω mail και αφορά τα συζυγικά προβλήματα που αντιμετωπίζει:

Είμαι παντρεμένη σχεδόν 20 χρόνια. Έχουμε δύο αγόρια στην εφηβεία. Έχω μια υψηλόβαθμη θέση σε εταιρεία και ήμουν και είμαι ο αρχηγός της οικογένειας καθ’ όλη τη διάρκεια του γάμου. Ο σύζυγός μου έχει μια μικρή επιχείρηση και εργάζεται από το σπίτι μας. Αυτό μας βολεύει, γιατί μπορεί να είναι και μπαμπάς στο σπίτι. Μπορεί να πάει και να πάρει τα παιδιά από το σχολείο και τις δραστηριότητες τους, και είναι πάντα εκεί για να τα βοηθάει με τα μαθήματά τους. Ενώ αυτός ο τρόπος ζωής λειτουργεί άψογα, αρχίζω να νιώθω πολύ δυσαρεστημένη που ο άντρας μου είναι τόσο σφιχτοχέρης με τα χρήματά μας (τα οποία εγώ βγάζω!) Όταν λέω σφιχτοχέρης, εννοώ ότι, όταν θέλω να αγοράσω κάτι μεγάλο ή να κλείσω διακοπές, αρχίζει το τροπάρι. Αυτό το καλοκαίρι, ήθελα να πάμε οικογενειακώς στην Ευρώπη. Αρνήθηκε κατηγορηματικά γιατί λέει δεν έχουμε λεφτά για κάτι τέτοιο. Πώς πρέπει να νιώσω, όταν εγώ είμαι αυτή που σκοτώνεται στη δουλειά και δεν έχω χρόνο για τα παιδιά μου, και εκείνος μου αρνείται τα πάντα; Έχει το δικαίωμα να μου πει ότι δεν έχουμε λεφτά γι’ αυτό, όταν, στην ουσία, είναι τα δικά μου χρήματα; Είμαι πολύ απογοητευμένη και χάνω το ενδιαφέρον και το σεβασμό για τον σύζυγό μου. Προσπάθησα να του μιλήσω, αλλά είναι ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Οποιαδήποτε συμβουλή;


ADVERTISEMENT

Κατά τη γνώμη μου, αυτή η γυναίκα έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει δυσαρεστημένη. Θέλει να πάει στην Ευρώπη, έχει τα χρήματα για να το κάνει, αλλά ο σύζυγός της την κρατάει πίσω. Πολύ άδικο.

Είμαι σίγουρη ότι ο σύζυγος προσπαθεί να κάνει το καλύτερό του για τα οικονομικά τους αλλά πρέπει, από την άλλη, να εκτιμήσει τη σκληρή δουλειά και τα χρήματα που κερδίζει η γυναίκα του τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα οποία τους επιτρέπει να έχουν τη ζωή που έχουν.

Όσον αφορά την “ευαισθησία” του θέματος, πιστεύω ότι είναι ευαίσθητο για δύο λόγους: Πρώτον, το “εγώ” του συζύγου είναι πληγωμένο. Πώς να μην είναι; Η σύζυγός του τον υποστηρίζει σε ολόκληρο το γάμο του. Δεν φαίνεται να είναι περήφανος για την επαγγελματική του σταδιοδρομία, και, ίσως, να ζηλεύει για την επιτυχία της συζύγου του. Ας είμαστε ειλικρινείς.

Είναι ο άντρας – πιθανώς, βλέπει πολλούς φίλους του να στηρίζουν τις οικογένειές τους, και εκείνος δεν κάνει τίποτα. Συμβάλλει στο τραπέζι ή είναι εκεί για τα παιδιά του; Απόλυτα! Δεν θα ήθελα να μειώσω αυτή την πτυχή των πραγμάτων. Αλλά, ίσως, δεν του αρέσει να είναι ο κύριος Μαμά. Δεύτερον, ίσως η σύζυγος έχει χάσει λίγο από τον σεβασμό της για το πρόσωπό του, και εκείνος πιστεύει ότι θα μπορούσε να προσπαθήσει περισσότερο να βγάλει περισσότερα λεφτά. Αν της έδινε περισσότερη εξουσία πάνω στα οικονομικά τους θέματα, ίσως τα πράγματα να γινόντουσαν καλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το ότι αισθάνονται και οι δύο, αυτό το ζευγάρι θα μπορούσε να επωφεληθεί πολύ από τη συζήτηση αυτών των θεμάτων με έναν σύμβουλο. Πρέπει να ακούσουν μια αντικειμενική άποψη και να μάθουν πώς να επικοινωνούν μεταξύ τους σχετικά με τα οικονομικά, να ανακουφίσουν τη δυσαρέσκεια και άλλες αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.

Για παράδειγμα, αντί να λες “Είναι τα δικά μου χρήματα!” Ή “Είμαι αυτή που πήγαινε στη δουλειά από τις 9-5 κάθε μέρα για 20 χρόνια, ενώ εσύ καθόσουν σπίτι”, θα μπορούσε να πεις “Οι διακοπές στην Ευρώπη είναι κάτι που ήθελα να κάνω εδώ και πολύ καιρό. Νιώθω ότι αυτό ταξίδι μας αξίζει και θα αποκτήσουμε αναμνήσεις, που δεν υπολογίζονται σε χρήμα”.

Κανένας σύμβουλος δεν μπορεί να αλλάξει τις διαφορετικές απόψεις του ζευγαριού σχετικά με τις διακοπές ή άλλα ζητήματα οικονομικών. Αλλά, αυτός ή αυτή ΜΠΟΡΕΙ να βοηθήσει το ζευγάρι να μιλήσει ο ένας στον άλλο πιο αποτελεσματικά, να ακολουθήσουν συμβιβασμοί και λιγότερη δυσαρέσκεια.

Όπως είπα και πριν, τα χρήματα είναι αστείο πράγμα. Αλλά, δεν είναι τόσο αστείο όταν επηρεάζει την ικανότητα ενός ζευγαριού να διατηρεί μια ευτυχισμένη και υγιή σχέση. Η ανοιχτή, ειλικρινής επικοινωνία – είτε με τον άλλον είτε με τη θεραπεία ή και τα δύο – είναι χρήσιμη, αλλά θα λειτουργήσει μόνο αν υπάρχουν δύο πράγματα: ενσυναίσθηση και εκτίμηση.

Με άλλα λόγια, αν η μαμά φέρνει στο σπίτι περισσότερο κρέας, αλλά η αξία του μπαμπά, υπολογίζεται σε μη υλικά αγαθά, τότε και οι δύο συμβάλλουν στην οικογένεια. Όχι μόνο πρέπει να κοιτάξουν ο ένας τον άλλον στα μάτια και να το συνειδητοποιήσουν, αλλά πρέπει να ευχαριστήσουν ο ένας τον άλλο για τη συμβολή τους.

Πηγή: divorcedgirlsmiling.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ