fbpx

Σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως είναι καλύτερα να δώσεις την επιμέλεια του παιδιού σου, στον πατέρα

| 22 Μαρτίου 2017
ADVERTISEMENT

Η σκέψη μιας μητέρας να χάσει το παιδί της εξαιτίας του συντρόφου της, είναι σίγουρα εφιαλτική, υπάρχουν όμως περιπτώσεις που μερικές φορές ίσως να είναι καλύτερο ακόμα και για λίγο χρονικό διάστημα. Όσο δύσκολο και αν είναι μερικές φορές, θα πρέπει για το καλό του παιδιού, να πάρεις την δύσκολη απόφαση να δώσεις την επιμέλεια του.

Η νομοθεσία που καλύπτει οικογενειακά θέματα ενδιαφέρεται για το συμφέρον του παιδιού, το οποίο είναι ακριβώς όπως ακούγεται: εξαρτάται από τους γονείς, μπορεί ο ένας από τους δύο μπορεί να είναι σε θέση να φροντίσει καλύτερα το παιδί από τον άλλο είτε λόγω εισοδήματος, καλύτερης ψυχικής υγείας κ.τ.λ.


ADVERTISEMENT

Ποιές είναι όμως οι περιπτώσεις που θα πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω, να κρατήσεις τον εαυτό σου σε απόσταση, με μόνη σκέψη το καλό του παιδιού σου;

Δεν έχεις την δυνατότητα να του προσφέρεις οικονομική σταθερότητα.

Μπορεί ο σύντροφος σου να έχει μια πιο σταθερή εργασία, ή μεγαλύτερη εμπειρία στη δουλειά του που δεν θα του επέτρεπε να την χάσει εύκολα. Οπότε ίσως να είναι σωστό να του εμπιστευτείς την επιμέλεια του παιδιού, χωρίς την ταλαιπωρία της προσωπικής σας διαμάχης.

Όχι μόνο θα έχει το παιδί σου ένα ασφαλές μέρος να κοιμηθεί το βράδυ, αλλά δεν θα πρέπει να ανησυχείς για την ισορροπία δουλειάς και εισοδήματος σε σχέση με το χρόνο που θα μπορείς να περάσεις μαζί του. Εναλλακτικά μπορεί να αποταμιεύεις χρήματα ώστε να περνάς περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί του σε διακοπές, σε φαγητό ή σε μια ταινία. Στιγμές που θα μπορεί να θυμάται πολύ πιο έντονα, από το να μένει σπίτι καθώς αδυνατείς να κάνεις κάποιες δραστηριότητες μαζί του εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής σου κατάστασης.


ADVERTISEMENT

Δεν είσαι ψυχικά υγιής για να φροντίσεις το παιδί σου.

Το διαζύγιο είναι μια από τις πιο αγχωτικές περιόδους στη ζωή ενός ανθρώπου. Αν θεωρείς ότι αδυνατείς να φροντίσεις τον εαυτό σου μετά από ένα χαοτικό διαζύγιο, πως περιμένεις να φροντίσεις το παιδί σου;

Δεν είναι ντροπή να θες να κάνεις ένα διάλειμμα από τον έξω κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των φίλων και της οικογένειας σου, αν αυτό είναι πραγματικά που χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις αυτή την δύσκολη κατάσταση.

‘Εχοντας αυτό στο μυαλό σου, σκέψου ότι ο σύντροφος σου μπορεί να είναι πιο έτοιμος ψυχολογικά να συνεχίσει την ζωή του μετά το διαζύγιο, και μπορεί να είναι πιο υγιές για το παιδί να είναι στη δική του μέριμνα και φροντίδα, τη στιγμή που θες χρόνο να ξεπεράσεις όλα όσα έχουν συμβεί. Εξάλλου, τίποτα δεν είναι πιο τραυματικό για ένα παιδί από το να βλέπει τους γονείς του σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ειδικά όταν δεν μπορεί να κάνει κάτι για να τους βοηθήσει.

Αν το παιδί βλέπει τέτοιες σκηνές είναι λογικό να αναρωτιέται αν το διαζύγιο ήταν δικό του λάθος, και αν υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να κάνει για να το αποτρέψει. Κάθε γονιός που έχει περάσει κάτι παρόμοιο γνωρίζει ότι δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση το παδί του να πιστέψει κάτι τέτοιο.

Δεν έχεις την οικογένεια και τους φίλους σου να σε στηρίξουν.

Ίσως ο πρώην σύντροφος σου να έχει φίλους και οικογένεια που μένουν κοντά στο σπίτι του, κάτι που δεν υπάρχει στη δική σου περίπτωση. Αν όντως συμβαίνει αυτό, δεν θεωρείς ότι είναι σημαντικό το παιδί να έχει ανθρώπους γύρω του που θα μπορούν να το βοηθήσουν άμεσα; Δεν θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να περάσει χρόνο με ξαδέρφια, θείους, θείες και να έχει περισσότερη βοήθεια από τους παππούδες του;

Λάβε υπόψιν σου ότι το διαζύγιο δεν είναι μόνο δύσκολο για εσένα και τον σύντροφο σου, αλλά είναι και μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του παιδιού σου, όπου θα χρειαστεί υποστήριξη και θετικά λόγια από ανθρώπους που ήδη γνωρίζει, τα άτομα δηλαδή της οικογένειας του.

Αν ο πρώην σύντροφος σου είναι πιο κοντά στα μέλη της οικογένειας του, είτε σωματικά είτε συναισθηματικά, θα είναι καλύτερο να δώσεις στο παιδί σου την ευκαιρία να πάει εκεί για να νιώσει πιο άνετα σε μια περίοδο που θα πρέπει να ξεπεράσει όσα συμβαίνουν. Τίποτα βέβαια από όλα αυτά δεν σημαίνει, ότι δεν θα παίζεις έναν πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή του.

Συμπέρασμα

Δίνοντας την επιμέλεια του παιδιού δεν σημαίνει ότι βγάζεις τον εαυτό σου από την ζωή του – στην πραγματικότητα, αν το κάνεις από μόνη σου εφόσον κρίνεις ότι δεν μπορείς, είναι μια πιο πολύ γενναία και ανιδιοτελής πράξη, ειδικά αν γνωρίζεις ότι θα το φροντίζουν καλά. Μην θεωρείς ότι είσαι μία κακή μητέρα αν το κάνεις, και δες την πραγματικότητα: Είσαι ένας καλός γονιός που έχει στο μυαλό του μόνο το καλό του παιδιού του.

Συνέχισε να είσαι κομμάτι της ζωής του, να είσαι μέρος των ενδιαφερόντων του, των επιθυμιών του, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού σου, ότι του φέρονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πηγή : http://divorcedmoms.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ