Οι μόνες μαμάδες δεν γιορτάζουν την ημέρα του πατέρα!

0

Την Ημέρα του Πατέρα, κυκλοφορούσαν άπειρα memes στο facebook, δοξάζοντας τις single μαμάδες που «τα κάνουν όλα».

Σόρρυ, δεν το χάβω.

Μπορώ να καταλάβω πόσο τεράστια δουλειά είναι να μεγαλώνεις μόνη σου ένα παιδί. Μπορώ να καταλάβω ότι έφυγε, και είναι ένα τεράστιο λάθος, το πώς ένας απών πατέρας, κρατάει πίσω μια ολόκληρη οικογένεια.

Οι απόντες πατεράδες είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Αλλά πρέπει να καταλάβεις, ότι εσύ δεν μπορείς και δεν θα γίνεις ποτέ ο μπαμπάς των παιδιών σου. Μόνο ένας πατέρας μπορεί να είναι πατέρας. Με το να λες ότι είσαι μητέρα και πατέρας για το παιδί σου, είναι σαν να του λες ότι:

 • Οι μπαμπάδες μπορούν να αντικατασταθούν

  Όχι. Είναι αναντικατάστατοι. Είναι πολύ άσχημο το γεγονός ότι ο πατέρας του παιδιού σου δεν είναι στη ζωή του, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η απουσία του δεν είναι σημαντική. Γιατί είναι. Είναι τεράστιο ζήτημα και τα παιδιά σου αξίζουν την τιμή να αισθάνονται λυπημένα, πενθόντας την απουσία ενός αφοσιωμένου μπαμπά.

 • Οι άντρες είναι πεταμένα λεφτά

  Δεν είναι. Μπορεί να μην πεθαίνεις ή να σταματάει ο κόσμος, όταν δεν είσαι με κάποιον, ή τα παιδιά σου δε σημαίνει ότι θα πεθάνουν, αν δεν έχουν μπαμπά. Αλλά αυτό δεν τους κάνει άνευ σημασίας. Αν έχεις ένα γιο ή μία κόρη, πρέπει να τα διδάξεις να σέβονται όλους το ίδιο, ανεξαρτήτως φύλου.

 • Υπέφερα, γι’ αυτό έχω κάθε δικαίωμα

  Λάθος. Πρώτον, κανείς δε σου χρωστάει τίποτα, οποιαδήποτε μέρα. Δεύτερον, τα παιδιά σου δεν σου χρωστάνε κάτι, επειδή τα μεγάλωσες. Η σύνθεση της οικογένειας και η συμμετοχή του κάθε γονέα σε αυτή, είναι θέμα και μόνο των γονιών. Κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις, και σταμάτα να ζητάς τα εύσημα από τα παιδιά σου ή τον υπόλοιπο κόσμο.

 • Ο πατέρας σου είναι μ***κας

  Μπορεί και να είναι. Αλλά μην το λες στα παιδιά σου – ούτε εμμέσως, ούτε σαφώς. Το ξέρω ότι ο πειρασμός είναι μεγάλος. Νιώθω ενοχές, κάθε φορά που λέω κάτι κακό για τον πατέρα των παιδιών μου μπροστά τους. Αλλά δεν είναι καλό, και θα νιώσεις σίγουρα άσχημα αργότερα.

 • Ο μπαμπάς σας δεν θα είναι ποτέ σημαντικό κομμάτι της ζωής σας

  Μπορεί να ισχύει, μπορεί και όχι. Υπάρχουν πολλά πολλά παραδείγματα γονέων που εξαφανίστηκαν από τη ζωή των παιδιών τους, αλλά επανεμφανίστηκαν και έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας. Ίσως να ξεκαθάρισαν τα πράγματα. Ή να κατάφερε να ξεπεράσει τυχόν ψυχολογικά η οικονομικά προβλήματα. Άλλες φορές, η οργή και ο θυμός του διαζυγίου υποχωρούν, και αφήνουν χώρο για υγιή συνεργασία. Εάν καθιερώσεις τη Μέρα του Πατέρα χωρίς πατέρα, κλείνεις την πόρτα της ελπίδας.

Αντ΄αυτού, κάνε άλλα πράγματα. Μπορείς να καλωσορίζεις άλλες αντρικές φιγούρες (ακόμα και αν ο μπαμπάς τους συμμετέχει ενεργά – είναι αδύνατο να έχουμε αρκετή αγάπη για τα παιδιά μας!), να κάνεις παρέα με φίλους ή γείτονες και να δημιουργείς δεσμούς, που θα γεμίσουν τη ζωή σου και θα βοηθήσουν τα παιδιά σου να μη νιώθουν ανεπιθύμητα.

Ακόμα και αν η αγάπη δεν έρχεται από τους ανθρώπους που την αναζητάς περισσότερο, υπάρχει πράγματι περισσότερη αγάπη απ’ ότι εσύ, τα παιδιά σου, ή ακόμα και ο μπαμπάς τους, μπορείτε να διανοηθείτε.

Μπορείς να γιορτάσεις μαζί με τα παιδιά σου την αγάπη σας τον επόμενο Μάιο. Στην Ημέρα της Μητέρας.

Μέχρι τότε, εύχομαι σε όλους τους μπαμπάδες – βιολογικούς, αναπληρωματικούς, ανεπίσημους, επίσημους, απόντες, φυλακισμένους και άλλους – μια πολύ χαρούμενη Μέρα του Πατέρα. Ίσως, να φτιάχνετε μία κορνίζα για να βάλετε τη φωτογραφία που είστε με το παιδί σας ή να απολαμβάνετε μια χαλαρή Κυριακή μαζί του. Ή, τίποτα. Αλλά, με κάποιο τρόπο συνεισφέρατε, και αν ανήκετε στο τεράστιο ποσοστό των μπαμπάδων που δεν βρίσκεται κοντά στο παιδί του, πιστεύω ότι μπορείτε.

Και όποτε είστε έτοιμοι να το κάνετε, παρακαλώ, κάντε το. Ποτέ δεν είναι αργά.

Πηγή: wealthysinglemommy.com