Να συγχωρείς και να ξεχνάς επειδή νιώθεις την ανάγκη. Όχι επειδή «πρέπει»!

0

«Να συγχωρείς και να ξεχνάς» είναι ένα ρητό, που έχει σκοπό να καθοδηγήσει εκείνους που έχουν πληγωθεί στο παρελθόν, να απαλλαγούν από κάτι που τους κρατάει μακριά από την μελλοντική τους ευτυχία. Ακούγεται αρκετά απλό. Απλά δείξε επιείκεια για όσους σε πλήγωσαν, και άφησε τα όλα πίσω σου.

Δεν θεωρώ όμως, ότι όλα είναι τόσο απλά,  ούτε πιστεύω ότι είναι ο σωστός τρόπος να διαχειριστούμε τις αδικίες εναντίον μας.

Προτείνω να αφήσουμε το κομμάτι της συγχώρεσης, γιατί έχω ανακαλύψει ότι η συγχώρεση είναι επικριτική όταν προσπαθείς να συνέλθεις, και καταναλώνει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σου. Επίσης δεν προτείνω να παραιτηθούμε από τη συγχώρεση με τέτοιο τρόπο, που θα μας κάνει να βολευτούμε με όσα συνέβησαν ή να χρησιμοποιήσουμε τα λάθη τρίτων που θα διατηρήσουν ή θα τιμωρήσουν τις ενοχές που θα νιώθουμε. Δεν θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε ένα παράπτωμα σαν «συγχωρεμένο» αν συνεχίζει να επισημαίνεται ή αν χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει  τις πράξεις μας, ή αν απλά θέλουμε να έχουμε κάτι για να παραπονιόμαστε ελεύθερα.

Μπορείς να το κάνεις εικόνα; Ας υποθέσουμε ότι ο ένας σύντροφος απατά τον άλλον. Όταν θα περάσει λίγος καιρός, και μετά απο πολλά παρακάλια, συμβουλές σε ειδικούς και όλα τα σχετικά, ίσως το ζευγάρι αποφασίσει να παραμείνει μαζί, και ο σύντροφος που έχει απατηθεί να προσφέρει απλόχερα τη συγχώρεση του..Αλλά, όταν θα ξανα-ξεσπάσει ένας καυγάς, εκείνος που έχει κάνει την απιστία θα  κριθεί ξανά για την πράξη του. 

Όταν έρθει η σωστή στιγμή και θα είσαι έτοιμος/η θα πρέπει να συγχωρέσεις. Το ξέρω ότι είναι απίστευτα δύσκολο γιατί μερικά λάθη στη σχέση είναι τόσο ακραία ή άσχημα, που είναι πολύ πιθανό να εξαπολύσεις κατηγορίες. Η απιστία σίγουρα είναι μεγάλη αδικία, αλλά τι γίνεται με την κακοποίηση (φυσική, λεκτική, οικονομική και άλλες),  την αποξένωση την απομόνωση και άλλα πολλά;

Σε ακούω! Έχω ζήσει την απιστία, μου έχουν πάρει όλα μου τα χρήματα, μου έχουν πεί ψέμματα, και ναι, με έχουν απορρίψει. Είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπίσεις ήπια ένα άτομο όταν σου έχει φερθεί με τέτοιο τρόπο όταν θες απλά να τον σκοτώσεις.

Το πρόβλημα με το θυμό και το να μένεις στο παρελθόν, είναι ότι σε τρώει από μέσα προς τα έξω. Σε κρατάει ξύπνιο τη νύχτα, σε κρατάει μακρυά από το να συγκεντρωθείς  στο παρόν σου και σε όλα τα θετικά πράγματα που συμβαίνουν , και πραγματικά μπορεί να σε αρρωστήσει. Το άγχος μπορεί να αποτελέσει έναν επιπλέον παράγοντα στην αδιαθεσία που νιώθεις.

Σε περίπτωση που δεν ανησυχείς αν το άγχος και ο θυμός βλάπτουν  την υγεία σου (σωματικά και συναισθηματικά) , σκέψου ότι δεν είναι παραγωγικό να υπομένεις μια τέτοια τοξική κατάσταση. Έχεις προσέξει ότι μερικοί όταν χωρίζουν είναι πιο ανθεκτικοί και ικανοί να βρούν την ευτυχία ξανά ενώ άλλοι σκληραίνουν και γίνονται πικρόχολοι;  Δεν είναι ότι ένα συναινετικό διαζύγιο έχει λιγότερο πόνο ή ότι τα εμπλεκόμενα μέρη επηρεάζονται λιγότερο από αυτό, απλά μπόρεσαν να βάλουν τη κατάσταση σε μια καλύτερη σειρά και να προχωρήσουν με έναν πιο υγιή και σωστό τρόπο!

Η κάθαρση ήρθε για μένα, όταν συνειδητοποίησα ότι το να μην συγχωρώ, έδινε στον πρώην μου έναν συνεχή έλεγχο των συναισθημάτων μου και δυσκόλευε την ικανότητα μου να προχωρήσω στη ζωή. Όταν το διαπίστωσα, δεν γνωρίζω καν αν τον ένοιαζε να έχει κάποιο είδος ελέγχου επάνω μου πια, αλλά τον άφησα με το να μένω σε αυτή την κατάσταση, με την θλίψη και την δυσαρέσκεια μου. Τι καλό έκανα σε μένα με το να είμαι θυμωμένη;

Όταν αποφάσισα να τον συγχωρήσω, δεν είχε να κάνει με εκείνον πια. Δεν ήταν μια πράξη αποδοχής ή έγκρισης των όσων είχε κάνει. Δεν ήταν για να βελτιώσω τη σχέση μας. Ήταν για να κόψω τους δεσμούς που με έδεναν με τις πράξεις του και δεν με άφηναν ελεύθερη! Επέλεξα να πω στον εαυτό μου πως , «ότι έγινε έγινε, και δεν μπορεί να γυρίσει πίσω!». Τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον συμπαθώ κιόλας. Πρέπει ακόμα να έχω επαφές μαζί του εξαιτίας των παιδιών, αλλά τώρα μπορώ να αφοσιωθώ κυρίως στα παιδιά και σε αυτά που χρειάζονται, όταν πρέπει να του μιλήσω. Δεν μου αποσπά το μυαλό, η σκέψη να πετάω βελάκια με στόχο τη φωτογραφία του.

Δεν θα ξεχάσω ό,τι έκανε. Δεν θέλω για να μπορέσω να παραμείνω υγιής. Στην πραγματικότητα, το να θυμάμαι με έχει βοηθήσει να μεγαλώσω, να μάθω και να γίνω ένας καλύτερος άνθρωπος. Το να ανακεφαλαιώσω τον ρόλο που έπαιξα σε όλη αυτή την ιστορία, με βοήθησε να αναγνωρίσω τις αδυναμίες μου και να γίνω καλύτερη. Και όχι, δεν παίρνω το φταίξιμο για όλες τις κακές πράξεις τρίτων, και και δεν τους αφήνω να γίνουν τα θύματα. Με απάτησε επειδή δεν μπορούσε να ελέγξει τον εαυτό του, όχι γιατί ήμουν κακή σύζυγος!

Το να βλέπω τα λάθη που έγιναν σε μένα, το να αξιολογώ τις συμπεριφορές που πάνε μαζί με αυτά, στην προσπάθεια να καταλάβω γιατί δεν μπορώ ή δεν ανέχομαι αυτές τις συμπεριφορές στη ζωή μου, το να μαθαίνω να αναγνωρίζω τα καμπανάκια όταν βαράνε, με έχουν βοηθήσει να επιτύχω στις σχέσεις μου μετά το διαζύγιο.

Είμαι πιο δυνατή, σοφή και πολύ πιο συντονισμένη με τις ανάγκες μου. Είμαι πολύ πιο εξοπλισμένη με εμπειρίες για να γίνω καλή σύντροφος, μητέρα, και φίλη γιατί γνωρίζω τον εαυτό μου καλύτερα, και ξέρω ότι είμαι αρκετά δυνατή για να τον υπερασπιστώ.

Αποφάσισα ότι δεν έχω αρκετό χώρο στη ζωή μου να φοβάμαι τι μπορεί να συμβεί και τι όχι, γιατί δεν θέλω ο φόβος να με κρατήσει πίσω από το να ζήσω. Θα κάνω πιο έξυπνες επιλογές στη ζωή μου και θα έχω μεγαλύτερη κατανόηση και θέληση να προσφέρω συγχώρεση σε τρίτους , όχι μόνο για εκείνους αλλά γιατί ξέρω ότι είναι κάτι που χρειάζομαι εγώ! Θα το κάνω όμως όταν νιώσω την ανάγκη και όχι επειδή έτσι «πρέπει».

Πηγή: http://divorcedmoms.com/