fbpx

Μόνη μαμά ξεσπά: “Στο εξωτερικό δεν τολμάς να μην πληρώσεις διατροφή. Στην Ελλάδα τους μονογονείς, μας έχουν γραμμένους!”

| 14 Σεπτεμβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Αναγνώστριά μας, επικοινώνησε με το Singleparent.gr προκειμένου να μοιραστεί μαζί μας ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες που άντλησε από την ευρωπαϊκή πύλη “e-Justice” σε ο,τι αφορά τη διατροφή, όπως επίσης και μερικά δικά της σχόλια βάσει της εμπειρίας της ως μόνη μαμά με σοβαρά προβλήματα. 


ΑΓΓΛΙΑ

Τι καλύπτουν οι έννοιες “διατροφή” και “αξίωση διατροφής” σύμφωνα με το δίκαιο της Αγγλίας και της Ουαλίας;

Οι γονείς μπορούν να καταβάλλουν διατροφή για τα τέκνα τους ή για οποιοδήποτε τέκνο της οικογένειας, στο πρόσωπο που ασκεί την επιμέλεια.


ADVERTISEMENT

Οι γονείς μπορούν να καταβάλλουν διατροφή προς τα τέκνα τους ηλικίας κάτω των 18 ετών. Το τέκνο ηλικίας άνω των 18 μπορεί να λάβει, μετά από αίτησή του, διατροφή από τους γονείς για την περαιτέρω εκπαίδευσή του, εφόσον παρακολουθεί κατάρτιση για την απόκτηση προσόντων, δεξιότητας ή επαγγέλματος, ή εφόσον το απαιτούν ειδικές περιστάσεις (Νόμος περί τέκνων – Children Act 1989 Πίνακας 1).

Η διατροφή καταβάλλεται από τους γονείς που δεν συνοικούν με τα τέκνα τους μέσω του Οργανισμού Διατροφής Τέκνων (Chlid Support Agency) – κυβερνητικού οργανισμού ο οποίος καθορίζει τη διατροφή μέσω διοικητικής και όχι δικαστικής διαδικασίας – εφόσον το τέκνο είναι ηλικίας κάτω των 16, ή ηλικίας κάτω των 19 και παρακολουθεί πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης που δεν είναι ανώτερη (σε σχολείο ή ισότιμο εκπαιδευτικό ίδρυμα). Η διατροφή καταβάλλεται στον γονέα ή το πρόσωπο που ασκεί την επιμέλεια. Ο γονέας ή το πρόσωπο που ασκεί την επιμέλεια του ανηλίκου υποβάλλει αίτηση στον Οργανισμό Διατροφής Τέκνων, ο οποίος υπολογίζει το ποσό της διατροφής. Ο γονέας που δεν συνοικεί με το τέκνο καταβάλλει τη διατροφή κατά εβδομάδα. Ο γονέας που δεν συνοικεί με το τέκνο μπορεί να ζητήσει να καταβάλλει διατροφή.

Ο διαζευγμένος σύζυγος μπορεί να καταβάλλει διατροφή στον πρώην σύζυγό του.


ADVERTISEMENT

Διατροφή μπορεί να καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο διαρκούντος του γάμου.

Αν ο υπόχρεος διατροφής δεν την καταβάλλει οικειοθελώς, ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν ώστε να αναγκαστεί να πληρώσει;

Για την είσπραξη της διατροφής, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την καταβολή του ποσού απευθείας στο δικαστήριο, να διατάξει συγκεκριμένη μέθοδο πληρωμής ή να εκδώσει διαταγή δέσμευσης των αποδοχών ή ακόμα και να καταδικάσει σε προσωπική κράτηση ορισμένης διάρκειας.

Όσον αφορά τη διατροφή τέκνου, αν ο γονέας που δεν συνοικεί με το τέκνο δεν εκπληρώνει την υποχρέωση διατροφής που υπέχει, ο Οργανισμός Διατροφής Τέκνων λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την εξόφληση του συνόλου της οφειλής.

Ο Οργανισμός μπορεί να χρησιμοποιήσει μια σειρά εξουσιών που διαθέτει, συμπεριλαμβανομένης της απευθείας λήψης χρημάτων από τις αποδοχές του υπόχρεου (διαταγή αφαίρεσης από τις αποδοχές) και της προσφυγής στα δικαστήρια (αγωγή εκτέλεσης). Εφόσον απαιτείται σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να ζητηθεί από το δικαστήριο ή αφαίρεση της άδειας οδήγησης του υπόχρεου γονέα που δεν συνοικεί με το τέκνο, ή ακόμα και η προσωπική του κράτηση.

Αν ο γονέας που δεν συνοικεί με το τέκνο παραλείπει να καταβάλει τη διατροφή εμπροθέσμως, ο Οργανισμός μπορεί να επιβάλει ποινική ρήτρα έως και 25% της εβδομαδιαίας διατροφής για κάθε εβδομάδα την οποία ο γονέας που δεν συνοικεί με το τέκνο δεν καταβάλλει ή δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα τη διατροφή. Τα ποσά αυτά δεν καταβάλλονται στο γονέα ή στο πρόσωπο που ασκεί την επιμέλεια, αλλά παρακρατούνται από το δημόσιο για την κάλυψη της επιπλέον διοικητικής δαπάνης του Οργανισμού για την αναγκαστική εκτέλεση της πληρωμής.

Σχόλια Αναγνώστριας

Στην Αγγλία το ενδιαφέρον του κράτους είναι πολύ μεγάλο για το αν παίρνουν τα παιδιά την διατροφή που δικαιούνται, ενώ στην Ελλάδα το ενδιαφέρον του κράτους είναι μηδενικό. Ούτε Οργανισμό Διατροφής τέκνων έχουμε, ούτε αφαίρεση άδειας οδήγησης προβλέπεται. Για την προσωπική κράτηση δεν γνωρίζω τι ισχύει ακριβώς, δηλαδή αν πράγματι σε βάζουν στην φυλακή ή αν μπορείς να εξαγοράσεις την ποινή όπως ισχύει στην Ελλάδα. Αν όμως πράγματι γίνεται κράτηση, τότε υπάρχει τεράστια διαφορά σε σχέση με την Ελλάδα.

Εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να διαταχθεί κράτηση αλλά μόνο ποινή φυλάκισης εξαγοράσιμη και μάλιστα το ανώτερο 12 μήνες, παραπάνω νομίζω ότι δεν προβλέπεται. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε προσωπικά (αλλά πιστεύω και άλλες οικογένειες) είναι το εξής. Ο πρώην σύζυγος, ο οποίος είναι ευκατάστατος όπως σας έχω ήδη αναφέρει, πληρώνει τα χρήματα για την ποινή κάθε φορά που δικάζεται και τα οποία είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θα έδινε για την διατροφή, αλλά όχι την διατροφή αφού δεν έχει άλλες συνέπειες! Ο συγκεκριμένος είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και δεν μισθοδοτείται από εδώ,  ώστε να γίνεται παρακράτηση από μισθό ή σύνταξη.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ”κάνε κατάσχεση” αλλά δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα. Όπως με πληροφόρησε δικαστικός επιμελητής για να κατασχέσεις ένα ακίνητο αξίας πχ 10000 ευρώ πρέπει να έχεις αυτά τα χρήματα και μάλιστα να τα δώσεις, πριν προλάβει ο ίδιος! Δηλαδή πρόκειται για μεγάλη κοροιδία!  Και βέβαια εννοείται ότι θα πρέπει να σύρεσαι συνεχώς στα δικαστήρια, να κάνεις έξοδα και να βλάπτεις την σωματική και την ψυχική σου υγεία. Πιστεύω ότι στην ελλάδα έχουν εξισώσει τις διατάξεις για την καταβολή της διατροφής των παιδιών με τις διατάξεις σχετικά με το χρέος ενός ποσού που σου οφείλει κάποιος για οποιοδήποτε λόγο.

Από το Νομικό Τμήμα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας ένας κύριος με πληροφόρησε ότι αυτοί που συνήθως δεν δίνουν την διατροφή είναι αυτοί που έχουν χρήματα!  εννοούσε δηλαδή ότι ο νόμος τους βοηθάει να ξεφεύγουν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ποιας μορφής διατροφή επιδικάζουν συνήθως τα δικαστήρια; Σε περίπτωση επιδίκασης διατροφής σε χρήμα, πώς καθορίζεται το ύψος της; Πώς αναπροσαρμόζεται το ύψος της διατροφής στις μεταβολές των δαπανών διαβίωσης και των οικογενειακών συνθηκών;

Η διατροφή καταβάλλεται τακτικά ως χρηματικό επίδομα. Το ύψος της διατροφής ορίζεται ανάλογα με την ανάγκη και την απορία του δικαιούχου της διατροφής καθώς και με την οικονομική δυνατότητα του υπόχρεου διατροφής. Ως προς αυτό, τα εφετεία έχουν καταρτίσει πίνακες και κατευθυντήριες γραμμές για τον κατ’ αποκοπή διακανονισμό των σχετικών ποσών διατροφής. Πιο γνωστός είναι ο πίνακας του Ντίσελντορφ, με τον οποίο υπολογίζεται το ύψος της διατροφής παιδιού.

Εάν η διατροφή οριστεί σε ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, μπορεί να προσαρμοστεί σε περίπτωση αλλαγής των συνθηκών. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική προσφυγή.

Εάν για ανήλικο παιδί καθοριστεί διατροφή από γονέα που δεν ζει στο ίδιο νοικοκυριό ως ποσοστό του βασικού ποσού, η διατροφή αναπροσαρμόζεται αυτόματα κάθε 2 χρόνια ανάλογα με την αλλαγή των βασικών ποσών. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής προσφυγής.

…….Όποιος παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης έως τριών ετών ή με χρηματική ποινή.

Σχόλια αναγνώστριας

Στην Ελλάδα κάθε δικαστής βγάζει ότι ποσόν διατροφής νομίζει ο ίδιος. Δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές και προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως τριών ετών.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Αν ο υπόχρεος διατροφής δεν την καταβάλλει οικειοθελώς, ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν ώστε να αναγκαστεί να πληρώσει;

  1. Η γραμματεία του τοπικού District Court μπορεί να κινήσει τη διαδικασία λήψης των δύο πρώτων από τα ακόλουθα μέτρα
  2. Κατάσχεση αποδοχών
  3. Κατάσχεση και προσωπική κράτηση
  4. Κλήση προς εκτέλεση
  5. Αστική αγωγή, όπως για οποιοδήποτε άλλο χρέος
  6. Δικαστική απόφαση εκτέλεσης επί περιουσιακών στοιχείων

ΠΟΛΩΝΙΑ

Εάν ο υπόχρεος διατροφής δεν καταβάλλει οικειοθελώς την διατροφή, τι μέσα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να τον αναγκάσουμε να πληρώσει;

Εάν ο υπόχρεος διατροφής δεν ανταποκριθεί εκουσίως στη σχετική υποχρέωση που του έχει επιβληθεί, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η αναγκαστική εκτέλεση – βλ. απάντηση στο σημείο 11.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι ο ποινικός κώδικας χαρακτηρίζει την μη καταβολή επιδόματος διατροφής ως αδίκημα που τιμωρείται με πρόστιμο, περιορισμό της ελευθερίας ή έως διετή φυλάκιση.

Ένας οργανισμός ή η διοίκηση μπορούν να βοηθήσουν στην διεκδίκηση διατροφής;

Όπως αναφέρεται στο σημείο 6, αξίωση διατροφής μπορούν να εγείρουν εξ ονόματος του δικαιούχου, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, αντιπρόσωποι οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης αρμόδιοι για ζητήματα κοινωνικής αρωγής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο εισαγγελέας. Οι φορείς αυτοί μπορούν επίσης να υποστηρίξουν τον ενάγοντα συμμετέχοντας σε ήδη κινηθείσα διαδικασία επιδίκασης διατροφής. Στην περίπτωση αυτή, μπορούν να παράσχουν υποστήριξη στον δικαιούχο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Εάν ο υπόχρεος διατροφής δεν καταβάλλει οικειοθελώς τη διατροφή, τι μέσα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να τον αναγκάσουμε να πληρώσει;

Στην Ισπανία εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέσα εκτέλεσης:

α) παρακράτηση του μισθού (εξαιρουμένου του απαραίτητου ποσού για τη διαβίωση του υποχρέου που καθορίζει το δικαστήριο) ·

β) παρακράτηση επιστροφής φόρων ·

γ) κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών ·

δ) ανάκληση παροχών κοινωνικών ασφαλίσεων·

ε) κατάσχεση αγαθών και εκποίηση αυτών σε πλειστηριασμό·

στ) φυλάκιση, σε ειδικές περιπτώσεις.

Σχόλια αναγνώστριας
Ανάκληση παροχών κοινωνικών ασφαλίσεων. Φυλάκιση, σε ειδικές περιπτώσεις!
Επίσης υπάρχουν κράτη στα οποία αν δεν καταβάλλει ο πατέρας την διατροφή, τη δίνει το κράτος! Σε κάποιο κράτος διάβασα ότι για να κάνεις κατάσχεση δεν χρειάζεται ειδοποίηση, ενώ στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση χωρίς να τον ειδοποιήσεις, λες και ο ίδιος δεν γνωρίζει ότι χρωστάει τη διατροφή!

Όπως σας έχω ήδη αναφέρει, εδώ και χρόνια ζητώ από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να αλλάξουν τη νομοθεσία που ισχύει για τις διατροφες των παιδιών. Δυστυχώς καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν ενδιαφέρθηκε για αυτό το σοβαρό θέμα και βέβαια ούτε η σημερινή κυβέρνηση, η οποία αυτοαποκαλείται αριστερή και υποτίθεται ότι θα ενδιαφερόταν περισσότερο για κοινωνική δικαιοσύνη. Οι έλληνες πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται καθόλου αν υπάρχουν μονογονεικές οικογένειες που δεν μπορούν να ζήσουν γιατί δεν έχουν χρήματα και δεν τους ενδιαφέρει καθόλου επίσης αν πχ ο πατέρας δεν δίνει τη διατροφή ακόμα και αν είναι ευκατάστατος!  Δυστυχώς αυτό είναι το ελληνικό κράτος και αυτοί είναι οι πολιτικοί μας. Δεν ευθύνονται οι ίδιοι βέβαια, αλλά οι πολίτες που τους ψηφίζουν.

Επαναλαμβάνω ότι θα έπρεπε να γίνει προσφυγή στο ευρωπαικό δικαστήριο, για καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών των μονογονεικών οικογενειών από το ελληνικό κράτος.Πριν από κάποιο χρονικό διάστημα -όχι πολύ μεγάλο- είχα επικοινωνήσει με μία κυρία νομικό κάπως ηλικιωμένη, της οποίας προτάσεις σχετικά με την ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας των διατροφών είχα διαβάσει στο ίντερνετ. Δυστυχώς δεν μπορώ να θυμηθώ το όνομά της ούτε και βρίσκω αυτή τη στιγμή την συγκεκριμένη ανάρτηση

Είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όσα αναφέρω. Τέλος θα ήθελα να προσθέσω ότι αν δεν ήταν η μητέρα μου να δίνει στα παιδιά φαγητό, θα έπρεπε να απευθυνθούμε στην ενορία της περιοχής μας! Το καλύτερο θα ήταν να μπορούσα να φύγω από την ελλάδα, δυστυχώς όμως υπάρχουν σοβαροί λόγοι που με εμποδίζουν, γιαυτό είμαι υποχρεωμένη να υπομένω.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Αγγελική Β.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ