Δεν υπάρχει καλό διαζύγιο. Στο χέρι σου όμως είναι να μην το κάνεις χειρότερο!

0

Συνήθως χαμογελάω θλιμμένα, όταν κάποιος λέει: «Περνάω ένα κακό διαζύγιο» λες και υπάρχει και καλό! Το διαζύγιο δεν είναι πικνίκ. Σε πολλές περιπτώσεις, μοιάζει με πόλεμο, και νιώθεις ότι προσπαθείς να πάρεις αποφάσεις και να συμβιβαστείς με κάποιον που έχει γίνει ξένος.

Είναι περίεργο αν το σκεφτείς. Κάποτε φορούσες νυφικό, χορέψατε μαζί τον πρώτο σας χορό, έκανες μωρά μαζί του, και τώρα δεν μπορείτε να σταθείτε ο ένας δίπλα στον άλλον. Και το μόνο που θέλεις είναι να είσαι όσο το δυνατόν πιο μακριά του.

Ένα πράγμα που συμβαίνει σχεδόν σε κάθε διαζύγιο είναι ότι, επειδή και οι δύο άνθρωποι είναι τόσο πληγωμένοι, θυμωμένοι, γεμάτοι πικρία, θλιμμένοι, και φοβισμένοι, πολλές φορές συμπεριφέρονται άσχημα. Το λέω «κακή συμπεριφορά διαζυγίου». Σε ορισμένα διαζύγια, είναι ένα περιστατικό, ενώ σε άλλες η κακή συμπεριφορά είναι διαρκής και μπορεί να διαρκέσει και χρόνια μετά την οριστικοποίηση του διαζυγίου.

Τι εννοώ με την κακή συμπεριφορά διαζυγίου; Μιλάω για πράγματα όπως: ο ένας από τους δύο, να επιδεικνύει συνεχώς τον/την φίλο/φίλη της/του, ώστε να βλάψουν τον άλλον ή να τον/την κάνουν να ζηλέψει, να μην πληρώνει την διατροφή των παιδιών όταν πρέπει, μόνο και μόνο για να μπει στο μάτι του/της πρώην, να βρίζουν ή να κάνουν πλύση εγκεφάλου στα παιδιά ενάντια στον/στην πρώην.

Η κακή συμπεριφορά διαζυγίου γίνεται με σκοπό να βλάψει το άλλο άτομο, επειδή εκείνος/εκείνη έχει πληγωθεί από την απογοήτευση, το φόβο, το θυμό, τη δυσαρέσκεια ή το συνδυασμό όλων αυτών. Η κακή συμπεριφορά διαζυγίου έχει συνέπειες. Πρώτον, μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία διαζυγίου, που σημαίνει ότι το ζευγάρι πρέπει να δαπανήσει περισσότερο χρόνο και χρήμα.

Δεύτερον, το να είσαι μικρόψυχος και κακόβουλος απλά χειροτερεύει τα πράγματα. Έτσι, εάν νομίζεις ότι τραυματίζεις τον / την πρώην σου, ίσως το πετυχαίνεις, αλλά βλάπτεις, επίσης, τον ίδιο σου τον εαυτό, καθώς δεν ηρεμείς και δεν προχωράς.

Τέλος, η κακή συμπεριφορά διαζυγίου βλάπτει και τα αθώα παιδιά. Είναι τα πραγματικά θύματα. Εάν καθυστερείς την διατροφή, ποιός υποφέρει πραγματικά; Αλλά, λόγω του έντονου πόνου τους, πολλοί άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν ούτε τους νοιάζει, πράγμα που είναι πραγματικά λυπηρό.

Εδώ είναι 3 παραδείγματα κακής συμπεριφοράς διαζυγίου:

1. Όταν αρνείσαι ένα φιλί αποχαιρετισμού ή μια αγκαλιά

Ξέρω ένα ζευγάρι που χώρισε πριν μερικά χρόνια. Έχουν ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα επικοινωνίας με τα παιδιά, γιατί αυτό θέλει η γυναίκα. Δεν είναι ποτέ πρόθυμη να αλλάξει το πρόγραμμα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι ο πρώην της δεν μπορεί να δει τα παιδιά του, επειδή ταξιδεύει. Η σύζυγος πήρε πρόσφατα τα τρία παιδιά τους για καλοκαιρινές διακοπές για μια εβδομάδα. Ο πρώην σύζυγος την ρώτησε αν μπορούσε να περάσει το πρωί που έφευγαν και να δώσει στα παιδιά ένα φιλί και μία αγκαλιά για να τα χαιρετίσει. Ήθελε, επίσης να τους φέρει κάποια δώρα πριν το ταξίδι. Η πρώην σύζυγος αρνήθηκε κατηγορηματικά και είπε: «Τα αποχαιρέτησες χθες το βράδυ. Γιατί να ξαναέρθεις;». Νομίζω ότι το πρόβλημα για την μικροψυχία αυτής της γυναίκας είναι ότι έχει σαφώς κρυμμένα συναισθήματα θυμού και δυσαρέσκειας για τον πρώην της, τα οποία δεν έχει καταφέρει να επιλύσει. Δεύτερον, εάν ρωτούσε τον εαυτό της: «Τα παιδιά θα το ήθελαν αυτό;» (που είναι ένα ερώτημα, που κάθε γονέας πρέπει να ρωτάει μπροστά σε μια τέτοια απόφαση) και εκείνη απαντούσε «ναι», τότε θα έπρεπε να τον αφήσει να έρθει. Δεν σκέφτηκε τα παιδιά της, σκέφτηκε τη δική της εκδίκηση και την ικανοποίησή της να πληγώσει την πρώην της (και πάλι.) Δυστυχώς. Πολύ κακή συμπεριφορά διαζυγίου.

2. Όταν ο πρώην σύζυγος βάζει επίτηδες ναρκωτικά στις τσάντες των παιδιών, για να πάρει εκείνος την επιμέλεια (ναι έχει συμβεί)

Ο τύπος μισεί την πρώην σύζυγό του τόσο πολύ, που θέλει να την βγάλει από τη μέση και να την απομακρύνει από τα παιδιά της. Έτσι, το μίσος του για την πρώην του υπερβαίνει την αγάπη που έχει για τα παιδιά του, επειδή προσπαθεί να πάρει τη μητέρα τους μακριά. Την δικιά τους μητέρα. Αυτός ο άνθρωπος είναι άρρωστος. Αν κάποιος δικαστής το ανακαλύψει, θα είναι αυτός που θα χάσει την επιμέλεια και τη μέριμνα.

Αν θέλεις να κάνεις κακό ή να πάρεις εκδίκηση από τον πρώην σου, κάτσε και σκέψου δύο πράγματα: «Γιατί το κάνω;» και «Τι προσπαθώ να κερδίσω από αυτό;» Σίγουρα θα νιώσεις καλά για λίγα λεπτά, Και θα έπαιρνες ικανοποίηση από την αίσθηση δικαιοσύνης, (όπως, «το άξιζε πραγματικά αυτό»), αλλά τι συμβαίνει μετά; Α, τα παιδιά σου μπορεί να υποφέρουν. Και Β, σε αφήνει με ένα σιχαμένο αίσθημα. Κανείς δεν θέλει να είναι ο κακός της υπόθεσης.

Αν είσαι το θύμα μιας κακής συμπεριφοράς διαζυγίου, θυμήσου δύο πράγματα: το ένα, ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τί κάνει ο πρώην σου, οπότε μην το προσπαθήσεις. Αποδέξου ότι δεν μπορείς να τον αλλάξεις. Δύο, κάνε το καλύτερο που μπορείς. Είναι πάντα η καλύτερη λύση, ανεξάρτητα από το τί συνέβη. Στήριξε τους φίλους, τα παιδιά σου, την οικογένειά σου και τους αγαπημένους σου. Επίσης, στήριξε τον εαυτό σου. Θα εκπλαγείς, από το πόση δύναμη και θάρρος έχεις. Και στο τέλος, αυτό θα σε οδηγήσει σε ευχάριστες, όμορφες, επιτυχημένες στιγμές. Και, ίσως, να αγνοήσεις τους ανθρώπους με την κακή συμπεριφορά διαζυγίου, οι οποίοι καταλήγουν πάντα σε χειρότερες καταστάσεις, ως αποτέλεσμα των δικών τους κακών επιλογών.

Πηγή: divorcedgirlsmiling.com