Τί υπόσχονται οι χωρισμένοι γονείς στα παιδιά

0

Αγαπημένα μας παιδιά,

Επειδή μπορεί να χωρίσαμε αλλά σας αγαπάμε και οι δύο πολύ, τη νέα χρονιά σας υποσχόμαστε τα εξής:

Δεν θα ξεχνάμε πως αυτό το διαζύγιο που δεν επιλέξατε, που δεν αξίζετε και δεν είχατε, ούτε έχετε τη δύναμη να αλλάξετε, σας έχει κοστίσει περισσότερο από όλους . Εσείς είστε εκείνα που πηγαινοέρχεστε σε δύο σπίτια και έχετε κάθε δικαίωμα να εκφράζετε το θυμό σας, να κρατάτε θέση άμυνας ή να θυμώνετε!

Θα αναγνωρίζουμε πόσο μισείτε να μην έχετε λόγο πάνω στη ζωή σας και πόσο αταίριαστο είναι στα 14 σας, το πρόγραμμα που φτιάξαμε κάποτε για εσάς, όταν ήσασταν τεσσάρων. Υποσχόμαστε να σας ακούμε, να σας αντιμετωπίζουμε με ανοιχτό μυαλό και να πραγματοποιούμε τις ευχές σας όποτε μπορούμε.

Δεν θα θυμώνουμε όταν θέλετε να περνάτε περισσότερο χρόνο με τον άλλον γονέα, δεν θα σκεφτόμαστε ότι μας αγαπατε λιγότερο. Η ταυτόχρονη οικειότητα και απόσταση ανάμεσά μας, είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά όσο μεγαλώνετε.

Δεν θα ξανακάνουμε σχόλια τύπου «Είσαι ίδια ο πατέρας σου» ή «Μ’ αυτά τα γυαλιά δείχνεις χάλια, είσαι ίδια η μάνα σου».

Δεν θα σας συμπεριφερόμαστε σαν να είστε βάρος με φράσεις όπως «Άργησες να έρθεις και έχασα το γυμναστήριο».

Δεν θα απομακρύνουμε από το σπίτι κάθε μα κάθε στοιχείο που δείχνει πως κάποτε ήμασταν παντρεμένοι με τον άλλον γονέα και θα βάλουμε στο δωμάτιό σας το άμπουμ του γάμου μας για να ανατρέχετε σε αυτό όποτε νιώθετε την ανάγκη να το κάνετε.

Δεν θα κριτικάρουμε ο ένας τον άλλον ενώ είστε παρόντες. Και θα θυμόμαστε ότι η γλώσσα του σώματος την ώρα που μαλώνουμε με τον άλλον γονέα σας επηρεάζει αρνητικά και ότι 9 στις 10 φορές, κρυφακούτε τους τσακωμούς μας στο τηλέφωνο.

Όταν μας λέτε κάτι «ανάρμοστο» που έκανε ο άλλος γονέας, δεν θα τρέχουμε να τον πάρουμε τηλέφωνο για να τον βρίσουμε μπροστά σας. Θα ακούμε με ηρεμία αυτά που μας λέτε και θα τον καλέσουμε αργότερα, όταν θα είστε στο σχολείο.

Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να είσαι μονογονέας και ήδη νιώθετε άσχημα γι’ αυτό. Υποσχόμαστε να μην σας το «χτυπάμε» κάθε φορά που δεν κάνετε τα μαθήματά σας ή δεν μαζεύετε τα παιχνίδια σας.

Δεν θα σας λέμε πώς μας απάτησε ο μπαμπάς σας ή πόση διατροφή απαιτεί η μαμά σας. Είναι θέματα μόνο για ενήλικες και θα σταματήσουμε να τα συζητάμε μαζί σας.

Δεν θα νιώθουμε απόρριψη κάθε φορά που σας λείπει ο άλλος γονέας.

Εάν το διαζύγιο το ήθελε μόνο ο ένας, δεν θα σας κάνουμε να νιώθετε ενοχές που ο άλλος γονιός αγαπάει εσάς αλλά όχι εμάς.

Δεν θα σας μιλάμε άσχημα ή επιθετικά μπροστά σε κόσμο. Ό,τι έχουμε να σας πούμε, θα σας το λέμε με πιο ήρεμο τρόπο και όταν θα είμαστε μόνοι μας.

Δεν θα κατηγορούμε τον άλλον γονέα ότι παρεμποδίζει την επικοινωνία μας μαζί σας, τις φορές  που απλά δεν έχετε όρεξη να μας μιλήσετε στο τηλέφωνο. Δεν θα σας πιέζουμε να έχετε επαφή μαζί μας αν κάποιες φορές δεν νιώθετε την ανάγκη να μας δείτε ή να μας ακούσετε.

Θα σας δώσουμε άφθονο χρόνο να προσαρμοστείτε στο διαζύγιο πρίν σας συστήσουμε το/τη νέο/α μας σύντροφο, δεν θα σας ζητήσουμε να προσποιηθείτε ότι τον/την συμπαθείτε και δεν θα συμπεριφερόμαστε σαν ο/η νέος/α σύντροφος να είναι γονιός σας.

Θα βρίσκουμε χρόνο για να κάνουμε πράγματα μαζί

Δεν θα ξαναγκρινιάξουμε για το πόσο μας επιβαρύνετε οικονομικά.

Θα παίρνουμε όλες τις σημαντικές αποφάσεις μαζί και δεν θα σας βάζουμε στη μέση όταν διαφωνούμε.

Δεν θα σας προτείνουμε να κάνουμε μαζί κάτι συναρπαστικό , τις ώρες ή τις μέρες που είναι σειρά του άλλου γονέα να περάσει χρόνο μαζί σας.

Όταν σας αγοράζουμε ρούχα και παιχνίδια, δεν θα σας επιβάλλουμε να τα κρατήσετε στο ένα σπίτι και θα σας επιτρέπουμε να τα παίρνετε μαζί σας όποτε πηγαίνετε να μείνετε με τον άλλον γονέα.

Δεν θα σας μαλώνουμε όταν που και που ξεχνάτε κάτι στο σπίτι του άλλου γονέα. Είναι δύσκολο για τα παιδιά να μένουν σε δύο σπίτια και να σκέφτονται κάθε εβδομάδα τι θα χρειαστεί να αφήσουν πίσω τους και τι να πάρουν μαζί τους.

Είναι γελοίο να περιμένουμε ότι θα πείτε “όχι” σε ένα  iPhone. Επομένως, αν ο άλλος γονέας σας αγοράσει κάτι ανάλογο, θα τα βάλουμε μαζί του ή απλώς θα το αφήσουμε να περάσει.

Δεν θα σας δίνουμε σημασία μόνο όταν θυμώνετε και επιτίθεστε. Ακόμη κι αν είστε ήσυχοι, μπορεί να περνάτε το ίδιο και περισσότερο δύσκολα.

Δεν θα σας υποτιμάμε τον χρόνο σας με τον άλλον γονέα και δεν θα τον κατακρίνουμε. Η ερώτηση «πώς πέρασες το Σαββατοκύριακο με τον μπαμπά» είναι διαφορετική από την ερώτηση αν σε τάισε πάλι σκουπίδια για μεσημεριανό…

Οι φίλοι σας που έχουν παντρεμένους γονείς πιθανόν να βαριούνται να βλεπουν οικογενειακές φωτογραφίες και βίντεο ή να ακούνε ξανά και ξανά την ίδια ιστορία για το πώς και πότε γεννήθηκαν. Εσείς όμως που πολλές φορές νιώθετε ότι έχετε έρθει από το πουθενά, τέτοιες αναδρομές είναι αναγκαίες. Γι’ αυτό, αυτή τη χρονιά, υποσχόμαστε να σας πούμε όλες τις λεπτομέρειες για το πώς γνωριστήκαμε με τον άλλον γονέα, πώς αγαπηθήκαμε και πώς κάναμε εσάς. Θα μιλήσουμε με όμορφα λόγια για όσα μας τράβηξαν στον μπαμπά ή στη μαμά και θα σας πούμε πως αν μας δινόταν η ευκαιρία, θα τα κάναμε όλα απ’ την αρχή!

Με αγάπη,

Ο μπαμπάς και η μαμά

Πηγή: Huffingtonpost.com