Υπάρχουν πράγματα, που εμείς οι μητριές δεν ξέραμε, ότι θα βρίσκαμε μπροστά μας…

0

Τη στιγμή εκείνη, ήξερα ότι ό,τι κι αν έλεγα, δεν θα μπορούσα να τον κάνω να καταλάβει. Θα μπορούσα να του λέω, πώς αισθάνομαι μέχρι να σκάσω, αλλά εκείνος να μην ακούει. Ή αν ακούει, να μην μπορεί να καταλάβει. Εξουθενώνομαι προσπαθώντας να του εξηγήσω, γιατί παλεύω ως μητριά και γιατί χρειάζομαι τη βοήθειά του κι αυτό με πληγώνει. Φυσικά, και νοιάζεται για μένα, αλλά σίγουρα δεν μπορούσε να μπει στη θέση μου.

Αγαπώ τον άντρα μου. Τον αγαπώ περισσότερο απ’ όσο νόμιζα, ότι μπορούσα. Ένα βλέμμα του, ένα χαμόγελό του με ανακουφίζει από το άγχος και με κάνει να καρδιοχτυπώ. Είναι ο βράχος μου και η αιώνια αγάπη μου.

Αλλά μερικές μέρες δεν το ‘χει. Δεν μπορεί να κατανοήσει, πώς είναι να είσαι θετή μητέρα. Δεν καταλαβαίνει, πώς βλέπω τα πράγματα ή γιατί πρέπει να αγωνίζομαι καθημερινά. Και δεν είμαι η μόνη. Ρώτησα κι άλλες θετές μητέρες: «Τί θα ‘θελες, ο άντρας σου να γνώριζε ή έστω να σε καταλάβαινε;» με τις απαντήσεις να έχουν 15 κοινά σημεία. Ο κάθε άνθρωπος διαφέρει από τον άλλο, στο πώς μεγαλώνει τα παιδιά του. Ώστόσο οι θετές μητέρες μεταξύ μας έχουν πολλά κοινά, αλλά δεν ισχύουν τα ίδια για όλες.

Ιδού 15 πράγματα, που μια μητριά εύχεται ο άνδρας της να γνώριζε:

  1. «Πριν σε παντρευτώ, δεν είχα ιδέα, τί θα αντιμετώπιζα»

Ήξερα, ότι παντρευόμουν έναν άντρα με παιδί, αλλά δεν είχα ιδέα, ότι μαζί με σένα, θα βίωνα και εγώ τον απερίγραπτο πόνο και την απίστευτη ταλαιπωρία από τις διαμάχες για την επιμέλεια, την πολύπλοκη σχέση με την πρώην σύζυγό σου και την προσπάθειά σου να είσαι κοντά με τα παιδιά σου. Ειλικρινά, καλύτερα, που δεν γνώριζα τότε και ξέρω τώρα. Δεν είναι μόνο μαγείρεμα, πλύσιμο, σιδέρωμα και παιχνίδι με τα παιδιά. Είναι κάτι πολύ περισσότερο.

2. «Η αγάπη, που έχω για τα δικά μου παιδιά διαφέρει από την αγάπη, που έχω για τα θετά παιδιά μου»

Η αγάπη, που έχω για όλα τα παιδιά μου (βιολογικά ή θετά) είναι ίση, αλλά διαφορετική. Αν και θα πέθαινα για οποιοδήποτε από τα παιδιά μου, διαπιστώνω, ότι είμαι πιο αποστασιοποιημένη από τα θετά μου παιδιά. Επιλέγουν, αν θα με αγαπήσουν ή όχι και μπορούν να το κάνουν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Με τα δικά μου παιδιά, δεν χρειάζεται να είμαι επιφυλακτική ή «κουμπωμένη». Νιώθω μεγαλύτερη ελευθερία μαζί τους, επειδή είμαι η μητέρα τους και κανείς δεν πρόκειται να με παρεξηγήσει ή να το αλλάξει αυτό.

3. «Κάποιες μέρες χρειάζομαι ένα διάλειμμα»

Η ζωή μιας μητέρας είναι εξαντλητική και μερικές φορές χρειάζομαι το χώρο και το χρόνο μου. Δεν μπορεί ολόκληρη η ζωή μου να περιστρέφεται γύρω από το ρόλο της θετής μητέρας, επομένως εκείνες τις μέρεςπου αισθάνομαι, ότι χάνω τον έλεγχο, θα πρέπει να ξέρω, ότι μπορώ να αποχωρήσω για λίγο και να ηρεμήσω.

4. «Δεν γίνεται να κάνω μόνη μου κουμάντο σε όλα. Πρέπει κι εσύ να επιβάλλεις κανόνες»

Δεν είναι δίκαιο να περιμένεις εμένα να επιβάλλω κανόνες, ειδικά στα θετά μου παιδιά. Πρέπει να καταλάβεις, ότι πάντα η μάχη μαζί τους θα είναι άνιση, γιατί δεν είμαι η μητέρα τους και πάντα θα σέβονται εσένα περισσότερο απ’ ό, τι εμένα. Υπάρχει μια φυσική υπακοή σε σένα και η επιβολή των κανόνων εκ μέρους σου είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της τάξης στο σπίτι μας.

5. «Η πρότερη ζωή σου ελέγχει την τωρινή μου ζωή»

Δεν έχουμε το ίδιο παρελθόν. Όλοι μου οι πρώην έχουν διαγραφεί οριστικά και ανήκουν στο παρελθόν. Η δικιά σου πρώην, όμως, είναι στη ζωή μας για τα καλά. Δεν μπορώ να κάνω κάτι, ούτε έχω επιλογές, επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να μένουμε κοντά στη μάνα των παιδιών σου. Δεν μπορώ να πάω ένα ταξίδι ή μια εκδρομή με την οικογένειά μου δεδομένου, ότι το πρόγραμμά μας εξαρτάται από τη συμφωνία σας σχετικά με την επιμέλεια. Δεν παραπονιέμαι. Έχω μάθει να προσαρμόζομαι. Αλλά έχω ανάγκη να δεις, πώς η προηγούμενη ζωή σου ελέγχει τη δική μου σήμερα.

6. «Έχω ανάγκη τη βοήθειά σου»

Υπάρχουν πολλά πράγματα, που κάνω στο σπίτι, για να εξασφαλίσω την εύρυθμη λειτουργία του και ειλικρινά, «παίζει» να μην παρατηρείς ούτε τα μισά απ’ αυτά. Μπορεί να φαίνεται εύκολο, αλλά πάντα χρειάζομαι τη βοήθειά σου. Και οι δύο δουλεύουμε σκληρά και καταλαβαίνω, ότι, όταν είσαι σπίτι, θέλεις να χαλαρώσεις. Χρειάζομαι κι εγώ χαλάρωση, ξέρεις.

7. «Κάποιες μέρες σε χρειάζομαι λίγο παραπάνω απ’ ότι είσαι τώρα, στο πλευρό μου»

Ο ρόλος της θετής μητέρας είναι πολύ πιο δύσκολος απ’ ό, τι περίμενα. Δεν θα το άλλαζα για τίποτα στον κόσμο, αλλά αυτό δεν αλλάζει το πώς νιώθω. Ορισμένες μέρες ξέρω, ότι είναι πιο δύσκολες από άλλες. Που και που χρειάζομαι λίγη περισσότερη υπομονή, κατανόηση και αγάπη.

8. «Είναι δικό σου το λάθος»

Δεν θέλω να ακουστώ άδικη ή ότι ψάχνω να σου επιρρίψω ευθύνες, αλλά είσαι ο μόνος λόγος, για τον οποίο υπάρχουν αυτές οι δυσκολίες στη σχέση μας. Δεν ήμουν παντρεμένη πριν από σένα. Δεν είχα καμία σχέση με κάποιον, που θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζωή μας με τον τρόπο, που το κάνει η μαμά των παιδιών σου. Ήσασταν παντρεμένοι πριν από μένα και αυτή σας η σχέση καθιστά τη ζωή μας πιο περίπλοκη. Ως αποτέλεσμα, απαιτώ να με βοηθήσεις με μερικές από τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζω καθημερινά, καθώς είσαι εσύ η αιτία, που τις αντιμετωπίζω.

9. «Η πίεση, που μου ασκούν όλοι, είναι τεράστια»

Μπορεί να μην το βλέπεις, αλλά υπάρχει ένα διπλό στερεότυπο για τις μητριές. Τα στάνταρντς για εμάς είναι εξαιρετικά υψηλά και έτσι και τα θαλασσώσουμε, έχουμε γίνει στο δευτερόλεπτο οι πιο μισητοί άνθρωποι του κόσμου, όσο σκληρά κι αν προσπαθούμε να πετύχουμε το αντίθετο. Ο κόσμος ψάχνει να βρει ελαττώματα σε εμάς περισσότερο απ’ ότι στους βιολογικούς γονείς.

10. «Μερικές φορές σκέφτομαι, πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι η ζωή μου»

Σ ‘αγαπώ και αγαπώ τα παιδιά σου. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Μερικές φορές αναρωτιέμαι, πώς θα ήταν η ζωή μου, αν δεν παντρευόμουν έναν άνδρα με παιδιά από προηγούμενο γάμο. Σίγουρα, η ζωή μου θα ήταν πιο απλή, λιγότερο αγχωτική, ίσως ευκολότερη.

11. «Αν ξεχαστείς έστω και 5 λεπτά να τηλεφωνήσεις στην πρώην σου για κάποιο θέμα, που αφορά τα παιδιά, φαίνεται σαν να αδιαφορείς»

Ο λόγος, για τον οποίο σε παρακαλώ να ακολουθείς κατά γράμμα τις οδηγίες της μητέρας των παιδιών σου είναι, επειδή πρέπει να δείχνουμε, ότι ασχολούμαστε εξ ίσου (όχι ότι δεν το κάνουμε, αλλά καμιά φορά το φαίνεσθαι είναι σημαντικότερο από το είναι). Όταν καθυστερείς να της τηλεφωνήσεις ή ζητάς περαιτέρω λεπτομέρειες για το τί συμβαίνει, μοιάζει σαν υστερόβουλη σκέψη, αντί για κάτι, που μας ενδιαφέρει βαθιά. Δεν θέλεις ποτέ κανείς να αμφισβητεί το πόσο αγαπάμε τα παιδιά μας.

12. «Με πονάει, που δεν θεωρούμε μέλος της οικογένειάς σου»

Η οικογένειά σου δεν με δέχτηκε τόσο εύκολα, όπως την πρώτη σου γυναίκα. Ασχολούνται περισσότερο με εσένα και τα παιδιά σου και αυτό είναι κατανοητό! Αυτό δεν είναι βέβαια ούτε δικό μου, ούτε δικό σου λάθος και δεν πιστεύω, ότι κάτι γίνεται σκόπιμα. Κι όμως, με πονάει, που δεν είμαι αποδεκτή, που δεν νιώθω μέλος της οικογένειας.

13. «Παράτησα πολλά, για να ζήσω μαζί σου»

Πριν τη σχέση μας, είχα πολλές δραστηριότητες. Πήγαινα καθημερινά γυμναστήριο, σε μαθήματα χορού, διακοπές, κλπ. Τώρα παρακολουθώ προπονήσεις ποδοσφαίρου, μαγειρεύω όλη μέρα και βοηθάω τα παιδιά στα μαθήματα. Πρόθυμα επέλεξα αυτή τη ζωή και δεν θέλω να αισθανθείς ένοχος. Ζητώ όμως να αναγνωρίσεις τις θυσίες μου και να με υποστηρίζεις, όταν δηλώνω, ότι θέλω να ξεκινήσω ξανά κάποιες από τις παλιές μου συνήθειες.

14. «Τα όρια έχουν σημασία»

Είναι σημαντικό για μένα να υπάρχουν κάποια όρια σε σχέση με την πρώην σύζυγό σου και τους γονείς σου. Η ζωή μας είναι πολύπλοκη και περίπλοκη και τα όρια θα μας βοηθήσουν να την απλοποιήσουμε λίγο. Ίσως μέσα από τα όρια καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα.

15. «Λυπάμαι, αλλά πάντα θα είσαι στη μέση»

Ξέρω, ότι δεν σου φαίνεται δίκαιο, αλλά πάντα θα είσαι στη μέση. Η μητέρα των παιδιών σου δεν είναι πλέον παντρεμένη με σένα και εσύ έχεις ξαναπαντρευτεί. Θα είσαι πάντα ανάμεσα στην πρώην και τη νυν σύζυγό σου. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το παιδί σου θα σε σέβεται πάντα λίγο περισσότερο από μένα. Θα είσαι πάντα ανάμεσα στο παιδί σου και μένα μέχρι κάποιο βαθμό. Ακόμα κι αν δεν είχες παντρευτεί πριν από μένα, θα ήσουν ακόμα ανάμεσα στην οικογένειά σου και μένα, όπως είμαι κι εγώ ανάμεσα στην οικογένειά σου και σένα.

Και κάτι ακόμα…

Δεν είχα ιδέα πόσο τρελά, πόσο βαθιά θα ερωτευόμουν εσένα και τα παιδιά σου. Το να είμαι γυναίκα σου και η μητριά τους είναι η πιο υπέροχη εμπειρία της ζωής μου. Δεν θα το άλλαζα με τίποτα. Πραγματικά δεν θα ήθελα να είμαι πουθενά αλλού.

Αλλά αν μπορούσες να με καταλάβεις λίγο περισσότερο, η ζωή μου θα ήταν πολύ καλύτερη.
Σκέψου το, εντάξει;

Πηγή: scarymommy.com