fbpx

Χειριστικός/ή σύντροφος: Οι 8 τακτικές που χρησιμοποιεί για να σε ελέγχει

| 29 Ιανουαρίου 2015
ADVERTISEMENT

Η κακοποίηση στην οικογένεια η οποία παρακινείται από την ανάγκη του/της συζύγου να ελέγξει τον άλλον σύζυγο. Όταν κοιτάξεις πέρα από την επιφάνεια, τι υπάρχει από κάτω από αυτή την ανάγκη θα βρεις τον φόβο και την ανασφάλεια. Ο/Η σύζυγος που κακοποιεί τον άλλο ανακουφίζει τον φόβο και την ανασφάλεια του, προσπαθώντας συνέχεια να ελέγχει και να ασκεί εξουσία, επάνω στα θύματα του.

Παρακάτω είναι 8 τακτικές με τις οποίες ο θύτης προσπαθεί να ασκήσει έλεγχο στο θύμα του:


ADVERTISEMENT

1. Η σιωπηλή μεταχείριση
Αυτό μοιάζει με την περίπτωση που το θυμωμένο παιδί παίρνει τα παιχνίδια του, γυρνάει σπίτι του και αρνείται να παίξει γιατί δεν του έκαναν το χατίρι. Στις συζυγικές σχέσεις ένας/μια σύζυγος μπορεί να στερήσει από τον άλλο τις άμυνες του, με τη σιωπηλή μεταχείριση.  Η σιωπηλή μεταχείριση από ένα/μία σύζυγο είναι ο παιδικός τρόπος αποφυγής των ευθυνών από τον ενήλικα για τα προβλήματα στον γάμο του και μια απόπειρα μείωσης του άλλου συζύγου, για να τον κρατάει “δεμένο”. Με το να κωλυσιεργεί και ν’ αρνείται να επικοινωνήσει με τον/τη σύζυγο, ο θύτης του/της στέλνει το μήνυμα “Δεν είσαι τόσο σημαντικός/σημαντική για μένα.” Εάν ο ένας σύζυγος λαμβάνει συχνά αυτό το μήνυμα από τον άλλο σύζυγο, τότε η οικειότητα,η εμπιστοσύνη και η ευτυχία διαβρώνονται, με αποτέλεσμα οι σύζυγοι να παύουν να είναι σύντροφοι.

2. Το παιχνίδι των αντιποίνων
Εάν κατακρίνεις την συμπεριφορά εκείνου που κακοποιεί, θα πρέπει να περιμένεις αντίποινα. Κάθε προσπάθεια από ‘σένα να συζητήσετε την κακή του συμπεριφορά,  θα έχει αντίποινα. Ο πρώην άντρας μου, ήταν ειδικός στα κρυφά αντίποινα.
Για παράδειγμα, είχαμε παραγγείλει έπιπλα για τη τραπεζαρία και μερικές μέρες πριν μας παραδοθούν, άργησε σε ένα σημαντικό ραντεβού που είχαμε κλείσει.  Ένα ραντεβού που είχαμε κανονίσει εδώ και μήνες. Όταν του είπα ότι για ακόμα φορά με άφησε να αντιμετωπίσω
Την ημέρα που ήταν να έρθουν τα έπιπλα, ήμουν στο σπίτι και περίμενα. Όταν η παράδοση δεν έγινε, κάλεσα το κατάστημα επίπλων και μου είπαν ότι ο σύζυγος μου ακύρωσε την αγορά και την παράδοση . Μπαμ! Αντίποινα! Μου την έφερε επειδή τόλμησα να εκφράσω την απογοήτευση μου με την συμπεριφορά του, με το να μου στερήσει κάτι που ήταν σημαντικό για ‘μένα.
Δεν παίζουν όλοι αυτοί που κακοποιούν το παιχνίδι των αντιποίνων με τόσο κρυφές μεθόδους. Κάποιος σύζυγος μπορεί να το κάνει ανοικτά και να ουρλιάζει ή να φωνάζει ενώ σε κατηγορεί για δικές σου συμπεριφορές,  με σκοπό να σε μειώσει. Αυτός που χρησιμοποιεί τα αντίποινα για να σε κακοποιεί, σου ρίχνει λάσπη τη στιγμή που προσπαθείς να λύσεις τα προβλήματα στο γάμο σας.

3. Παριστάνει το θύμα
Αυτός που παριστάνει το θύμα, είναι φαινομενικά ηθικός. Γιατί για να παραστήσεις το θύμα, πρέπει  να διατηρείς μια εικόνα. Στο μυαλό του δεν είναι εκείνος ο θύτης, όχι, εκείνος είναι το θύμα.
Εάν δεν φταις εσύ, τότε φταίει το αφεντικό του, εάν δεν φταίτε ούτε εσύ ούτε το αφεντικό, τότε φταίνε τα παιδιά. Εάν δεν μπορεί να κατηγορήσει άλλους ανθρώπους τότε πρέπει να φταίει το κόκκινο φανάρι που αργεί να πρασινίσει ή αυτός που στέκεται μπροστά του στην σειρά και που έχει πολλά πράγματα στο καρότσι του. Ο κόσμος είναι εναντίον του και θα το πληρώσεις εσύ.
Αυτός που το παίζει θύμα, πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνεται πάντα αυτό που θέλει, ότι οι κανόνες δεν ισχύουν γι’ αυτόν και ότι λόγω της ηθικής του ακεραιότητας, αξίζει ειδική μεταχείριση.


ADVERTISEMENT

4. Οι άλλοι δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα από εκείνον/η
Θα σου άρεσε να είναι εγκαίρως στο σπίτι για δείπνο; Θες η γυναίκα σου που μένει στο σπίτι να μαγειρεύει κάθε βράδυ για την οικογένεια; Πως τολμάς! Αυτός που κακοποιεί δεν θέλει οι άλλοι να έχουν προσδοκίες απ’ αυτόν. Όποιες και να είναι οι προσδοκίες σου μέσα στα πλαίσια του γάμου, είναι παράλογες. Μία φίλη οργάνωσε ένα μικρό πάρτι για τα γενέθλια του συζύγου της. Ο σύζυγος συμμετείχε στην οργάνωση. Η βραδιά έφτασε, το τραπέζι ήταν έτοιμο, οι καλεσμένοι ήρθαν αλλά…ο εορτάζων έλειπε.

Ήταν επάνω, στον υπολογιστή. Σε απάντηση της γυναίκας του όταν του είπε ότι είναι ώρα για φαγητό είπε το εξής «Έχω δουλειά να κάνω, περιμένετε με, θα κατέβω όταν τελειώσω». Ο άντρας αυτός, είχε βοηθήσει στην οργάνωση του πάρτι, ήξερε τι ώρα θα σερβιριζόταν το δείπνο και ήξερε ότι υπήρχαν καλεσμένοι στο σπίτι. Στο μυαλό του, η γυναίκα του ήταν η παράλογη επειδή περίμενε ότι εκείνος θα ερχόταν να κάτσει μαζί μας στο τραπέζι.

Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε συνειδητά να καταλαβαίνουμε τι χρειάζεται ο/η σύντροφος μας από εμάς και δεν το θεωρούμε προσβλητικό να έχουν κάποιες προσδοκίες. Αυτός που κακοποιεί δεν συνειδητοποιεί  τις ανάγκες κανενός, παρά μόνο τις δικές του. Γι ‘αυτό είναι καλύτερο να μην έχεις μεγάλες προσδοκίες. Κάνει τον γάμο μίζερο αλλά σ’ εμποδίζει από το να απογοητεύεσαι ξανά και ξανά.

5. Διαστρεβλώνει τα λόγια σου
Αυτός που κακοποιεί δεν ακούει τι του λες, ακούει ό,τι πιστεύει πως θα έχει αρνητικό αντίκτυπο επάνω σου. Δεν ξέρει πως να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από τσαντισμένος, συγχυσμένος και θυμωμένος. Το να διαστρεβλώνει και να παραποιεί τα λόγια σου, διατηρεί τη κακή του διάθεση πάνω στην οποία συνεχώς ακροβατείς.

6. Το καλό παιδί
Δεν υπάρχει άντρας χειρότερος από αυτόν που αυτοαποκαλείται «καλό παιδί.»Εάν ένας άντρας λέει ή δείχνει συνεχώς στους άλλους πόσο καλός είναι, οι πιθανότητες είναι, αυτό να απέχει μίλια από την πραγματικότητα. Αυτοί οι άντρες είναι συνήθως καλοί σε όλους εκτός από την γυναίκα τους. Προσφέρονται εύκολα να βοηθήσουν έναν φίλο να μετακομίσει, αλλά δεν είναι τόσο πρόθυμοι να βοηθήσουν την γυναίκα τους να κόψει το γκαζόν. Είναι γνωστοί ως τα άτομα από τα οποία μπορείς να ζητήσεις βοήθεια στην δουλειά, είναι άνθρωποι που είναι πάντα πρόθυμοι να δώσουν ένα χέρι βοήθειας σε όσους το χρειάζονται. Είναι τα καλά παιδιά σε όλους εκτός από τους ανθρώπους που πραγματικά τους χρειάζονται.

Το πρόβλημα με αυτό τον τύπο άνδρα, εκτός από το γεγονός ότι πρέπει να ζήσεις μαζί του; Απ’ έξω, πραγματικά φαίνεται σαν «καλό παιδί.» Οι φίλοι, η οικογένεια, οι συνάδελφοι τον λατρεύουν, εύχονται να ήταν παντρεμένοι με αυτόν και δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν εκτιμάς αυτόν τον καταπληκτικό άντρα. Εάν έχεις κάποιο παράπονο μαζί του, φαίνεσαι σαν στρίγκλα που βγάζει τα νεύρα της στον Κύριο Τέλειο. Που όμως όταν κλείνει η πόρτα, κλείνει και η τελειότητα!

7. Μορφασμοί
Οι μορφασμοί και οι απαξιωτικές εκφράσεις του προσώπου όταν σου μιλάει ο/η σύντροφός σου, είναι σαν χαστούκι στο πρόσωπο. Είναι ένας σκόπιμος, κεκαλυμμένος τρόπος γι’ αυτόν που κακοποιεί, να εκφράσει την έλλειψη σεβασμού του. Είναι παιδιάστικο και αγενές ν’ απαντάς στον/στην σύζυγο με υφάκι και σαρκασμό που στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα «Δεν σ’ εκτιμώ, ούτε την γνώμη σου, ούτε τα συναισθήματα σου».

8. Δεν δέχεται να μην δέχεσαι αστεία
Υπερβάλλεις, είσαι πολύ ευαίσθητη, μεγαλοποιείς τα πάντα και δεν δέχεσαι κανένα αστείο. Αυτές είναι οι φράσεις που συνήθως χρησιμοποιεί αυτός που κακοποιεί. Η Πατρίσια Έβανς, συγγραφέας του The Verbally Abusive Relationship γράφει «Ο/Η χειριστικός/ή σύντροφος, θέλει έναν εύστροφο άνθρωπο για να μπορεί να βρίσκει τρόπους να τον μειώνει, είτε με χυδαιότητα, είτε με εξυπνάδα. Αυτή η μορφή κακοποίησης δεν είναι αστεία. Πληγώνει, αγγίζει ευαίσθητα σημεία και αφήνει τον θύτη της κακοποίησης, με μια αίσθηση θριάμβου. Αυτή η κακοποίηση δεν φαίνεται ποτέ αστεία επειδή δεν είναι. Εάν κάτι που σου λέει και καλά με χιούμορ δεν το αισθάνεσαι σαν αστείο, είναι επειδή δεν είναι!».

Τι λένε αυτές οι παραπάνω συμπεριφορές γι’ αυτόν που κακοποιεί; Ότι δεν έχει συναίσθηση των συναισθημάτων του ή ότι είναι φοβερά ανεπαρκής όταν καλείται αν εκφράσει και να επικοινωνήσει τα βαθύτερα συναισθήματα που βιώνει για τον\την σύζυγο και το γάμο τους.

Τί να κάνεις αν είσαι θύμα τέτοιου είδους κακοποίησης; Μην εσωτερικεύεις την συμπεριφορά του/της. Μην πιστέψεις ποτέ ότι παίζεις ρόλο στην αδυναμία του/της να αντιμετωπίσει με υγιή τρόπο τα συναισθήματα του/της και τη σχέση του/της μαζί σου. Στην ανάγκη, φύγε. Είσαι πολύ καλός/ή για εκείνον/η!

Πηγή: divorcesupport.about.com


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ