fbpx

Έχουμε 20 χρόνια διαφορά και εκείνος, έχει άλλα 4 παιδιά από διαφορετικές γυναίκες. Μαλώνουμε συνέχεια μπροστά στο παιδί…

| 17 Φεβρουαρίου 2017
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, με τον άντρα μου αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα, είμαστε μαζί 11 χρόνια, και έχουμε ένα αγοράκι πέντε ετών. Μαλώνουμε συνέχεια και για όλα μπροστά στο παιδί. Με βρίζει, εγώ φωνάζω συνέχεια, και μετά μαλώνω το παιδί. Σε ότι και να πώ είναι αντίθετος. Για παράδειγμα, προσπαθώ να του ελαττώσω την τηλεόραση γιατί βλέπει πάρα πολύ, και ενώ του λέω να δεί ένα επεισόδιο ο άντρας μου του επιτρέπει να δεί όσα θέλει, με αποτέλεσμα εγώ να φωνάζω και το παιδί να μου αντιμιλάει όπως ακριβώς κάνει και ο πατέρας του. Να σας πώ ότι έχουμε 20 χρόνια διαφορά, εκείνος έχει άλλα 4 παιδιά από διαφορετικές γυναίκες, είναι πολύ δύσκολος άνθρωπος και έχει πάρα πολλές απαιτήσεις. Θα μου πείτε, τι περίμενα; Δεν αντέχω άλλο ερωτικά, δεν έχω καθόλου όρεξη γιατί είμαστε πάντα μαλωμένοι, δεν υπάρχει τίποτα κοινό μεταξύ μας, και δεν τα βρίσκουμε πουθενά. Σκέφτομαι ότι το παιδί το έχουμε ήδη τρελάνει, τι να κάνω;

Τζούλια.


ADVERTISEMENT

Απαντάει η Ψυχολόγος- Ψυχοδραματίστρια κυρία Ηλιάννα Πεσσάρη

Καλησπέρα σας,

Διάβασα με προσοχή το μήνυμα σας και καταλαβαίνω ότι βρίσκεστε σε μία δύσκολη οικογενειακή κατάσταση, όπου το ένα επηρεάζει το άλλο και δημιουργείται ένας στρόβιλος συνεχόμενης έντασης.


ADVERTISEMENT

Απ’ ότι μπορώ να αντιληφθώ από αυτά που γράφετε, το παιδί έχει βρεθεί στη μέση της σύγκρουσης που έχετε με τον σύζυγο σας σαν ζευγάρι.

Καμία σχέση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σύγκρουση, οπότε ως ένα βαθμό δεν μπορούμε ποτέ να απομονώσουμε εντελώς τα παιδιά από την σχέση ή τη σύγκρουση των γονιών. Στη πραγματικότητα, όλα τα παιδιά θα δουν τους γονείς τους σε ένταση- είτε αυτή εκφράζεται είτε όχι- θα επηρεαστούν, ίσως προσπαθήσουν να πάρουν θέση ή θα εκφράσουν τα συναισθήματα τους με κάποιον δικό τους τρόπο, ανάλογα με την ηλικία και το παιδί, μπορεί να απομονωθούν, να περάσουν κάποια ασθένεια ή να γίνουν επιθετικά. Όλα αυτά, τα παιδιά, τα κάνουν ασυνείδητα προσπαθώντας να τραβήξουν την προσοχή των γονιών και να κατευνάσουν την μεταξύ τους σύγκρουση. Μέχρι έναν βαθμό, είναι φυσιολογικό και ανθρώπινο, τα παιδιά να εκτίθενται σε αυτό, και αυτό γιατί έτσι μαθαίνουν να επιβιώνουν μέσα στο οικογενειακό σύστημα και μετέπειτα στο κοινωνικό, αναπτύσσοντας τρόπους να επιβίωσουν και να αποκτήσουν δεξιότητες επικοινωνίας.

Το θέμα ξεκινά και ίσως αυτό είναι που σας απασχολεί ή διαισθάνεστε όταν αυτή η κατάσταση γίνεται πάγια μεταξύ των γονιών, με αποτέλεσμα το παιδί όντως να καλείται να πάρει θέση. Θεωρητικά, είναι καλό οι γονείς να μπορούν να συνεργάζονται σε σχέση με το παιδί και ό,τι το αφορά. Όμως αυτό δεν είναι εύκολο, είδικα σε μεγάλες διαμάχες. Οι μεγάλες διαφωνίες για μία κατάσταση που αφορά το παιδί -όπως το παράδειγμα σας με την τηλεόραση- μπορούν να μπερδέψουν το παιδί, και να αλλάξουν την δυναμική του συστήματος. Με ένα τρόπο το παιδί διαισθάνεται ότι έχει εξουσία απέναντί σας και ενώνεται με τον άλλον “δυνατό” του συστήματος αφήνοντας εσάς, με την λιγότερη δύναμη στο περιθώριο. Έτσι, όλη η επικοινωνία μετατρέπεται σε ένα παιχνίδι εξουσίας, με εναλλασσόμενους τους ρόλους του δυνατού-αδύναμου.

Φαίνεται όμως ότι το πρωταρχικό θέμα στην όλη επικοινωνία ξεκινά από τη σχέση σας με τον σύζυγο σας. Η σύγκρουση ξεκινά από εκεί, κι ίσως κι εσείς να νιώθετε αδύναμη να βρείτε την θέση σας, να ακούσετε την ανάγκη σας, την επιθυμία σας, σαν να δυσκολεύεστε να συνδεθείτε με τις ικανότητες σας, και να σταθείτε σε αυτήν την κατάσταση με τον καταλληλότερο τρόπο. Είναι πολύ συχνό σε τέτοιες καταστάσεις να νιώθουμε χαμένοι, εγκλωβισμένοι ή ότι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, και από που να αρχίσουμε.

Στην πραγματικότητα, αυτό που χρειάζεται να δουλέψετε με τον σύζυγο σας είναι να καταφέρετε να κρατήσετε το παιδί έξω από την προσωπική σας διαμάχη, και να δείτε τι θα κάνετε για την μεταξύ σας σχέση. Αυτά τα δύο φαίνεται να συνδέονται, όμως στην πραγματικότητα, η σχέση μεταξύ σας και η σχέση σας με το παιδί, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Συχνά μπορεί να μπερδεύονται μεταξύ τους, κυρίως όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε μπερδεμένοι, και δεν βλέπουμε καθαρά.

Σε τέτοιες καταστάσεις, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα βοηθητική η επίσκεψη σας, σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, το να μπείτε στην διαδικασία της ψυχοθεραπείας, η οποία θα σας βοηθήσει να δείτε πιο καθαρά τον εαυτό σας και να βρείτε τον τρόπο να τον στηρίξετε.

Στα περισσότερα πράγματα, δεν υπάρχει μία και μοναδική λύση ή απάντηση. Ο καθένας χρειάζεται να βρει την δική του απάντηση και στάση την κάθε στιγμή και όταν αυτό γίνει, τα πράγματα μπορούν να καθαρίσουν, και όλο το σύστημα να αλλάξει και να σταθεροποιηθεί σε άλλο σημείο πιο λειτουργικό. Ο στόχος είναι να νιώθετε όλοι καλά μέσα σε αυτό, ακόμα κι αν αυτό επιβάλλει μεγάλες αλλαγές στη ζωή.

Είναι πολύ σημαντικό που ενεργοποιηθήκατε να ζητήσετε βοήθεια, ακόμα και με έμμεσο τρόπο. Θα σας παρότρυνα να συνεχίσετε να κοιτάτε μέσα σας και να προσπαθήσετε να ακούσετε αυτήν την εσωτερική φωνή που σας λέει τι είναι αυτό που χρειάζεστε.

Ότι χρειαστείτε είμαι στη διάθεση σας.

Εύχομαι καλή συνέχεια.

Ηλιάννα Πεσσάρη
Ψυχολόγος- Ψυχοδραματίστρια
Αλκμαιωνίδων 6, Καισαριανή, πλησίον μετρό Ευαγγελισμός
Τηλέφωνο: 2155159120
Κινητό: 6938165911
Website: http://www.prosopikianaptixi.gr/
Blog: http://iliannasol.blogspot.gr/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ