fbpx

10 τρόποι να βοηθήσεις τον πρώην σου να γίνει καλός πατέρας

| 20 Μαρτίου 2018
ADVERTISEMENT

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν οι πελάτισσές μου μετά το διαζύγιο είναι η επικοινωνία με τον πρώην τους. Δεν θέλουν να τον βλέπουν. Και με τα παιδιά; Τί γίνεται όταν υπάρχουν παιδιά στη μέση; Η επικοινωνία πρέπει υποχρεωτικά να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη, τουλάχιστον μέχρι τα παιδιά να ενηλικιωθούν.

Η επικοινωνία μεταξύ σας θα παίξει μεγάλο ρόλο στο πόσο πετυχημένος θα είναι ο πρώην σου ως γονέας μετά το διαζύγιο. Τα παιδιά σας θα πάρουν πτυχίο, θα παντρευτούν και ίσως μια μέρα αποκτήσετε εγγόνια. Αν θέλετε να εξακολουθήσετε να αποτελείτε μέρος της ζωής των παιδιών σας, οφείλετε τουλάχιστον να τα πηγαίνετε καλά μεταξύ σας και να συνεννοείστε.


ADVERTISEMENT

Δεν μου αρέσει καθόλου να βλέπω γυναίκες να ξεμπροστιάζουν τους πρώην τους και να τους κατηγορούν για την αποτυχία του γάμου τους. Το μόνο πράγμα που αλλάζει μετά από ένα διαζύγιο είναι η οικογενειακή κατάσταση. Είναι ακόμα ο ίδιος άνθρωπος και εσύ θα παραμείνεις σε μεγάλο βαθμό αυτή που είσαι. Ανεξάρτητα από τα μικρά ή τα μεγάλα του ελαττώματα, γιατί να μην τον βοηθήσεις να πετύχει τουλάχιστον ως πατέρας;

Εάν ήταν ανώριμος πριν το γάμο, τί σε κάνει να πιστεύεις ότι θα γίνει τέλειος μετά το διαζύγιο; Είναι απίθανο να βελτιωθεί και δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις εάν δεν είναι πρόθυμος να βοηθήσει τον εαυτό του. Αν όμως είναι, μπορείς κι εσύ απ’ τη μεριά σου να τον βοηθήσεις να συνεχίσει να είναι επιτυχημένος πατέρας.

Ακολουθούν 10 βασικά πράγματα, που μπορείς να κάνεις αν θες ο πρώην σου να πετύχει τουλάχιστον σαν πατέρας, αφού δεν πέτυχε σαν σύζυγος:


ADVERTISEMENT

  1. Μην του κάνεις παρατηρήσεις για ασήμαντα πράγματα. Εάν μετά την προπόνηση, πατέρας και γιος θέλουν να φάνε ένα παγωτάκι μια φορά στις τόσες, αστους κι εσύ…Μπορεί εσύ να μην το έκανες, αλλά δεν χάλασε και ο κόσμος αν το κάνει με το μπαμπά του.
  2. Ένα online ημερολόγιο με σημαντικές ημερομηνίες/πληροφορίες που αφορούν τα παιδιά, τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, τις ώρες και τις μέρες που θα τα έχει ο κάθε γονιός κ.α. είναι χρήσιμο εργαλείο. Μπορεί ο κάθε γονιός να εισάγει ημερομηνίες και νέα γεγονότα, ώστε όλοι να είναι ενημερωμένοι και η επικοινωνία να μην είναι προβληματική.
  3. Ποτέ μην τον προσβάλεις ή του φωνάζεις μπροστά στα παιδιά. Ό, τι θέλετε να συζητήσετε, κάντε το όταν τα παιδιά δεν θα είναι παρόντα. Άργησε να στα φέρει; Αυτός δεν είναι λόγος να τον κατσαδιάζεις ή και να τον επικρίνεις μπροστά στα παιδιά σας.
  4. Να είσαι ευέλικτη και αν είναι και εκείνος σωστός απέναντι στα παιδιά του και το θέλουν κι εκείνα, τότε να τον αφήνεις να τα επισκέπτεται περισσότερες φορές εάν το ζητήσει. Δεν χρειάζεται να γίνεται συνέχεια, αλλά ακόμη και μερικές ώρες κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας μπορεί να είναι αυτό που τα παιδιά σου θέλουν και έχουν ανάγκη.
  5. Μην αφήνεις τα παιδιά σου να γίνονται μπαλάκι ανάμεσα σε σένα και τον πρώην σου. Εάν συνηθίζει να σου στέλνει μηνύματα μέσω των παιδιών σας, εξήγησέ του ότι κανένα μήνυμα που μεταφέρεται με αυτόν τον τρόπο δεν θα γίνεται αποδεκτό.
  6. Ξεκαθάρισε όλα όσα δεν καταλαβαίνεις. Ήσουν παντρεμένη με τον άνδρα αυτό και ξέρεις τί εννοούσε όταν έλεγε ορισμένα πράγματα, αλλά η γλώσσα που μιλάτε μετά το διαζύγιο μπορεί να έχει αλλάξει. Μην επιτρέπεις μπερδεμένα μηνύματα, συναισθηματικούς εκβιασμούς ή υπονοούμενα. Δεν είσαι μητέρα του, νταντά του ή γραμματέας του και πρέπει και οι δύο να εξηγείτε επακριβώς τα πάντα όσον αφορά στα παιδιά σας.
  7. Σταμάτα να τον δικαιολογείς. Δεν λέω και να πεις στο παιδί σου την πάσα αλήθεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φτάσεις στο άλλο άκρο και να πεις ψέματα, για να τον καλύψεις. “Δεν ξέρω γιατί ο μπαμπάς δεν ήρθε στον αγώνα” ή “Δεν μου είπε ότι θα αργήσει να σε πάρει” είναι και οι δύο πειστικές απαντήσεις. Τα παιδιά είναι πανέξυπνα και μπορούν να καταλάβουν τα πάντα. Όσο λιγότερο ανακατεύεσαι στη σχέση μεταξύ του πρώην και των παιδιών σου, τόσα περισσότερα θα αντιλαμβάνονται.
  8. Άστον να αποτύχει. Αν δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, αστον να αποτύχει. Αν δεν πάθει δεν θα μάθει. Είναι και η αποτυχία στο πρόγραμμα.
  9. Να του μιλάς πάντα ευγενικά παρουσία των παιδιών σου. Ένα «ευχαριστώ» θα του δώσει δύναμη. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ο καθένας πρέπει να βλέπει τις προσπάθειές του να επιβραβεύονται. Θα είναι υπέρ σου και υπέρ του αν τον ευχαριστήσεις μπροστά στα παιδιά σας.
  10. Οτιδήποτε αφορά τα παιδιά, πρέπει να υπάρχει και στα δύο σπίτια. Μην γκρινιάζεις αν τον δεις να τους αγοράζει ρούχα, παπούτσια και διάφορα άλλα απαραίτητα στην καθημερινότητά τους. Επίσης μην γκρινιάξεις αν πάει στο σχολείο να ρωτήσει για την πρόοδο των παιδιών εν αγνοία σου. Όσα περισσότερα γνωρίζει και όσο περισσότερο εμπλέκεται, τόσο πιο υγιής θα είναι η μετάβαση των παιδιών στη νέα κατάσταση.

Διαζύγιο δεν σημαίνει «είμαι πια μόνη μου» ούτε πρέπει να έχεις τέτοιες απαιτήσεις. Όσο περισσότερο θέλει ο πατέρας να συμμετέχει στη ζωή των παιδιών του, τόσο το καλύτερο για όλους. Και ναι, οι περισσότεροι πατεράδες συνεχίζουν να ασχολούνται εάν πιστεύουν ότι η συμμετοχή τους είναι επιθυμητή ή αναγκαία.

Πηγή: divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ