fbpx

Εκείνος που ονειρευόταν ένα παιδί, τώρα μου ζητάει να το “ρίξω”. Να το κάνω;

| 3 Νοεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

“Με τον σύντροφό μου είμαστε ένα χρόνο μαζί . Eκείνος είναι 34 ετών και εγώ 32. Είχαμε μια υπέροχη σχέση με πολλά κοινά ως προς την αντίληψη της ζωής και όχι μόνο! Ένας υπέροχος άνθρωπος, συντροφικός, τρυφερός, δυναμικός, πολυτάλαντος με πολλά δείγματα πως μπορεί να σταθεί σύντροφος μιας ζωής.

Δύο διαφορετικές κουλτούρες. Εκείνος από Αργεντινή μεγαλωμένος σε φάρμα. Σαν παιδί μεγάλωσε με τον παππού και τη γιαγιά διότι η μητέρα του ήταν 15 ετών όταν τον γέννησε, δίχως να είναι παντρεμένη. Στάθηκε ανίκανη να τον αναθρέψει. Ο πατέρας απών. Τον γνώρισε σε ηλικία 18 ετών. Έφυγε στα 20 του και έγινε τυχοδιώκτης. Έζησε σε αρκετά μέρη. Σπούδασε, δούλεψε και πέτυχε σε ότι κι αν επεδίωξε.


ADVERTISEMENT

Δείτε σχετικά: Η ανύπαντρη μητέρα και το αντρικό πρότυπο του παιδιού.

Σήμερα η σχέση του με τη μητέρα του είναι τυπική. Την αγαπάει όπως λέει σαν άνθρωπο αλλά ποτέ δεν την αισθάνθηκε μάνα του.

Πριν δύο μήνες μου ζήτησε να γίνω γυναίκα του. Φυσικά δέχτηκα διότι είναι ο άνθρωπος της ζωής μου. Ο άντρας των ονείρων μου. Καθώς ζούμε στο εξωτερικό και οι δύο (για δουλειά και εμπειρία βρεθήκαμε σε αυτό το μέρος) πλέον, ξεκινήσαμε να κάνουμε όνειρα για ένα κοινό μέλλον. Εκείνος πήρε την πρωτοβουλία να μετακομίσουμε στην Ελλάδα κοντά στην οικογένεια μου γιατί θέλει να είμαι ευτυχισμένη και να μην μου λείπει τίποτα. Επίσης, συμπαθεί ιδιαίτερα τους δικούς μου ανθρώπους!


ADVERTISEMENT

Τους τελευταίους μήνες, ακόμα και πριν την πρόταση γάμου, το σεξ που κάναμε ήταν απροφύλακτο. (Η περίοδος μου ήταν πάντα ασταθής. Κάθε δύο με τρεις μήνες ερχόταν.) Και πάντα η συζήτηση για ένα παιδί μας χαροποιούσε και τους δύο! Κάναμε όνειρα για το πως θα θέλαμε τη ζωή μας!

Βάλαμε στόχο σε 8 μήνες περίπου, μέσα Ιουνίου 2016, να φύγουμε από εδώ και να κάνουμε ένα ξεκίνημα στην Ελλάδα. Με χρήματα για επένδυση και την αγάπη μας πάνω απ όλα. Τέλη Νοέμβρη του 2015 θέλαμε να κάνουμε πολιτικό γάμο στην Ελλάδα. Γιατί αγαπιόμαστε.

Πριν 3 ημέρες όμως όλα άλλαξαν. Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης, τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ένα τεστ (ακολούθησαν αλλά δυο) επιβεβαίωσαν το χαρμόσυνο γεγονός!

Εκείνος στην αρχή χάρηκε πολύ. Έτσι περίμενα βεβαίως. Όμως όσο περνούσαν οι ώρες και άρχισε να συνειδητοποιεί την κατάσταση, ξεκίνησαν οι αμφιβολίες. Αισθάνεται να πνίγεται. Θέλει να το βάλει στα πόδια. Δεν είναι έτοιμος να αλλάξει ριζικά τη ζωή του. Δεν θέλει να δουλεύει σαν σκλάβος για να αναθρέψει το παιδί (αυτά είναι κάποια από τα λόγια του).

Τα βλέπει όλα αρνητικά. Φοβάται πως χάνει την ελευθερία του. Έχει αλλάξει τελείως. Πλέον δεν θέλει να με παντρευτεί και η μετακόμιση στην Ελλάδα αναβάλλεται.

Η λύση για εκείνον θα ήταν να “ρίξω” το παιδί και να συνεχίσουμε μαζί, διότι με αγαπάει όσο τίποτα άλλο στον κόσμο. Και όταν αισθανθούμε έτοιμοι οικονομικά και συναισθηματικά να κάνουμε αυτό το βήμα.

Έχω τρελαθεί. Χάνω το μυαλό μου. Εύχομαι κάθε λεπτό να αλλάξει τρόπο σκέψης. Εκείνος που ονειρευόταν ένα παιδί, που έκανε απροφύλακτο σεξ και σκεφτόταν καθαρά τις συνέπειες, τώρα λέει πως ήταν λάθος του.

Ξέρω πως εάν δεν κρατήσω το παιδί θα με φθείρει και θα τον μισήσω . Θα χάσω το άνθρωπο που αγαπώ και η πληγή της πράξης μου θα είναι μέσα μου για πάντα.

Εάν όμως αποφασίσω να το κρατήσω εκείνος οικονομικά θα με στηρίξει. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Όμως εγώ αυτό θέλω; Όχι βέβαια. Θέλω να κάνω οικογένεια. Θέλω να είναι ο πατέρας παρών. Θέλω τον σύντροφό μου μαζί με τον καρπό του έρωτα μας.

Τι θα κάνω; Πνίγομαι και τον μισώ στιγμιαία. Εύχομαι να μην τον γνώριζα ποτέ.”

Απαντάει η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια κυρία Αντωνία Αντωνά

Αγαπητή φίλη,

Ακούγεται πράγματι τρομακτικό όλο αυτό που περιγράφεις, κυρίως επειδή βιώνω ότι είσαι διχασμένη εξ’ ίσου ανάμεσα στο να κάνεις τελικά αυτό το παιδί και να ρισκάρεις τη σχέση σου ή να διατηρήσεις τη σχέση σου προσωρινά, αφού λες ότι θα τον μισήσεις, και να ‘ρίξεις’ ένα παιδί που από όσα λες, το θέλεις πραγματικά. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Μου λες ότι είστε από δύο διαφορετικούς κόσμους – και αυτό ποτέ δεν αποτελεί καλό οιωνό! Η αλήθεια είναι πως όσο ρομαντική και ερωτική κι αν φαντάζει η διαφορετικότητα τους πρώτους μήνες, σπάνια παραμένει έτσι. Δύο άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει με τελείως διαφορετικούς τρόπους, θα δυσκολευτούν αισθητά να συντονιστούν στις πραγματικές ευθύνες και δυσκολίες της ζωής, αφού ο καθένας έχει μάθει να τις χειρίζεται διαφορετικά. Αυτή η διαφορετική διαχείριση αποτελεί συνήθως και το έναυσμα για τις διενέξεις που ακολουθούν μόλις ένα ζευγάρι περάσει το μήνα του μέλιτος και προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Θέματα όπως ο γάμος, το παιδί και τα οικονομικά είναι τα πιο συχνά προβλήματα, αφού πέρα από τις πρακτικές προσκλήσεις που επιφέρουν, είναι και ζητήματα υπαρξιακής ανησυχίας: ‘Είμαι έτοιμος να μεγαλώσω εγώ ο ίδιος αρκετά ώστε να μεγαλώσω ένα παιδί;’, ‘Είμαι διατεθειμένος να χάσω την ελευθερία μου και να σχετιστώ με έναν άλλο άνθρωπο;’ είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που μπορεί να ταλαιπωρήσουν κάποιον.

Στη δική σας περίπτωση, η κατάσταση περιπλέκεται και πέρα από το απλό διαφορετικό υπόβαθρο που έχετε και επεκτείνεται στο ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έχει βιώσει ποτέ ουσιαστικά την οικογενειακή ζωή. Όσο καλοί κι αν ήταν η γιαγιά και ο παππούς, δε μπορούν να αποτελέσουν γονικό υποκατάστατο και θα τολμήσω να υποθέσω πως παρά τη φαινομενικά ψύχραιμη απάντηση που δίνει, ότι δηλαδή αγαπάει τη μητέρα του, κρύβει μέσα του έντονο θυμό και φόβο εγκατάλειψης. Κατά συνέπεια, και όπως ήδη άρχισε να διαφαίνεται, ενώ μπορεί να θέλει πραγματικά να σπάσει το μοτίβο που έχει μάθει κάνοντας μία όμορφη και λειτουργική οικογένεια, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει χωρίς τη βοήθεια κάποιου ειδικού καθώς πρόκειται για βαθιά ριζωμένα τραύματα και φοβίες.

Δε μπορώ φυσικά να σου πω εγώ τι θα κάνεις, αφού αυτή η απόφαση είναι έντονα προσωπική και εμπεριέχει ένα βαθμό δυσκολίας και ρίσκου σε κάθε περίπτωση. Θα σου προτείνω, αν είναι σύμφωνος και ο ίδιος, να επισκεφθείτε ένα σύμβουλο ζεύγους ώστε να έρθουν στην επιφάνεια οι κρυφές σας σκέψεις και τα βαθύτερα σας συναισθήματα. Σου εύχομαι να πάρετε την καλύτερη πιθανή απόφαση για όλους σας και παραμένω στη διάθεσή σου για ό,τι θες να με ρωτήσεις.

Αντωνία Αντωνά
Σύμβουλος Ψυχικής υγείας και Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια
Ομήρου 2, Κηφισιά
Τηλέφωνο: 6944-757122

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν”. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ