Το σεξ ως τρόπος ανακούφισης του πένθους των χήρων αντρών

0

Οι γυναίκες που κάνουν σχέση με χήρους συχνά εκπλήσσονται όταν ένας άνδρας που θρηνεί, τις προσεγγίζει με σκοπό το σεξ. Η κουλτούρα μας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει «σωστός» τρόπος για να θρηνήσει κάποιος και ότι το πένθος είναι κάτι μοναδικό για κάθε άτομο, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι άνδρες και γυναίκες θρηνούν με διαφορετικούς τρόπους. «Είναι λιγότερες οι περιπτώσεις γυναικών που θ’ αναζητήσουν παρηγοριά στο σεξ ενώ ακόμα πενθούν» λέει ένας συγγραφέας στο hellogrief.org. «γι΄αυτό μια γυναίκα που βρίσκεται σε σχέση μ’ ένα χήρο, μπορεί να εκπλήσσεται που εκείνος θέλει να κάνουν έρωτα».

Η σιωπηλή μελαγχολία, η απομόνωση, ακόμη και ο θυμός είναι στοιχεία της ανδρικής συμπεριφοράς, ενώ οι γυναίκες έχουν την τάση να μιλάνε για την απώλεια και τα συναισθήματα τους με στενούς φίλους και συγγενείς. Τα συστήματα υποστήριξης είναι το σύμβολο της γυναικείας εμπειρίας τη στιγμή που οι άνδρες δεν έχουν δομές στήριξης όπως οι γυναίκες.

Μήπως η μελαγχολία του άνδρα και η αγωνία του μετατρέπεται πολύ σύντομα σε μια αναζήτηση για συντροφικότητα και (τελικά) σεξ; Η κοινωνιολόγος Katherine Van Wormer λέει ότι ένας χήρος μπορεί να διαπιστώσει ότι το σεξ μπορεί να είναι μια αποτελεσματική διέξοδος. Επειδή είναι μια έντονη εμπειρία, το σεξ είναι μια από τις λίγες δραστηριότητες με έμφυτη δύναμη ν’ αντισταθμίσει το φοβερό πόνο της απώλειας. «Η άρνηση της απώλειας είναι κάτι συνηθισμένο όταν κάποιος πενθεί» λέει η Van Wormer.

Δείτε σχετικά: Χήροι μπαμπάδες: Πώς βιώνει την απώλεια ένας άντρας.

Ο συγγραφέας και μπλόγκερ Mark Liebenow δεν απορρίπτει την ιδέα του σεξ ως τρόπο διαφυγής, ή ακόμη και ως αυτο-θεραπείας, αν και υποστηρίζει ότι «αυτή δεν ήταν η δική μου προσωπική εμπειρία». Συμφωνεί όμως ότι η δυναμική συμπεριφορά μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο ν’ αντιμετωπίσει την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου. «Το σεξ στην αρχή, στα πρώτα στάδια της θλίψης, θα μπορούσε να είναι περισσότερο μια απόσπαση της προσοχής, μια στιγμιαία ευχαρίστηση» λέει. «Τον πρώτο μήνα όλες οι αισθήσεις μου ήταν μουδιασμένες, έτσι λοιπόν το να ξανα-ξεκινήσω να βγαίνω ραντεβού και να ξανα-ερωτευτώ, με την πιθανότητα να χάσω πάλι κάποιο άτομο που αγαπούσα, ήταν απλά κάτι που δεν μπορούσα να κάνω».

Ο Abel Keogh, συγγραφέας του «The Ultimate Dating Guide for Widowers,» (ο απόλυτος οδηγός σχέσεων για χήρους) πιστεύει ότι-υπό αυτές τις συνθήκες- ο κύριος λόγος της δημιουργίας μιας καινούριας σχέσης είναι το σεξ.  «Στο σεξουαλικό τομέα» γράφει, «οι περισσότεροι χήροι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς μαζί με τη γυναίκα τους, πεθαίνει και το συχνό σεξ. Η  σεξουαλική επιθυμία, είναι ο κύριος λόγος που αρκετοί χήροι ξεκινούν να κάνουν σχέσεις ξανά».

Από την έρευνα για νέα σύντροφο δεν λείπουν και τα προβλήματα που κάνουν την κατάσταση πιο περίπλοκη, όπως αυτό που ο Dr. Walter M. Bortz αποκαλεί «σύνδρομο των χήρων.» Οι τύψεις επειδή βιώνει απόλαυση χωρίς την γυναίκα του ή ακόμα και ο φόβος ότι η γυναίκα του «παρακολουθεί,» έχουν αποτρέψει την στύση πολλών ανδρών.

Στο άλλο άκρο υπάρχει ενός είδους σεξουαλικής ανησυχίας, η οποία παρακινεί τους άνδρες να έχουν πολλαπλές σεξουαλικές επαφές χωρίς όμως καμία σκέψη δέσμευσης. Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο παράπονα γυναικών που ανακάλυψαν πολύ αργά ότι οι ελπιδοφόρες συνευρέσεις τους με χήρους άντρες, ήταν απλώς προσωρινές ερωτικές περιπτύξεις με άτομα που αδυνατούσαν να προχωρήσουν.

Πρόσφατα έθεσα το ερώτημα της θεραπείας μέσω του σεξ, δηλαδή το σεξ ως τρόπο άρνησης της θλίψης και απόσπασης της προσοχής από το πένθος,  σ’ ένα φίλο που χήρεψε πριν από μερικά χρόνια, στην ηλικία των 57 ετών. Η ερώτησή μου τον ξάφνιασε.  «Η θλίψη ενός άνδρα δεν σημαίνει ότι παύει να σκέφτεται σαν άνδρας» είπε. «Το σεξ είναι το κύριο χαρακτηριστικό μας!», μου είπε…

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/