Χώρισε πρόσφατα και διστάζω να κάνω σχέση μαζί της. Να το τολμήσω;

«Με λένε Στέλιο και είμαι 30 χρονών. Πρίν 3 μήνες ήρθε στη δουλειά μια νέα συνάδελφος 5 χρόνια μεγαλύτερη. Έχει δύο παιδάκια και είναι χωρισμένη. Πολύ γρήγορα ήρθαμε κοντά και αποφασίσαμε ένα βράδυ που σχολάσαμε αργά, να πάμε για ποτό. Αρχίσαμε να βγαίνουμε πιο συχνά και μου συμπαραστάθηκε πολύ γιατί εκείνο τον καιρό χώρισα με την κοπέλα μου, οπότε ήρθαμε ακόμη πιο κοντά. Είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος, γεμάτος κατανόηση και πολύ γλυκιά. Μου αρέσει πάρα πολύ και θέλω να προχωρήσουμε αλλιώς αλλά διστάζω να της το πω γιατί το διαζύγιό της είναι πολύ πρόσφατο και πολύ δύσκολο. Χώρισε με τον πρώην άντρα της επειδή την έδερνε, του έχει κάνει καταγγελία και όλα αυτά έγιναν πολύ πρόσφατα λίγο πρίν έρθει στη δουλειά. Βλέπω ότι ενδιαφέρεται για μένα και νομίζω ότι της αρέσω αλλά δεν θέλω να είμαι η σανίδα σωτηρίας της. Δεν ξέρω δηλαδή κατά πόσο έχει ξεπεράσει τον άντρα της και δεν θέλω να είμαι το ριμπάουντ ή ο σάκος του μπόξ που θα ξεσπάσει τα βιώματά της. Με τη κοπέλα που χώρισα ήταν η ίδια περίπτωση (εκείνη χωρισμένη με ένα παιδί) και τελικά γύρισε στον άντρα της. Δεν θέλω να τη ξαναπατήσω αλλά αυτή η γυναίκα δεν είναι όπως η προηγούμενη. Μου αρέσει πάρα πολύ. Φοβάμαι όμως ότι ακόμα και αν δεν θέλει να ξαναγυρίσει στον άντρα της, οι συνθήκες δεν είναι και οι πιο εύκολες και ίσως αν ξεκινήσει κάτι να είναι λάθος. Εσείς τι λέτε; Να της μιλήσω ή να περιμένω; Να προχωρήσω σε σχέση μαζί της ή να απομακρυνθώ για να μην πληγωθεί κανείς ειδικά εκείνη που έχει και δυο μικρά παιδιά;»

Στέλιος

Απαντάει η  Σύμβουλος Σχέσεων κυρία Βίκυ Κάουλα

Αγαπητέ Στέλιο,

Διαβάζοντας την επιστολή σου διακρίνω από τη μια μεριά ενθουσιασμό για την κοπέλα και από την άλλη διστακτικότητα και έντονο προβληματισμό.

Η διστακτικότητα και ο προβληματισμός σου οφείλονται αφενός στην προηγούμενη και μάλιστα πολύ πρόσφατη εμπειρία του χωρισμού σου από την προηγούμενη κοπέλα που έβγαινες, που βρισκόταν σε παρόμοια θέση με την κοπέλα που σε ενδιαφέρει τώρα και αφετέρου από τις εν γένει δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις που εκείνη βιώνει.

Μην ξεχνάς ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και χειρίζεται με αποκλειστικά δικό του τρόπο τη ζωή του ακόμα κι αν οι περιστάσεις ομοιάζουν, οπότε το ότι η κοπέλα που είχες πριν γύρισε στον άντρα της δεν σημαίνει ότι και η κοπέλα που σε ενδιαφέρει τώρα θα κάνει το ίδιο.

Όσον αφορά τις δύσκολες περιστάσεις που αντιμετωπίζει η κοπέλα, αυτές σου είναι γνωστές, όπως επίσης έχεις εικόνα και για το πώς σκέφτεται αυτή η κοπέλα σχετικά αφού ήδη έχετε βγει και μάλιστα έχετε έρθει κοντά.

Επειδή δεν υπάρχει σωστό και λάθος σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να αξιολογήσεις, βασισμένος στη συναναστροφή σου με την κοπέλα και σε ό,τι νιώθεις, όσα συζητάτε και να ξεκαθαρίσεις πώς θα έβλεπε κι εκείνη το ενδεχόμενο να προχωρήσετε τη σχέση σας σε άλλο επίπεδο. Ήδη έχουν γίνει τα αρχικά βήματα και έχετε κάποια οικειότητα μεταξύ σας απ’ ό,τι καταλαβαίνω, οπότε μπορείς να κρίνεις.

Στάθμισε μέσα σου πόσο είσαι διατεθειμένος να προχωρήσεις σε μια ειλικρινή σχέση με την κοπέλα. Εκείνη απ’ ό,τι δείχνει από την επιστολή σου έχει την πρόθεση να αφήσει πίσω της την έγγαμη ζωή της,  έχει προχωρήσει σε καταγγελία του πρώην άντρα της, χώρισε, ανοίχτηκε σε σένα, βγήκατε αρκετές φορές. Φαίνεται ότι θέλει να συνεχίσει τη ζωή της και βρίσκει τρόπο να έχει χρόνο να μείνει πιο αργά στη δουλειά ή να βγει. Από την άλλη μην παραβλέπεις ότι και ο δικός σου χωρισμός είναι πρόσφατος και είσαι ευάλωτος ακόμη.

Στα θέματα σχέσεων ακολουθούμε αυτό που νιώθουμε και συνήθως πάντα κρύβεται ρίσκο. Αλλά αν δεν ρισκάρουμε ή δεν δοκιμάσουμε κάτι ενώ το θέλουμε υπάρχει η πιθανότητα να στερήσουμε από τον εαυτό μας ωραίες στιγμές και εμπειρίες. Για να αποφύγουμε ή να μετριάσουμε τις όποιες δυσάρεστες συνέπειες καλό είναι να κάνουμε μικρά αλλά σταθερά βήματα. Δεν υπάρχει βιασύνη σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Προχωράμε ένα βήμα την κάθε φορά και βλέπουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση πριν πάμε στο επόμενο.

Ακόμα και αν η σχέση σας δεν εξελιχθεί όπως σκέφτεσαι θα έχεις κερδίσει μία φίλη. Να είσαι καλά!

Βίκυ Κάουλα
Life & Business Coach
Σύμβουλος Διαπροσωπικών Σχέσεων
Προσωπικής Ανάπτυξης & Ενδυνάμωσης
Εκπαιδεύτρια Διαζυγίου
Κινητό: 6936-820600
Email: Vicky.Kaoula@gmail.com