Τί θέλουν να σας πούν τα όνειρά σας;

0

Τι σας λένε τα όνειρά σας; Πώς μπορείτε να καταλάβετε το νόημά τους; Παρακάτω θα βρείτε τρία βασικά «κλειδιά» με τα οποία μπορείτε να «ξεκλειδώσετε» τη σοφία και το βαθύτερο νόημά τους.

1. Θυμηθείτε ότι τα όνειρα είναι σύμβολα
Για να κατανοήσετε τα όνειρα, πρέπει να κατανοήσετε τα σύμβολα. Όταν βλέπετε στον ύπνο σας τη μητέρα, τον πατέρα, τον σύζυγο ή τον καλύτερό σας φίλο, αυτές οι «φιγούρες» δεν πρέπει να «μπερδευτούν» με τα πραγματικά πρόσωπα, αντιθέτως δείτε τους ως μέρη του εαυτού σας που δεν έχετε συνειδητοποιήσει. Εάν για παράδειγμα ονειρευτείτε έναν κακό άνθρωπο ή ένα τέρας, δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι για τη ζωή σας.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι βλέπετε στον ύπνο σας πως ο σύζυγός σας , σας απατά. Αυτό μπορεί να δείχνει ότι ένα κομμάτι του εαυτού σας δεν του αρέσει να ζεί μια κανονική ζωή, ότι δηλαδή θέλετε να εξερευνήσετε άλλους τρόπους ζωής πέρα από τα συνηθισμένα. Αν για παράδειγμα δείτε στον ύπνο σας ένα τέρας να σας κυνηγά, σημαίνει ότι ένα μέρος του εαυτού σας φοβάται και προσπαθεί να ξεφύγει από κάτι. Για παράδειγμα κάποιοι άνθρωποι φοβούνται την ίδια τους την αδυναμία επειδή έχουν πληγωθεί στο παρελθόν, επομένως αυτό το τέρας είναι η δική τους ανασφάλεια από την οποία προσπαθούν να ξεφύγουν. Μερικοί άνθρωποι βλέπουν στον ύπνο τους άλλους ανθρώπους να είναι άρρωστοι και να κάνουν εμετό. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αρρωστήσουν αλλά ότι θέλουν να πούν αλήθειες που δεν είναι ευχάριστες στους άλλους ή ότι θέλουν να σταματήσουν να κλείνονται στον εαυτό τους και να «καταπίνουν» πράγματα και καταστάσεις.

Προσοχή: Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι κάποια όνειρα δεν είναι μεταφυσικά ή προφητικά. Μερικά όνειρα πράγματι σας λένε ότι οι φίλοι σας είναι άρρωστοι ώστε να προσαρμοστείτε στις συνθήκες κλπ. Αυτό που προσπαθούμε, είναι να σας κάνουμε να εστιάσετε στη συμβολική σημασία των ονείρων επειδή η τάση των ανθρώπων να εκλογικεύουν τα όνειρα, τους αποτρέπουν από τη ψυχολογική σοφία που ουσιαστικά, τους προσφέρουν τα όνειρα.

2. Θυμηθείτε ότι στα όνειρά σας, δεν είστε εσείς
Όπως οι άνθρωποι που εμφανίζονται στα όνειρά σας δεν είναι οι πραγματικοί αλλά αυτό που συμβολίζουν για εσάς, έτσι και εσείς δεν είστε εσείς. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι λένε «Είδα στον ύπνο μου ότι οδηγούσα ανάποδα στο δρόμο και ότι όλοι οι άλλοι πήγαιναν κανονικά. Φοβάμαι μήπως παίρνω λάθος δρόμο στη ζωή μου». Ωστόσο τέτοιου είδους όνειρα, τείνουν να τα βλέπουν οι άνθρωποι που κατά κάποιο τρόπο «πιέζονται» ή «παροτρύνονται» να ακολουθήσουν μία συγκεκριμένη πορεία στη ζωή τους αντί να κάνουν αυτό που πραγματικά θέλουν και τους ταιριάζει. Μπορεί για παράδειγμα να δείτε στον ύπνο σας ότι κάποιος σας κρίνει και στη πραγματικότητα να σημαίνει ότι είστε εσείς οι ίδιοι επικριτικοί με τους άλλους ή με τον εαυτό σας και πρέπει να σταματήσετε.

3. Θυμηθείτε ότι τα όνειρά σας λύνουν τα προβλήματα με ασυνήθιστο τρόπο
Μας βοηθούν τα όνειρα να λύσουμε τα προβλήματά μας; Η σύντομη απάντηση είναι «Ναι» αλλά δεν τα λύνουν πάντα με ευθύ και άμεσο τρόπο. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα πρόβλημα στη σχέση σας που προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε ακούγοντας τον άλλον καλύτερα και προσπαθώντας να δείξετε μεγαλύτερη κατανόηση. Τα όνειρά σας λοιπόν μπορεί να σας πούν ότι ήρθε η ώρα να σταματήσετε να ακούτε και να αρχίσετε να μιλάτε, να διεκδικείτε ακόμη και να φωνάξετε. Ή μπορεί τα όνειρά σας να σας προτείνουν να σταματήσετε να προσπαθείτε τόσο σκληρά για κάτι που ουσιαστικά δεν είναι σημαντικό για εσάς. Ή μπορεί να έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση και τα όνειρά σας, να σας λένε ότι πρέπει να τον επιβεβαιώνετε περισσότερο.

Συνήθως τα όνειρά μας έχουν μία ευθεία απάντηση στα προβλήματα και στα άγχη μας, αλλά πιο συχνά προσφέρουν νέες οπτικές στα θέματα που μας απασχολούν, ανοίγοντας πόρτες που ούτε φανταζόμασταν ότι υπήρχαν. Ο Αϊνστάιν είχε πεί ότι ποτέ δεν μπορούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα στο επίπεδο που αυτό χρειάστηκε για να δημιουργηθεί. Τα όνειρα ακολουθούν αυτή τη φιλοσοφία καταδεικνύοντας όχι μόνο τα προβλήματά μας αλλά και τον τρόπο που τα βλέπουμε. Επιπλέον, μεταλλάσσουν την αντίληψή μας σε μύθους και σύμβολα, διευρύνοντας έτσι το πλαίσιο στο οποίο αξιολογούμε τα προβλήματά μας αλλά και στον τρόπο που τα αντιμετωπίζουμε κι αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο όταν υπάρχουν θέματα στη ζωή μας που αντιστέκονται στις καλές προθέσεις μας και στις προσπάθειές μας να τα αλλάξουμε. Τα προβλήματά μας είναι συνήθως  η φανέρωση του ποιοι είμαστε εμείς και ότι δεν είναι μια κατάσταση που χρειάζεται να αλλάξει, αλλά ο ίδιος μας ο εαυτός!

Πηγή: Psychologytoday.com