Θέλω διαζύγιο αλλά απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει. Τί να κάνω;

1

«Προσπαθώ να πάρω διαζύγιο από τον άντρα μου κι αυτός με απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει. Πως να το χειριστώ; Είμαι παντρεμένη από τα 17 μου. Ο άντρας μου είναι κι αυτός στην ηλικία μου. Τώρα είμαστε και οι δύο 31.Έχουμε αποκτήσει 3 παιδάκια. Ο άντρας μου σχεδόν από τον πρώτο καιρό του γάμου μας μου ασκούσε έντονη σωματική και ψυχολογική βια. Προσπάθησα πολλές φορές να φύγω αλλά όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο γυρνούσα γιατί τον λυπόμουν και πίστευα ό,τι όντως με τον καιρό ίσως αλλάξει.

Τα τελευταία 5 χρόνια έπρεπε αναγκαστικά να πάω για δουλειά γιατί παρ’ολο που δούλευε κι αυτός δεν τα βγάζαμε πέρα οικονομικά. Τα πράγματα από τότε χειροτέρεψαν… Βρισιές σχεδόν σε καθημερινή βάση. Πήρα την απόφαση μου να φύγω. Μίλησα στα παιδιά μου που δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να ακούσουν για διαζύγιο (τα παιδιά μου είναι ηλικίας 12, 10 και 5) γιατί τους έχει περάσει ότι αν εγώ φύγω αυτός θα πεθάνει.

Όταν έφυγα εδώ και μια εβδομάδα περίπου πήρα κοντά μου τα δύο μικρότερα παιδιά μου και πήγα στη μητέρα μου (που διαμένει σε άλλη πόλη). Ο μεγάλος έμεινε με τον μπαμπά του μετά από δική του απόφαση. Με έπαιρνε τηλέφωνα και δεν τα σήκωνα φοβόμουν. Πριν από 2 ημέρες ήρθε στο σπίτι της μητέρας μου με τον γιο μας τον μεγάλο να με παρακαλέσει να γυρίσω πίσω. Του είπα ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση τότε τα μικρότερα παιδιά άρχισαν να κλαίνε για να πάνε μαζί του. Δεν ήθελα να τους δημιουργήσω περισσότερα προβλήματα και τα άφησα. Να επισημάνω ότι δεν υπάρχει φόβος για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών. Ο ρόλος του σαν πατέρας ήταν πάντα πολύ καλός.

Από τότε όμως μου στέλνει συνέχεια μηνύματα με παρακαλάει να γυρίσω για χάρη των παιδιών κι ότι αν δεν το κάνω θα αυτοκτονήσει. Δεν ξέρω πως να αντιμετωπίσω όλη αυτή τη κατάσταση το μόνο που ξέρω είναι ότι δεν θέλω να γυρίσω πίσω σε αυτή τη κόλαση…»

Απαντάει ο  Ψυχολόγος & Υποψήφιος Δρ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κύριος Κωνσταντίνος Μπλέτσος 

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την απειλή της αυτοκτονίας ως ένα ισχυρό μοχλό συναισθηματικής  πίεσης για να πάρουν αυτό που επιθυμούν από μια σχέση.

Δείτε σχετικά: Αν χωρίσουμε θ’ αυτοκτονήσω!

 Στην περίπτωση σας η κατάσταση περιπλέκεται από την παρουσία 3 παιδιών τα οποία βρίσκονται εγκλωβισμένα ανάμεσα σε συναισθηματικές συμπληγάδες. Πρέπει να βγουν το συντομότερο από τη θέση αυτή….

 Υπάρχουν ορισμένοι «δείκτες» του κινδύνου αυτοκτονίας ενός ανθρώπου σε μια δεδομένη στιγμή (πχ ιστορικό αυτοκτονιών, ύπαρξη σχεδίου κλπ) οι οποίοι όμως χρησιμοποιούνται από ειδικούς και μάλιστα  με την πάσα επιφύλαξη.

 Επί της ουσίας δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε μια αυτοκτονία.

 Αν υπάρχει δήλωση πρόθεσης τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί  ως πραγματική

 Όσον άφορα την αντιμετώπιση το καλύτερο σενάριο θα ήταν η από κοινού προσφυγή σε ειδικό ψυχικής υγείας. Στην χειρότερη των περιπτώσεων και φυσικά ως έσχατη λύση η προσφυγή στον εισαγγελέα για εντολή ψυχιατρικής εκτίμησης. Χρήσιμος θα μπορούσε να είναι και ρόλος κάποιου προσώπου κοινής αποδοχής (και εμπιστοσύνης) που θα μπορούσε να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο.

 Ο σύζυγός σου χρειάζεται άμεση βοήθεια από ειδικούς (ή τουλάχιστον έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί)!

 Σε κάθε περίπτωση θα βοηθούσε η ενημέρωση από ανθρώπους ειδικούς επί του θέματος, όπως οι συνάδελφοι από την Κλίμακα http://www.suicide-help.gr/

 Καλή επιτυχία.

Κωνσταντίνος Μπλέτσος 
Ψυχολόγος-Υποψήφιος Διδάκτωρ Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ανατολής 9-15, 1ος Όροφος
ΤΚ 14231, Νέα Ιωνία Αττικής.
Τηλέφωνο για Ραντεβού: 6977 925414
Email: bletsos@gmail.com & info@bletsos.net
Web: http://www.bletsos.net/

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν». Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.