Τα παράπονα 6 ζευγαριών, που καταλήγουν στο γραφείο ενός σεξολόγου!

0

Αυτά τα προβλήματα είναι πολύ πιο διαδεδομένα από όσο νομίζεις.

Κανένα ζευγάρι που αναζητά βοήθεια από κάποιον ειδικό, δεν είναι το ίδιο. Τα ζητήματα ωστόσο, στα οποία , οι ειδικοί προσπαθούν να βοηθήσουν τους πελάτες τους, εμφανίζουν παρόμοια ποικιλία. Αν τα προβλήματα αυτά, αφεθούν στην τύχη τους, μπορούν μακροπρόθεσμα να διογκωθούν.

Παρακάτω, ειδικοί σύμβουλοι και σεξολόγοι μοιράζονται μαζί μας τα πιο κοινά θέματα, που ίσως θα μπορούσαν να βοηθήσουν ένα ζευγάρι να τα λύσει.

«Αρκετές γυναίκες αναζητούν βοήθεια, γιατί οι σύζυγοι τους δεν έχουν πια ερωτικό ενδιαφέρον απέναντι τους, και δεν το αναζητούν καν» αναφέρει ο Stephen Snyder, σεξολόγος από την Νέα Υόρκη. « Συχνά είναι ένας φαύλος κύκλος, όπου η σύζυγος νιώθει σεξουαλικά και αισθηματικά εγκαταλελειμμένη από το σύζυγο της, με αποτέλεσμα εκείνη να δείχνει μονίμως στενοχωρημένη , και εκείνος την αποφεύγει γιατί δεν αντέχει να την βλέπει σε αυτή την κατάσταση».

Συμβουλή: « Η σύζυγος σε πολλές περιπτώσεις, θα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να είναι λιγότερο επικριτική μαζί του, και εκείνος θα πρέπει να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι για εκείνη να νιώθει επιθυμητή,» αναφέρει ο Snyder. « Και ίσως μερικές φορές να πρέπει να είναι πιο ανοιχτός απέναντι στις ανάγκες της.»

«Οι άντρες που έρχονται να μιλήσουν σε κάποιον ειδικό έχουν αρκετό θάρρος και κουράγιο, γιατί σας διαβεβαιώνω είναι το τελευταίο μέρος που θα ήθελαν ποτέ να βρεθούν» αναφέρει η Megan Fleming, ψυχολόγος. «Πολλοί μας επισκέπτονται εξαιτίας της στυτικής δυσλειτουργίας. Μπορώ επίσης να σας πω, ότι μετά από κάθε συνεδρία όλοι φεύγουν πολύ πιο ικανοποιημένοι. Νιώθουν την αίσθηση ότι μπορούν να αναπνεύσουν καλύτερα και ελπίζουν ότι υπάρχει κάτι πιο όμορφο να ανακαλύψουν εκεί έξω, όπως ακριβώς μου είπε και ένας πελάτης μου πρόσφατα».

Συμβουλή: « Διαβεβαιώνω όλους τους άντρες ότι υπάρχουν πράγματα για τα οποία θα πρέπει να προσπαθήσουν, και ενέργειες που θα τους δώσουν πίσω τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση, την διέγερση και την στύση τους» αναφέρει η Flemming. «Οι περισσότεροι άνδρες – ακόμα και αν υπάρχουν οργανικοί ή φυσιολογικοί λόγοι για αυτές τις δυσκολίες, προσπαθούν να διατηρήσουν τη στύση τους ( με αγγειακά, νευρολογικά, ενδροκρινολογικά προβλήματα, συμπτώματα μια ασθένειας ή σύμπτωμα μιας θεραπείας – και έχουν μια παραπάνω ψυχολογική ένταση. Βιώνουν ξεκάθαρα άγχος για τις σεξουαλικές τους επιδόσεις. Με το  άγχος είναι λογικό  οι επιδόσεις τους αναστέλλονται. Ευτυχώς, η σεξουαλική θεραπεία μπορεί να μας δείξει τον δρόμο και τις ασκήσεις,  ώστε να συγκεντρωθούμε στην ευχαρίστηση και να διώξουμε μακρυά το άγχος που μας εμποδίζει να λειτουργήσουμε».

«Πολλές γυναίκες βιώνουν πόνο κατά τη διάρκεια της πράξης, μερικές φορές εξαιτίας φυσικών και ορμονικών διαταραχών,» μας αναφέρει η Lisa Paz, σεξολόγος και οικογενειακή σύμβουλος στο Miami. « Έχει μια αρνητική επιρροή στην επιθυμία για σεξ, γιατί η πράξη γίνεται ασυνήθιστα δυσάρεστη.»

Συμβουλή: « Αρχικά, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε την αιτία του πόνου. Εάν ο λόγος αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο τρόπο στο γραφείο μου, τότε η θεραπεία περιλαμβάνει τεχνικές που θα χαλαρώσουν το ζευγάρι, και θα τους βοηθήσουν να απολαύσουν το σεξ αντί να προετοιμάζονται να νιώσουν πόνο. Προτείνουμε ο σύντροφος τους  να γίνει μέρος της λύσης του προβλήματος, επίσης. Τα ζευγάρια συχνά χάνουν την θέληση και αγχώνονται όταν είναι να έρθουν σε μένα, και τότε είναι στο σημείο που το σεξ έχει αποκτήσει στη ζωή τους μια αρνητική χροιά. Το να ξαναγράψουν το σεξουαλικό τους σενάριο είναι πολύ σημαντικό θέμα».

«Μερικές φορές, ένα μέλος του ζευγαριού θέλει να εξερευνήσει μια εμπειρία με το ίδιο φύλο αλλά δεν θέλει να χάσει τον/την σύντροφο του, ο οποίος/α ίσως να νιώθει άβολα με την ιδέα ενός ανοιχτού γάμου» αναφέρει η Gracie Landes , σεξολόγος και οικογενειακή σύμβουλος στη Νέα Υόρκη. « Ο διστακτικός σύντροφος φοβάται συνήθως ότι θα τον εγκαταλείψει το ταίρι του για κάποιον άλλον/η».

Συμβουλή :  Όταν συμβεί αυτό, είναι σημαντικό ο καθένας να μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τις ανησυχίες του, ενώ θα πρέπει να ακούσει και να καταλάβει τι θέλει να του πεί ο άλλος πραγματικά. Για μερικούς ανθρώπους, το να είναι bisexual αποτελεί μια ταυτότητα. Για άλλους απλά περιέργεια, και θέλουν να εξερευνήσουν πράγματα και καταστάσεις. Αυτό που θα βοηθήσει μια σχέση να λειτουργήσει στο χρόνο είναι ο καθένας να είναι αποδεκτός για αυτό που είναι πραγματικά».

«Αυτό είναι ένα κοινό παράπονο,» μας αποκαλύπτει η Gila Shapiro, σεξολόγος. «Αν το καλοσκεφτείτε, περνάμε περισσότερο χρόνο μιλώντας για τους λογαριασμούς που έρχονται ή για το ποιό κινητό μας αρέσει καλύτερα, παρά για το τι μας αρέσει ή όχι κατά τη διάρκεια του σεξ. Δεν λέμε πράγματα στο σύντροφο μας όπως « Βάλε τα δάχτυλα σου λίγο πιο δεξιά» ή « Πραγματικά μου αρέσει όταν το κάνεις αυτό» ή «Αυτό σε κάνει να νιώθεις ωραία;».

Συμβουλή : Αναφέρω αυτό το πρόβλημα στους πελάτες μου, και μιλάμε για τις προκλήσεις του να μοιράζεσαι. Μερικοί είναι επικριτικοί απέναντι στον εαυτό τους και ανησυχούν ότι θα τους κρίνουν για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, τους ενθαρρύνω λοιπόν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους για όλα όσα τους ερεθίζουν στο σεξ. Δεν είναι ευθύνη του συντρόφου σου να ξέρει τι σου αρέσει και τι όχι αν δεν το μοιραστείς μαζί του/της. Επειδή είμαστε μοναδικοί, έχουμε τελείως διαφορετική ιδέα για το τι είναι καλό για εμάς. Όταν μιλάτε, να είστε σίγουροι ότι κοιτάζεστε στα μάτια, ακούστε, χωρίς επικριτικότητα και άγνοια για όσα σας λέει εκείνη τη στιγμή ο/η σύντροφος σας. Και αν δεν είστε σίγουροι για κάτι απλά ρωτήστε».

«Το αρχικό θέμα που οδηγεί ζευγάρια στο γραφείο μου, είναι ότι υποφέρουν από την έλλειψη σεξ και ότι δεν νιώθουν πια το άγγιγμα του/της συντρόφου τους», αναφέρει η Patti Briton, σεξολόγος και συγγραφέας του βιβλίου The Art of Sex Coaching: Expanding Your Practice , συνήθως είναι ζευγάρια που είναι παντρεμένα χρόνια . Για πάρα πολύ καιρό δεν έχουν φιλήσει ο ένας τον άλλο, δεν έχουν αγκαλιαστεί, ή δεν έχουν κάνει μια κίνηση που θα μπορούσε να τους κάνει να σκεφτούν το σεξ. Η πραγματική τραγωδία είναι ότι συχνά έχουν σταματήσει να αγγίζονται με το φόβο ότι μια απλή κίνηση του χεριού σε κάποιο ιδιαίτερο σημείο του σώματος, θα πίεζε το σύντροφο τους να κάνει σεξ».

Συμβουλή : « Μιλάμε και προσπαθώ να τους μάθω πως να είναι τέλειοι εραστές ξανά. Το να ακουμπήσουν ο ένας τον άλλο είναι πολύ ουσιαστικό σε μια σχέση, συχνά τους αναφέρω ότι θα πρέπει να δώσουν σημασία στις προτεραιότητες τους. Επιμένω στο ότι θα πρέπει να περνάνε χρόνο μαζί σαν ζευγάρι, άσχετα από τις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Τους βοηθώ να αναδιοργανώσουν τις άπειρες υποχρεώσεις τους , ώστε να έχουν χρόνο για φυσική επαφή, όταν δεν είναι παντελώς εξαντλημένοι. Συχνά προτείνω να κλείσουν γρήγορα το κινητό τους και τον υπολογιστή μετά το δείπνο, ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο για ανθρώπινη συζήτηση και σωματική επαφή».

Πηγή : http://www.huffingtonpost.com/