fbpx

Συμβίωση με τον/τη νέο/α σύντροφο: Πώς να σιγουρευτείς ότι είναι ο/η κατάλληλος και ποια βήματα να κάνεις

| 27 Ιουλίου 2017
ADVERTISEMENT

Η συγκατοίκηση είναι ένας «μικρός γάμος», μια ευκαιρία να γνωρίσεις ακόμη πιο ουσιαστικά και ολοκληρωμένα τον σύντροφό σου αλλά και μια δοκιμασία για τη σχέση, μια δοκιμασία για το πόσο εμείς, μαζί, αντέχουμε σε μια απαιτητική καθημερινότητα και καταφέρνουμε να παραμένουμε κοντά.

Φυσικά, όταν είσαι μόνος γονιός, το ρίσκο μιας συγκατοίκησης δεν αφορά μόνο το ζευγάρι αλλά και τα παιδιά που ουσιαστικά καλούνται να ζήσουν κι εκείνα μαζί με έναν άνθρωπο που συχνά φαντάζει σα να εισβάλλει στην ζωή τους, εκτός και αν έχει προηγηθεί μια σταδιακή προεργασία που θα διασφαλίσει την ομαλή προσαρμογή όλων στα νέα δεδομένα.


ADVERTISEMENT

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα πώς θα σιγουρευτείτε πως ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου είναι ο κατάλληλος για να προχωρήσετε σε μια συγκατοίκηση. Η απόφαση της συγκατοίκησης είναι σημαντικό να προκύψει σταδιακά, μέσα από τις εμπειρίες που θα επιβεβαιώνουν πως μέσα στη σχέση υπάρχει εμπιστοσύνη και συναισθηματική ασφάλεια. Όπως συνηθίζω να λέω στο θεραπευτικό μου έργο είναι μια απόφαση που χρειάζεται να «πέσει σαν ώριμο φρούτο» και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να προχωρήσετε σε αυτή βεβιασμένα, με αμφιβολίες και δεύτερες σκέψεις. Για τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας «σιγουρευόμαστε» μέσα από τα καθημερινά βιώματα, μέσα από τις στιγμές που μοιραζόμαστε, μέσα από τις συγκρούσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε, μέσα από τις διαφωνίες μας.

Μάλιστα, ακόμη πιο σημαντικά, όταν ως μόνοι γονείς αποφασίζουμε να συμβιώσουμε με έναν σύντροφό μας τότε χρειάζεται να έχουμε παρατηρήσει προσεκτικά το πως ο άνθρωπος αυτός λειτουργεί κάτω από συναισθηματική φόρτιση, για παράδειγμα σε συγκρούσεις και στιγμές που δεν ικανοποιούνται οι επιθυμίες του, αλλά και πώς διαχειρίζεται τον θυμό του, την αγανάκτησή του, τη θλίψη του. Με άλλα λόγια όταν αποφασίζουμε να βάλουμε έναν άνθρωπο μέσα στην οικογένειά μας, το πιο σπουδαίο προαπαιτούμενο και ζητούμενο είναι η υψηλή συναισθηματική του νοημοσύνη, η ικανότητά του δηλαδή να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματά του, να γνωρίζει πώς να τα επικοινωνήσει αλλά και να λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματα των άλλων.

Ολοκληρώνοντας την πρώτη, προσωπική και εσωτερική σας διεργασία κατά την οποία αξιολογείτε κατά πόσο ο σύντροφός σας μπορεί να ενσωματωθεί στην οικογένειά σας, θα χρειαστεί σταδιακά να προχωρήσετε σε μια γνωριμία με τα παιδιά, πάντοτε δίνοντας χρόνο σε αυτή τη νέα τους σχέση που είναι πολύ πιθανό να φέρει στην επιφάνεια συναισθήματα ζήλειας ή και θυμού από τα παιδιά, τα οποία πολλές φορές αισθάνονται πως ο νέος σύντροφος έρχεται «να αρπάξει» την μαμά ή τον μπαμπά από εκείνα. Παράλληλα αξίζει να γνωρίζετε πως αυτή η νέα επίσημη σχέση του γονιού επισφραγίζει τον χωρισμό των γονιών στην παιδική ψυχή και σβήνει κάθε ενδόμυχη ελπίδα επανασύνδεσης, έχει λοιπόν σπουδαίο συμβολισμό.

Σταδιακά και ενώ θα γνωρίζονται τα παιδιά με τον νέο σύντροφο, περνώντας ποιοτικό χρόνο σαν ομάδα, σαν σύνολο, τα παιδιά θα διαμορφώνουν μια συγκροτημένη άποψη για το νέο σύντροφο την οποία θα χρειαστεί να λάβετε σοβαρά υπόψη. Ακούμε τα παιδιά μας, αφουγκραζόμαστε τα συναισθήματα που προσπαθούν να μας επικοινωνήσουν και δεν βιαζόμαστε να προβούμε σε αλλαγές που τα συμπεριλαμβάνουν χωρίς να είναι και τα ίδια έτοιμα για αυτές. Οι όποιες διαφωνίες, αντιρρήσεις, ενστάσεις θα δουλευθούν με τον χρόνο και εφόσον η σχέση που τα παιδιά σχηματίζουν με τον νέο σύντροφο εμπεριέχει την ειλικρίνεια, την δοτικότητα και την διάθεση από πλευράς του συντρόφου για μια ποιοτική επικοινωνία και αλληλεπίδραση, είναι βέβαιο πως τα όποια αναμενόμενα πρώτα εμπόδια θα ξεπεραστούν.

Το πιο ουσιαστικό μήνυμα όμως είναι πως το παιδί μας μπορεί να διαισθανθεί πότε είμαστε ουσιαστικά ευτυχισμένοι και ήρεμοι, κι εφόσον είστε αληθινά ευτυχισμένος/η με τη νέα σας σχέση, θα είναι πολύ πιο εύκολο για το παιδί σας να ξεπεράσει τους φόβους και τις δεύτερες σκέψεις του.

Αυτό το νέο σας ξεκίνημα θέλει διάθεση, υπομονή, ειλικρινή επικοινωνία, σταδιακά και προσεκτικά πατήματα. Σε αυτή τη νέα διαδρομή η συνδρομή ειδικού θα είναι πολύτιμη καθώς κάθε διαφορετική ιστορία εγείρει διαφορετικούς προβληματισμούς και χρειάζεται ήπιους χειρισμούς για μια ομαλή μετάβαση στη νέα καθημερινότητα.


ADVERTISEMENT

Φρόσω Φωτεινάκη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Ειδικευμένη στη Σεξουαλική Υγεία
Νίκης & Ελευθερίας 21Γ, Νέα Φιλοθέη, Αττική.
Τηλέφωνο: 211. 1845. 239
Κινητά: 6981.015.684
Web: http://www.efrosynifotinaki.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ