Συγχαρητήρια για τη νέα σου ζωή!

0

Συγχαρητήρια, είσαι και πάλι ελεύθερος/η. Συγχαρητήρια; Αλήθεια; Βασικά και οι δύο ξέρουμε ότι δεν ήταν στα σχέδιά σου. Έχεις παιδιά και ένα σωρό νέες ευθύνες συμπεριλαμβανομένης και της νέας σχέσης που πρέπει να αναπτύξεις με έναν δύσκολο πρώην σύζυγο για να μπορέσετε να συνενοηθείτε.

Η νέα σου οικογενειακή κατάσταση συνήθως σημαίνει μετακόμιση σε μικρότερο σπίτι, απώλεια παντρεμένων φίλων, προσαρμογή σε νέους ρόλους και ύστερα ραντεβού και νέες σχέσεις και όλα αυτά υπό ιδανικές συνθήκες. Συνήθως η νέα οικογενειακή κατάσταση φέρνει μαζί της νέα συναισθήματα και προκλήσεις που σου είναι εντελώς άγνωστες. Η μετάβαση από την έγγαμη ζωή με παιδιά  δεν είναι εύκολη υπόθεση όσο καλά κι αν προσαρμοστείς ή δεχτείς την αλλαγή.

Η νέα σου οικογενειακή κατάσταση σημαίνει να είσαι με τα παιδιά το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδος ή το μικρότερο. Δεν υπάρχει πια το «Είμαι άρρωστη, κοίτα λίγο τα παιδιά» γιατί δεν υπάρχει κανένας άλλος ενήλικος στο σπίτι εκτός από σένα. Πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι σωστά το χρόνο για να σε φτάνει το 24ωρο χωρίς να είσαι λιώμα στο τέλος της ημέρας. Τα καλά νέα είναι ότι πλέον εσύ είσαι το αφεντικό σε αυτή τη νέα ζωή.

Ένα άλλο καλό νέο είναι ότι δεν σε επηρεάζει πια η αρνητική άποψη του πρώην για σένα. Ότι μπορείς να παίρνεις αποφάσεις που είναι μόνο δικές σου. Ότι φτιάχνεις το πρόγραμμά σου με τα παιδιά όπως θέλεις εσύ και ότι φτιάχνεις τη ζωή σου απ’ την αρχή αλλά αυτή τη φορά, όπως θες εσύ.

Τώρα έχεις να κάνεις και με καινούριες προτεραιότητες. Εκείνο το  μαγαζί που επισκεπτόσουν μια φορά το μήνα για καμιά μπλούζα ή κανένα φόρεμα, σχεδόν το έχεις ξεχάσει. Με ένα ταμείο στο σπίτι πια, δεν σου φτάνουν τα χρήματα και πάντα προηγούνται τα Αγγλικά ή τα σχολεία των παιδιών. Τώρα πια είσαι όλα σε ένα, μαγείρισσα, οδηγός, διαιτητής, οικιακή βοηθός και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Παρ’ όλο ωστόσο που μπαίνεις σε μια νέα κατάσταση, σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες των παιδιών με τον πρώην σύζυγο, καλό είναι να κρατάς τα πράγματα σταθερά και προβλέψιμα διότι το σταθερό περιβάλλον για τα παιδιά, ειδικά σε αυτή τη φάση, είναι πιο σημαντικό από ποτέ.

Η επικοινωνία σου με τον πρώην σύζυγο αλλάζει, σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται καλύτερη ενώ στις περισσότερες χειροτερεύει. Προσπάθησε να μην έρχεστε σε επαφή με μακροσκελή μηνύματα ή email, διότι ο γραπτός λόγος πολλές φορές δημιουργεί παρεξηγήσεις και φυσικά δεν ενδείκνυται στο να κάνετε μια σοβαρή κουβέντα. Σε γενικές γραμμές προσπαθήστε από κοινου να διαχειριστείτε τις επαφές σας με αξιοπρέπεια και ακεραιότητα. Αμέσως μετά το χωρισμό υπάρχει συνήθως ένα λεκτικό φράγμα όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις λέξεις για να πονέσουν, να πληγώσουν, να αποδείξουν ότι έχουν δίκιο ή να βρούν λόγο να παρεξηγηθούν.  Εστίασε στα παιδιά διότι ο τελικός στόχος είναι μόνο το καλό τους.

Στο κομμάτι των φίλων θα πρέπει να είσαι έτοιμη για πολλές και μεγάλες αλλαγές. Άνθρωποι που πίστευες ότι θα είναι δίπλα σου μπορεί να μην είναι ή άνθρωποι που ούτε καν υπολόγιζες σε αυτή τη φάση, μπορεί να σου σταθούν από εκεί που δεν το περιμένεις. Μπορεί να δείς άτομα του οικογενειακού και συγγενικού σου περιβάλλοντος να βγάζουν το χειρότερο εαυτό τους. Στο δρόμο σου θα βρείς σίγουρα ανθρώπους που θα σε κρίνουν και θα σε κουτσομπολέψουν, ή αντίθετα, ανθρώπους που θα σε πάρουν τηλέφωνο ή θα σου χτυπήσουν τη πόρτα να σε ρωτήσουν αν χρειάζεσαι κάτι. Είναι λογικό να πληγωθείς και να πονέσεις αλλά μακροπρόθεσμα θα δείς κι εσύ πως είναι πιο ωφέλιμο να ασχολείσαι με όσους είναι στο πλάι σου παρά με όσους δεν είναι, διότι προφανώς οι τελευταίοι δεν ήταν ποτέ.

Συγχαρητήρια λοιπόν, γι’αυτή τη νέα αρχή στη ζωή σου. Η μετάβαση δεν θα είναι εύκολη, χρειάζεται ηρεμία και ψυχραιμία. Όλα έχουν να κάνουν με το πώς βλέπει κανείς τα πράγματα κι ίσως τώρα να μην το αντιλαμβάνεσαι, αλλά σύντομα θα δείς ότι αυτή η εμπειρία θα σε ωριμάσει, θα σε μεγαλώσει και θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, πιο χαρούμενο. Θα σου πάρει χρόνο, φυσικά. Όπως δεν αποφάσισες να χωρίσεις μέσα σε μια βραδιά έτσι δεν γίνεται και να προχωρήσεις μετά το διαζύγιο σε τόσο γρήγορους ρυθμούς. Έτσι κι αλλιώς οι υψηλές ταχύτητες, ιδίως σε τέτοιου είδους μεταβατικά στάδια, δεν είναι υγιείς και δεν σημαίνουν κάτι καλό. Το έζησες, το τερμάτισες. Πάμε γι’ άλλα!

Πηγή: http://parentingforsingles.blogspot.gr/