Σταματήστε να κατηγορείτε το θύμα: 6 στερεότυπα σε σκίτσα!

0

«Τα έχει με άντρα, είναι ανώμαλος»
«Τί τη θέλει τόσο κοντή φούστα, πάει γυρεύοντας να τη βιάσουν;»

Με τις εικονογραφήσεις του, ο καλλιτέχνης Katarzyna Babis αναδεικνύει το πόσο μπορούν να βλάψουν τέτοιου είδους σχόλια ακόμα και αν δεν ειπώθηκαν με κακές προθέσεις.
«Πολλοί από τους φίλους μου έχουν βιώσει αντίστοιχες καταστάσεις και ήθελα να τους βοηθήσω,» είπε η Babis στο MTV. «Ήθελα να χρησιμοποιήσω την δημοτικότητα μου στα κοινωνικά δίκτυα για κάτι που έχει νόημα. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ότι δεν είσαι ο/η μόνος/η που έχεις ένα τέτοιο πρόβλημα».

Στερεότυπο 1: Μην γίνεσαι κορίτσι! photo 1_zpsffbocrbj.jpgΗ λέξη «κορίτσι» δεν είναι προσβολή. Kαι οι άνδρες είναι γονείς!
Οι άνδρες είναι πολύπλευρα όντα που δεν τους λείπει η αίσθηση της ευθύνης. Ας υποστηρίξουμε τους άνδρες που στέκονται στο ύψος τους και παίρνουν σοβαρά τον ρόλο του γονέα.

Στερεότυπο 2: Ο βιασμός δεν είναι κομπλιμέντο photo 2_zpskgofinua.jpg«Τη βίασαν ή τα ήθελε ο ποπός της;»
«Με τέτοια μούρη θα έπρεπε να λέει κι ευχαριστώ!».
Ο βιασμός δεν είναι κομπλιμέντο.: Το να κοροϊδεύεις τον βιασμό, κάνει τον βιαστή λιγότερο ένοχο και το θύμα, περισσότερο θύτη. Μην βοηθάς τους βιαστές επαναλαμβάνοντας στερεότυπα που επηρεάζουν αρνητικά τα θύματά τους.

Στερεότυπο 3: Η λέξη «γκέι» δεν είναι βρισιά! photo 3_zpsulhhztat.jpg«Αυτό το κασκόλ είναι τόσο γκέι».
Η λέξη γκέι δεν είναι προσβολή.
Τα ρούχα που φοράς είναι θέμα προσωπικού γούστου. Το τι φοράς δεν έχει σχέση με την σεξουαλική σου ταυτότητα.

Στερεότυπο 4: Ο άντρας-θύμα κακοποίησης δεν είναι αποτυχημένος! photo 4_zpsj8fu14sv.jpgΚαι οι άνδρες μπορούν να πέσουν θύματα κακοποίησης. Το να ζητήσεις βοήθεια δείχνει γενναιότητα, όχι αδυναμία!

Στερεότυπο 5: Η κατάθλιψη δεν είναι θέμα διάθεσης
 photo 5_zpsaft8hptt.jpg«Σύνελθε!»
«Πέρασε μια μέρα δουλεύοντας καλά και θα σου περάσει η κατάθλιψη».
Η κατάθλιψη δεν προκαλείται από τη βαρεμάρα, την αδιαφορία ή την έλλειψη ενδιαφερόντων.
Είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε και χρειάζεται θεραπεία και φάρμακα από ειδικούς για να αντιμετωπιστεί.

Στερεότυπο 6: Η ανορεξία δεν έχει καμία σχέση με το σωματότυπο!
 photo 6_zpsicsltccc.jpg«Είναι ανορεκτική;»
«Δεν της φαίνεται!».
Ποτέ μην υποτιμάς τις διαταραχές της διατροφής, ακόμα και εξαιτίας της παχυσαρκίας. Η ανορεξία είναι μια ψυχική ασθένεια. Η ασιτία είναι απλά το αποτέλεσμα της, όχι η ίδια η ασθένεια. Όταν το βάρος ενός ατόμου πέσει κάτω από το φυσιολογικό, λόγω της ανορεξίας, είναι συνήθως αργά για να θεραπευθεί. Θυμήσου ότι υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, τα οποία αν γίνουν αντιληπτά εγκαίρως μπορούν να σώσουν ζωές!

Πηγή: http://viralwomen.com