Πρωτοχρονιά χωρίς δουλειά

0

Μαζί με τα πολύχρωμα φωτάκια, τα δώρα και τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, έρχεται συνήθως και η απόλυση. Απροειδοποίητα ή με προειδοποίηση δεν έχει σημασία. «Δεν θα σε χρειαστούμε άλλο» σου λένε και έξω απ’ τη πόρτα. Αλλά μεταξύ μας; Ούτε εσύ τους χρειάζεσαι τόσο!

Θα αναρωτιέσαι βέβαια ποιος άκαρδος είναι αυτός που χρονιάρες μέρες απολύει κόσμο. Καταρχάς οι εργοδότες δεν το βλέπουν σαν «χρονιάρες μέρες» αλλά σαν κλείσιμο του έτους όπως δεν βλέπουν εσένα ως άνθρωπο, αλλά ως αριθμό. Οπότε σε πρώτη φάση, νομίζω ότι η ερώτησή σου, μόλις απαντήθηκε.

Φυσικά για τους μονογονείς, ειδικά για όσους αποτελούν τη μοναδική πηγή εσόδων στην οικογένεια, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Ένας γονιός που είναι μάνα και πατέρας μαζί, εκτός από τη διαβίωση των παιδιών του, πρέπει να εξασφαλίσει και την ψυχική τους ηρεμία ώστε η απώλεια μιας δουλειάς και οι νέες οικονομικές συνθήκες να μην τα επηρρεάσουν. Επομένως τι γίνεται όταν εσύ, ο μόνος γονιός, χάνει τη δουλειά του και αυτόματα τραβιέται το χαλί κάτω απ’ τα πόδια του;

Αξιολογήστε τις πηγές στήριξης
Όταν έρχονται στο γραφείο μου μόνες και άνεργες μαμάδες, τις ζητάω να ζωγραφίσουν ένα τετράγωνο και ύστερα να χωρίσουν το τετράγωνο σε 4 μικρότερα τετράγωνα και ύστερα σε πιο μικρά τετράγωνα, περίπου 12-16. Ύστερα τις ζητάω, να γράψουν σε κάθε τετράγωνο και από μία πιθανή πηγή στήριξης για την οικογένειά τους, όπως είναι για παράδειγμα οι γονείς τους, μερικοί καλοί φίλοι, κάποια δουλειά part time που είχαν υπόψιν τους από πρίν, η υγεία και η δύναμή τους που θα τις φανούν χρήσιμες. Αν ο ερχομός του 2014 σήμανε και την απόλυσή σας, σκεφτείτε ποιος και τι θα μπορούσε να είναι από δω και πέρα η πηγή της δύναμής σας, οικονομικής και συναισθηματικής. Αυτές οι πηγές θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε ένα πλάνο και να αντιληφθείτε ότι υπάρχουν πρόσωπα και πράγματα στη ζωή σας, στα οποία μπορείτε να βασιστείτε, αρκετά για να κρατήσετε την οικογένειά σας ενωμένη.

Αξιολογήστε τα χρήματά σας
Το επόμενο βήμα είναι να καθορίσετε πού είναι πραγματικά τα χρήματά σας. Αν καταφέρατε να βάλετε λίγα χρήματα στην άκρη, αν λάβατε αποζημίωση, αν θα επιδοτηθείτε από το ταμείο ανεργίας για πόσο καιρό και με πόσα χρήματα ή αν υπάρχουν πράγματα στο σπίτι σας που θα μπορούσαν σε μια ώρα ανάγκης, να μετατραπούν σε μετρητά. Μπορείτε για παράδειγμα να πουλήσετε online παλιά βιβλία ή ρούχα που δεν θέλετε και να βγάλετε έτσι μερικά έξτρα χρήματα. Υπάρχουν κάποια site γι’ αυτό το σκοπό όπως το ebay.com αλλά και το δικό μας Ricardo.gr. Αξιολογήστε τα αντικείμενα γύρω σας και το κατά πόσο θα μπορούσαν να ρευστοποιηθούν και μην ντραπείτε να ζητήσετε βοήθεια από τους δικούς σας ανθρώπους ή από όσους έχουν προσφερθεί να σας βοηθήσουν.

Γραφτείτε στον ΟΑΕΔ το συντομότερο δυνατόν
Σύμφωνα με τον νόμο, η αίτηση για να λάβετε το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο αυτοπροσώπως εντός 60 ημερών από την ημερομηνία απόλυσής του στην αρμόδια Υπηρεσία του τόπου κατοικίας του (ή εναλλακτικά της τελευταίας απασχόλησής του). Εάν δεν πληρείτε τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθείτε, μπορείτε να εκδώσετε κάρτα ανεργίας και να κάνετε αιτήσεις για εργασία μέσω κοινοφελών ή άλλων προγραμμάτων που προκηρύσσονται κατά καιρούς. Σε παλαιότερα άρθρα του Singleparent.gr, μπορείτε να δείτε όλες τις πληροφορίες, τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά σχετικά με τον ΟΑΕΔ, τα επιδόματα και τα προγράμματα που προσφέρει. Εννοείται ότι έχετε ξεκινήσει να ψάχνετε στις αγγελίες διαφόρων site όπως είναι το kariera.gr, το skywalker.gr, το ergodotisi.com για τη Κύπρο και τη Χρυσή Ευκαιρία.

Ζητήστε και προσφέρετε βοήθεια από τους φορείς
Μην ντραπείτε να ζητήσετε βοήθεια από τους διάφορους φορείς και συλλόγους που έχουν ιδρυθεί γι’ αυτό το σκοπό ή από την ενορία της περιοχής σας. Προετοιμαστείτε να περιμένετε σε ουρές ή να προσέρχεστε συγκεκριμένη ώρα που έχει οριστεί για το συσσίτιο ή για οποιαδήποτε άλλη παροχή βοήθειας. Δείτε εδώ όλους τους καταλόγους βοήθειας με τις κοινωνικές υπηρεσίες στις οποίες μπορείτε να απευθυνθείτε για δωρεάν συμβουλές, στήριξη μέχρι και φιλοξενία αν χρειαστεί. Μην διστάσετε να το κάνετε, η επιβίωση είναι ανάγκη, δεν είναι ντροπή. Κι αν δεν μπορείτε να καταπολεμήσετε το αίσθημα ντροπής, αυτό που πάντα προτείνω στους ανθρώπους σε δυσμενή οικονομικά θέση, είναι να προσφέρουν βοήθεια εθελοντικά στον ίδιο ή σε άλλο φορέα ώστε να νιώθουν πως αυτό που παίρνουν, δικαιωματικά το αξίζουν.

Μην ξοδέψετε τα χρήματά σας
Εάν καταφέρατε να βάλετε κάποια χρήματα στην άκρη, μην τα χρησιμοποιήσετε αν πρώτα δεν εξαντλήσετε όλες τις παραπάνω πηγές και λύσεις. Προσπαθήστε να κρατήσετε και το παραμικρό ευρώ μέχρι να βρείτε κάποια δουλειά.

Αναζητήστε κι άλλες πηγές εσόδων
Τι ταλέντο ή χόμπι έχετε που θα μπορούσε να σας αποφέρει κάποια χρήματα; Ξέρετε να πλέκετε, να φτιάχνετε κοσμήματα ή να ράβετε; Μπορείτε να αρχίσετε να κατασκευάζετε πράγματα και να τα πουλάτε στο διαδίκτυο. Αν τα χόμπι σας δεν μπορούν να σας αποφέρουν χρήματα, μπορείτε να προσφερθείτε να κρατήσετε τα παιδιά συγγενών ή γειτόνων σας, έναντι μιας μικρής αμοιβής. Ή να διαδώσετε ότι καθαρίζετε σπίτια ή σιδερώνετε. Εδώ και εδώ θα βρείτε πολλές ιδέες που θα σας αποφέρουν κάποια χρήματα με αξιοπρεπή και νόμιμο τρόπο. Τέλος, μην ξεχνάτε τα επιδόματα, υπάρχουν κάποια που ίσως δεν γνωρίζατε όπως είναι το σχολικό βοήθημα ή το επίδομα ενοικίου. Δείτε όλες τις παροχές ειδικά για μονογονείς, συγκεντρωμένες εδώ.

Αναζητήστε μια προσωρινή part time δουλειά
Μέχρι να βρείτε μια δουλειάς πλήρους απασχόλησης, μπορείτε να εργαστείτε με μερική απασχόληση είτε σαν τηλεφωνήτρια σε κάποιο γραφείο, ή σαν σερβιτόρα σε εστιατόριο ή υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ ή να κάμνετε ιδιαίτερα κάποιας ξένης γλώσσας που κατέχετε καλά. Μπορεί να υπάρχει κρίση αλλά ένα μεροκάματο θα το κάνετε, κάτι θα βρεθεί δεν είμαστε πια σε τέτοιο σημείο όσο κι αν θέλουν οι τηλεοράσεις να μας τρομοκρατήσουν και να μας πείσουν για το αντίθετο. Ο εργατικός άνθρωπος δεν πάει ποτέ χαμένος.

Δικτυωθείτε
Η δικτύωση είναι άλλος ένας τρόπος να βρείτε την άκρη. Ο οποιοσδήποτε έχει φίλους και γνωστούς που έχουν άλλους φίλους και γνωστούς και ίσως κάποιος από όλους αυτούς να γνωρίζει κάποια επιχείρηση που να ζητάει άτομα. Ένα από τα πρώτα πράγματα που ενθαρρύνω ειδικά τις μόνες μαμάδες να κάνουν, είναι να φτιάξουν μια λίστα φίλων και γνωστών-ακόμη και πιο μακρινών-και να αρχίσουν να παίρνουν τηλέφωνα, ενημερώνοντας ότι ψάχνουν για δουλειά. Μπορεί να ντρέπεστε αλλά δεν πρέπει, μιλάμε για δουλειά, για επιβίωση, για το ψωμί των παιδιών σας κι εδώ δεν χωράνε ντροπές. Και επειδή η προσωπική επαφή είναι πάντα καλύτερη, μπορείτε κάποιους από αυτούς να προτείνετε να τους συναντήσετε και να τους δώσετε την κάρτα σας, ώστε αν μάθουν για κάποια κενή θέση εργασίας, να σας έχουν υπόψιν τους. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να βοηθάνε άλλους ανθρώπους, μην τους εμποδίζετε!

Περικοπές
Θα μας πείτε τώρα, πόσο περισσότερο να κόψετε και θα έχετε και δίκιο. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις, υπάρχουν περιθώρια. Μπορείτε να μαζεύετε κουπόνια για τις αγορές σας όπως είναι το Livesmart.gr και το Epithimies.gr και να κάνετε μια γενικότερη αναπροσαρμογή του τρόπου που ψωνίζετε στο σούπερ μάρκετ. Κάποια σχετικά άρθρα που θα σας βοηθήσουν θα τα βρείτε, εδώ. Μην αγοράζετε ρούχα και βιβλία, ανταλλάξτε τα. Αντί να δίνετε χρήματα για τη διασκέδαση των παιδιών, μπορείτε για ένα διάστημα να τα πηγαίνετε βόλτες στο πάρκο ή στη παιδική χαρά της γειτονιάς σας ή να νοικιάζετε ταινίες στο σπίτι. Υπάρχουν εκατομμύρια τρόποι να ζείτε με λιγότερα χρήματα και τώρα έχετε τον χρόνο και την ανάγκη, να τους αξιοποιήσετε.

Κι αν δεν βρώ δουλειά;
Αν κάνετε όλα τα παραπάνω και ακόμη δεν έχετε βρεί δουλειά και αισθάνεστε ότι είναι θέμα χρόνου να μην μπορέσετε να ζήσετε την οικογένειά σας, σκεφτείτε αν έχετε την επιλογή να μετακομίσετε και να μείνετε με τους γονείς σας ή να συγκατοικήσετε με κάποια άλλη μόνη μαμά, ώστε να κρατήσετε ενωμένη την οικογένειά σας. Το μοίρασμα των εξόδων μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά ωφέλιμο σε περιόδους ανεργίας που συνεπάγεται αυξημένο άγχος και στρές, αρκεί να συμφωνήσετε ότι θα κάνετε ό,τι είναι δυνατό αυτή η νέα προσωρινή πραγματικότητα να είναι αποτελεσματική και ωφέλιμη. Προσωπικά, έχω δύο πολύ καλές φίλες που για τρία χρόνια, συγκατοίκησαν μαζί με τα παιδιά τους, το διάστημα που η μία πήγαινε στο Πανεπιστήμιο και η άλλη έμενε στο σπίτι να κρατάει τα παιδιά. Με κάποια λιγοστά επιδόματα, part  time δουλειές και διάφορα κοινωνικά προγράμματα, κατάφερε να μετακομίσει η κάθε μία σε δικό της διαμέρισμα και μέχρι και σήμερα να τους ενώνει μια πολύ δυνατή φιλία.

Μην ξεχνάτε να αγαπάτε τον εαυτό σας και τα παιδιά
Το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αγαπήσετε τον εαυτό σας και τα παιδιά. Η ανεργία είναι μια πολύ στρεσογόνος κατάσταση που ειδικά ως προς το συναισθηματικό της κομμάτι, αντιμετωπίζεται δύσκολα. Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή και ότι είστε ειλικρινείς μαζί τους. Ενημερώστε τα, ότι ίσως να πρέπει να αλλάξουν συνήθειες αλλά πάντα μα πάντα θα έχουν τη φροντίδα σας. Ο ενήλικας του σπιτιού είστε εσείς και μπορείτε να τα καταφέρετε!

Τέλος, έχετε υπόψιν ότι η απώλεια της δουλειάς έχει και μία άλλη πλευρά που ίσως τώρα μέσα στην αναμπουμπούλα, να μην λαμβάνετε υπόψιν. Μπορεί για παράδειγμα να συνειδητοποιήσετε πόσο δεν σας ταίριαζε η δουλειά που κάνατε, πόσο κάτω σας τραβούσε ή πόσο δυστυχισμένοι ήσασταν και πόσο δυσλειτουργικά συμπεριφερόσασταν στην οικογένειά σας, εξαιτίας της. Δεν σας χρυσώνουμε το χάπι, απλώς υπάρχει και αυτή η προοπτική, εξάλλου στη ζωή δεν είναι όλα χρήμα. Στηριχτείτε στους δικούς σας ανθρώπους και μην ντραπείτε να ζητήσετε βοήθεια. Η ανεργία δεν είναι ούτε θα γίνει ποτέ, το απόλυτα τραγικό γεγονός της ζωής σας. Αντιθέτως μπορεί να γίνει η αλλαγή προς το καλύτερο κι όπως έχουμε γράψει ξανά, χωρίς ανατροπή δεν έρχεται η ισορροπία!

Betty Malone
Μέρος του άρθρου διαβάσαμε στο http://voices.yahoo.com