fbpx

Πως να μιλήσoυμε στα παιδιά του συζύγου μου για τον ερχομό του μωρού μας;

| 21 Δεκεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

“Καλημέρα! Θα ήθελα τη βοήθεια σας σε ένα θέμα που έχουμε εγώ και ο σύντροφος μου. Είμαι 30 χρονών και ο σύντροφος μου 35. Περιμένω το πρώτο μου παιδάκι. Για τον σύντροφο μου θα είναι το τρίτο του παιδί.

Είναι χωρισμένος και έχει δυο πανέμορφα παιδάκια με τα οποία τα πάω πολύ καλά επειδή με γνωρίζουν από τότε που ήταν μικρά. Δεν μπορούμε να τα βλέπουμε συχνά εξαιτίας της απόστασης αλλά και της εργασίας μας. Όταν όμως μπορούμε τα παίρνουμε για πολλές μέρες και το καλοκαίρι για μήνες, τότε μάλιστα τα προσέχω εγώ γιατί ο σύντροφος μου ταξιδεύει αρκετά και λείπει για μέρες.


ADVERTISEMENT

Η κόρη του είναι 5 ετών και ο γιος του 8. Το πρόβλημα που έχουμε είναι πως να τους μιλήσουμε για το αδελφάκι τους που θα γεννηθεί σε μερικούς μήνες; Δυστυχώς οι σχέσεις με την πρώην γυναίκα του είναι δύσκολες. Βάζει λόγια στα παιδιά, προσπαθεί να τα στρέψει ενάντια στον μπαμπά τους και σε εμένα.

Σκέφτηκα όμως ότι θα ήταν καλύτερα να συζητήσει το θέμα πρώτα με την πρώην γυναίκα του και μετά να το συζητήσουμε με τα παιδιά, για να μπορέσουμε να τους πούμε ότι το ξέρει η μαμά και ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα ώστε να το αποδεχτούν πιο καλά. Μπορείτε να με βοηθήσετε; Να μου προτείνετε πως θα μπορούσαμε να χειριστούμε το θέμα ώστε να μην πληγωθούν τα παιδιά;

Ο μεγάλος είναι πολύ ευαίσθητος και έχει περάσει πολλά. Περιμένω κάθε πιθανή αντίδραση από εκείνον επειδή σίγουρα θα του δημιουργηθούν πολλά ερωτηματικά και θα του φυτέψουν κι άλλα τόσα. Πως μπορούμε να του εξηγήσουμε ότι μπορεί να αποκτήσουμε ένα μωράκι ακόμα αλλά πάντα ο μπαμπάς θα είναι εκεί και πάντα ο μπαμπάς θα τον αγαπάει και ότι δεν θα αλλάξει κάτι; Πως θα το κάνουμε το παιδί να νιώσει ασφάλεια;


ADVERTISEMENT

Για την μικρούλα μας δε μιλάω πολύ γιατί η θέλει να μείνει μαζί μας αλλά εξαιτίας της ηλικίας της μπερδεύεται και μερικές φορές αναζητάει την μαμά της. Ελπίζω να μη σας κούρασα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απαντά η ψυχολόγος κυρία Γιούλη Μπαλίκου

Είναι απόλυτα φυσιολογικό που έχετε κάποιου είδους ανησυχία για τον ερχομό του παιδιού σας και θα συμφωνήσω και με την προσέγγιση σας. Η μητέρα των παιδιών καλό θα ήταν να ενημερωθεί ώστε να σας στηρίξει. Ωστόσο η ανακοίνωση θα πρότεινα να γίνει από εσάς και τον σύντροφό σας που είσαστε οι άμεσα εμπλεκόμενοι.

Ο ερχομός του παιδιού είναι μία σημαντική αλλαγή στην οικογένεια σας και τα συναισθήματα που την συνοδεύουν πολλά. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να αγκαλιάσετε τα συναισθήματα (όπως φόβου, ζήλιας κλπ), να τα αποδεχτείτε και να τα ζήσετε. Δείτε το παιδί σας ως έναν ακόμη δεσμό με τα παιδιά του συντρόφου σας. Πρόκειται να γεννήσετε το αδερφάκι τους.

Δείτε σχετικά: Μικτές οικογένειες: Συγχωνευθείτε χωρίς να τρελλαθείτε!

Το αδερφάκι στου οποίου τη φροντίδα μπορούν (αν το θέλουν) να συμμετέχουν. Δώστε τους τη δυνατότητα να επιλέξουν πχ κάποια από τα πράγματα που θα χρειαστεί το μωρό. Να είστε ειλικρινής σε όλη τη διαδικασία. Θα δείχνετε τη χαρά σας και την προσμονή σας για τον ερχομό του παιδιού . Θα δείχνετε όμως και την αγάπη σας στα παιδιά του συντρόφου σας.

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι κρύβοντας ένα συναίσθημα μας για κάτι προστατεύουμε τα παιδιά. τα παιδιά όμως αντιλαμβάνονται το συναίσθημα μας και μπαίνουν σε σύγχυση όταν βλέπουν άλλου είδους έκφραση. Να είστε ειλικρινής λοιπόν. ενημερώστε τα παιδιά για τον ερχομό όπως θα ενημερώνατε και το δικό σας παιδί όταν περιμένει αδερφάκι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παραμύθια με αντίστοιχο περιεχόμενο. Το μεγαλύτερο ίσως βάρος πέσει στον σύντροφο σας ο οποίος θα κληθεί να κρατήσει περισσότερο τις ισορροπίες.

Σε επόμενη συζήτηση θα μπορούσε να είναι ο ίδιος και τα παιδιά ώστε να καλύψει οποιαδήποτε απορία έχουν, να τους επιβεβαιώσει την αγάπη του, να τα ενημερώσει για τις αλλαγές που θα φέρει ο ερχομός του μωρού. Οι καινούριες ισορροπίες που απαιτούνται με τον ερχομό του μωρού έχουν να κάνουν με όλα τα μέλη της οικογένειας ακόμη και με την πρώην σύντροφο του συντρόφου σας. όλοι λοιπόν θέλετε το χρόνο να προσαρμοστείτε.

Γιούλη Μπαλίκου
Υποψήφια Διδάκτωρ Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Email: psychologiapaidiou@gmail.com
Web: http://psychologiapaidiou.blogspot.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ