fbpx

Πώς να αποδεχτείς θετικά τη νέα σύντροφο στη ζωή των παιδιών σου

| 14 Ιανουαρίου 2015
ADVERTISEMENT

Πως μπορεί ο γονιός να εκλάβει θετικά τη παρουσία του/της νέου/ας συντρόφου του/της πρώην συζύγου, στη ζωή του παιδιού του; Τί στάση πρέπει να κρατήσει ο γονιός για το καλό του παιδιού; 

Το διαζύγιο είναι εξ ορισμού μια επίπονη  διαδικασία για τα παιδιά γιατί ανατρέπεται η δεδομένη οικογενειακή τους κατάσταση που τους παρήχε ασφάλεια. Ασφαλώς και χρειάζονται χρόνο, υπομονή και προσπάθεια για να προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων. Το πόσο χρόνο θα χρειαστούν, εξαρτάται από το πώς οι γονείς θα αντιμετωπίσουν τις καινούριες καταστάσεις  και από το πόσο ανοικτοί θα είναι να ακούσουν τα συναισθήματα των παιδιών τους .


ADVERTISEMENT

Tι γίνεται όμως όταν ο πρώην σύντροφος αποφασίζει να προχωρήσει σε δεύτερο γάμο; Πως νοιώθει η βιολογική μητέρα όταν τα παιδιά της συναναστρέφονται με την νέα σύντροφο του πατέρα τους; Κατά πόσο η βιολογική μητέρα του παιδιού είναι έτοιμη ν’ αποδεχτεί τη νέα σύντροφο του πρώην άντρα της;

Η μητέρα έχει να επεξεργαστεί μέσα της δύσκολα συναισθήματα: Άγχος, αγωνία, ανασφάλεια, φόβο,θυμό, λύπη, οργή. Έχει να ακούσει τα δικά της συναισθήματα και να δώσει και η ίδια χρόνο στον εαυτό της. Είναι αρκετά δύσκολο για αυτήν να αποδεχτεί ότι τα παιδιά της μπορεί να μεγαλώνουν με μια άλλη γυναίκα. «Εγώ δεν θέλω τα παιδιά μου να τα μεγαλώσει η σύντροφος του πρώην μου» ή «Δεν θέλω τα παιδιά μου να συναναστρέφονται μαζί της», «Ανησυχώ για το πώς θα φέρεται στα παιδιά μου» είναι λόγια που ακούμε ως ειδικοί συνέχεια από τους γονείς. Είναι απολύτως ανθρώπινο για την  φυσική μητέρα να νιώσει ανασφάλεια μήπως  η νέα σύντροφος κερδίσει τόσο πολύ το παιδί που τελικά το «χάσει».  Η νέα σύντροφος ενδέχεται να είναι πιο χαλαρή με τα παιδιά γιατί και εκείνη θα δυσκολεύεται αντίστοιχα στον νέο ρόλο και πιθανόν να δυσκολεύεται  να βάλει όρια στα παιδιά όπως θα έκανε με τα δικά της.

Είναι πολύ σημαντικό να δούμε  πώς ζει η φυσική μητέρα του παιδιού. Εάν έχει βγεί εκτός ζωής,  εάν δηλαδή έχει ξεχάσει να ευχαριστιέται την ζωή της, ο αντίκτυπος στο παιδί είναι μεγάλος. Δικαιούται να ευχαριστηθεί την ζωή της; Επιτρέπεται να έχει επιθυμίες; Επιτρέπεται να ξαναονειρευτεί; Επιτρέπεται να πάει πιο πέρα;Έχει ιδιαίτερη  σημασία  η στάση που θα έχει η μητέρα ως προς την ζωή.  Αν  η στάση της για τη ζωή είναι μίζερη και στερημένη  από κάθε επιθυμία και απόλαυση, θα πρέπει να έχει γνώση  ότι και το παιδί που μεγαλώνει δεν θα έχει κίνητρο για ζωή αλλά αντίθετα θα αναλάβει τον δύσκολο ρόλο  να στηρίζει τη μητέρα του. Θα θεωρεί δηλαδή υποχρέωση  του να την ευχαριστεί και να της δίνει νόημα στη ζωή της ενώ εκείνο θα παραιτηθεί από τη δική του ζωή, τις δικές τους επιθυμίες, τα δικά του όνειρα. Το παιδί σε μια τέτοια περίπτωση, γεμίζει ενοχές και ανασφάλειες διαπιστώνοντας ότι η μαμά του δεν περνάει καλά, ενώ ο μπαμπάς με την νέα του σύντροφο ή ακόμα και το ίδιο, είναι μια χαρά. Και έτσι ταυτίζεται με τη μητέρα του και νιώθει θυμό για τον πατέρα


ADVERTISEMENT

Αν η μητέρα πάρει όρκο  να μπει δυναμικά στη ζωή, τότε  επιτρέπει και εμπνέει και  το παιδί της να αντιμετωπίζει θετικά τις δυσκολίες. Αλίμονο  αν το κεντρικό θέμα της ζωής της μητέρας είναι να κατηγορεί στο παιδί, την νέα σύντροφο του πατέρα του! Χρειάζεται τεράστια προσπάθεια τόσο από την πλευρά του βιολογικού γονιού, όσο και από αυτή του θετού, για να πείσουν το παιδί ότι η φροντίδα, η τρυφερότητα και η αγάπη θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και ότι τίποτα δεν θα τ’ αλλάξει αυτό.

Το να αποδεχτεί μια πρώην σύντροφος την νέα γυναίκα του πρώην άντρα της είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς ενέχει πόνο και χρειάζεται μεγάλο κουράγιο. Έχει να παράγει λύσεις για το πώς θα αποδεχτεί το παιδί την νέα αυτή την κατάσταση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις. Δικαιούται να δυσκολευτεί με την νέα κατάσταση αλλά αλίμονο εάν δεν βρει τρόπο να το παλέψει όλο αυτό και κολλήσει στο “κακό που της έγινε”. Δικαιούται να να ανοιχτεί προς τα έξω και να βρει τρόπο να ευχαριστηθεί την ζωή!

Αγγελική Κουβαρά
Ψυχολόγος Μ.SC-Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Ειδίκευση στη Συστημική – Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία

και τη Θεραπεία Οικογένειας για Παιδιά, Εφήβους και Ενήλικες
Λ.Πεντέλης 24,  Χαλάνδρι, Αττική
Τηλ: 2130 254126
Κιν: 6942071225
Email: angelakouvara@yahoo.gr

Η κυρία Αγγελική Κουβαρά, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ