fbpx

Πως μπορώ να βοηθήσω την φίλη μου που έχασε πρόσφατα τον πατέρα της;

| 23 Οκτωβρίου 2015
ADVERTISEMENT

«Καλησπέρα θα ήθελα να σας ρωτήσω πως και αν μπορώ να βοηθήσω την φίλη μου (21 ετών) που έχασε πρόσφατα τον πατέρα της σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα(λόγω καρκίνου). Ξέρω ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική αλλά σε αυτές τις καταστάσεις είναι καλύτερα να προσπαθούμε να τους κάνουμε να μιλήσουν; Δηλαδή να ρωτάμε για τα συναισθήματα τους ή να περιμένουμε να εκφραστούν αν και όταν το θελήσουν; Επίσης είναι καλό να τα παρακινούμε να βγουν από το σπίτι ή θέλουν το χρόνο τους; Oποιαδήποτε συμβουλή σας θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, ευχαριστώ πολύ».

Απαντάει η Συμβουλευτική Ψυχολόγος, ειδικευμένη στη Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία κυρία Xριστίνα Βαγενά


ADVERTISEMENT

Η απώλεια ενός γονέα είναι ένα τραυματικό γεγονός ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία θα συμβεί. Ο θάνατος από τη φύση του προκαλεί πολύ έντονα συναισθήματα καθώς αφορά στην οριστική απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου, αλλά μας φέρνει αντιμέτωπους και με την φιλοσοφική όψη του νοήματος της ζωής. Η συναισθηματική αντίδραση που ακολουθεί μία τέτοια απώλεια ονομάζεται πένθος και παρότι είναι μία μακρά και πολύ οδυνηρή εμπειρία, αποτελεί φυσιολογικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι να αποδεχθούμε τελικά την απώλεια και να συνεχίσουμε τη ζωή μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε το πρόσωπο που έφυγε ή ότι θα σταματήσει να μας ενδιαφέρει ο χαμός του. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν ένα φίλο ή συγγενή που πενθεί, αλλά δεν ξέρουν πώς. Πολλές φορές άλλα θέλουμε να πούμε και άλλα λέμε.Αν θέλεις να βοηθήσεις την φίλη σου ακολούθησε κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές.

Δείτε σχετικά: Πώς μπορεί ο νέος σύντροφος να στηρίξει τον χήρο μονογονέα

-Καλό θα ήταν ο ρόλος σου να είναι υποστηρικτικός και όχι κατευθυντικός. Μην της πεις να κάνει τα πράγματα αλλιώς ή να νιώθει διαφορετικά απ’ ότι αισθάνεται.Η θλίψη είναι πολύ προσωπική υπόθεση και ανήκει αποκλειστικά σε αυτόν που τη βιώνει. Μπορεί να πιστεύεις πως θα έπρεπε να αισθάνεται ή να αντιδρά αλλιώς αλλά αυτή είναι η δική σου άποψη για το πώς θα χειριζόσουν την απώλεια αν ήταν δική σου. Όμως αυτή η απώλεια ανήκει στην φίλη σου και οφείλεις να ακολουθήσεις τον ρυθμό της.


ADVERTISEMENT

-Μείνε δίπλα της και ας μην έχεις κάτι να πεις. Το να έχουμε κάποιον δίπλα μας είναι εξίσου παρήγορο με το να ακούσουμε την καλύτερη συμβουλή (που σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει). «Kαταλαβαίνω ότι πονάς. Είμαι δίπλα σου και σ’ αγαπώ», αυτές οι λέξεις πολλές φορές αρκούν.

-Προσπάθησε να είσαι δίπλα της, να δέχεσαι και να κατανοείς τα συναισθήματά της, αν θέλει να τα μοιραστεί μαζί σου, αλλά μην προσπαθείς να της διώξεις τον πόνο. Αυτός που πενθεί, χρειάζεται δίπλα του κάποιον που δεν προσπαθεί να διώξει τον πόνο του αλλά είναι εκεί για να τον στηρίξει. Είναι δύσκολο και σκληρό, αλλά πρέπει να είσαι έτοιμη να δεις και να ακούσεις τα πάντα, από τις πιο μαλακές μέχρι τις πιο ακραίες δηλώσεις και εκδηλώσεις πόνου. Αν νιώθεις ότι πνίγεσαι,βρες δικούς σου ανθρώπους να στηριχτείς αν νιώθεις ότι το έχεις ανάγκη.Είναι σημαντικό να υποστηρίζεσαι για να μπορείς να υποστηρίξεις την φίλη σου σε αυτή τη φάση.

-Πάρε πρωτοβουλίες. Μην πεις για παράδειγμα «Πάρε με αν χρειαστείς κάτι» διότι δεν θα σε πάρει. Όχι επειδή δεν σε χρειάζεται αλλά επειδή δεν έχει την ενέργεια ή το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή, να προσδιορίσει τι χρειάζεται και από ποιον και ύστερα να σηκώσει το τηλέφωνο και να το ζητήσει. Αντιθέτως μπορείς να πεις για παράδειγμα «Θα έρθω σπίτι σου τη Πέμπτη στις 4».

-Τέλος,να την αγαπάς. Να είσαι στο πλάι της χωρίς να την κρίνεις, να υποδεικνύεις, να «μαλώνεις» και να φεύγεις. Μπορεί να νιώσεις ότι δεν εκτιμά την βοήθειά σου.Να έχεις στο νου σου ότι αυτή την στιγμή δεν είναι σε θέση να δείξει την εκτίμησή της μέσα στη σχέση σας γι’ αυτό μην το παίρνεις προσωπικά. Να είσαι έτοιμη να μην έχεις απαντήσεις για όλα απλά να είσαι εκεί, παρούσα. Να είσαι απλά φίλη της και να την αγαπάς. Η αγάπη είναι το μόνο που κρατάει για πάντα και μαλακώνει λίγο τον πόνο.

Xριστίνα Βαγενά
ΜSc Συμβουλευτική Ψυχολογία, Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
Βασιλέως Ηρακλείου 47, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2311 242092
Email: e-mail: vagenachristina@yahoo.com
Facebook: Χριστίνα Βαγενά- Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια

Η κυρία  Χριστίνα Βαγενά, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ