fbpx

Όταν ο άλλος γονιός διεκδικεί την επιμέλεια του παιδιού

| 19 Μαΐου 2015
ADVERTISEMENT

Έχουμε ακούσει για πολλές περιπτώσεις που ο γονιός που δεν έχει την επιμέλεια-κυρίως ο πατέρας- διεκδικεί την επιμέλεια του παιδιού μετά από αρκετό καιρό που το ζευγάρι έχει χωρίσει. Συνήθως αυτό συμβαίνει είτε γιατί θεωρεί τον άλλο γονιό ακατάλληλο για να μεγαλώσει τα παιδιά τους, είτε γιατί προσπαθεί μέσα από την επιμέλεια των παιδιών να τιμωρήσει ή εκδικηθεί τον άλλο γονιό. Πολλοί άνθρωποι το κάνουν αυτό ακόμα κι αν εκείνοι αποφάσισαν να χωρίσουν ή εκείνοι ήταν αυτοί που προκάλεσαν τη ρήξη στο γάμο. Θέλοντας πίσω τον/τη πρώην σύζυγο τους και την οικογένεια τους και βλέποντας ότι εκείνος/η δεν ανταποκρίνεται σε αυτό, χρησιμοποιούν κάθε μέσο προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους. Ένας από τους τρόπους είναι και να διεκδικούν την επιμέλεια των παιδιών τιμωρώντας έτσι τον/τη πρώην σύντροφο.

Αυτή η κίνηση του/της πρώην συζύγου και ειδικά στην περίπτωση που ο γονιός που δεν έχει την επιμέλεια, δεν είναι δυνατός οικονομικά, τον κλονίζει καθώς τον βάζει σε κατάσταση φόβου ότι θα χάσει τα παιδιά του. Η αγωνία είναι τόσο μεγάλη που πολλές φορές, οι γονείς που έχουν την επιμέλεια ξεχνούν ότι την κέρδισαν επάξια και δεν είναι τόσο εύκολο το δικαστήριο να αλλάξει γνώμη για αυτό. Για παράδειγμα, μια μητέρα, ειδικά στη χώρα μας, δεν κρίνεται εύκολα ακατάλληλη εκτός αν υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία ότι πραγματικά δεν είναι ικανή και σε θέση να μεγαλώσει το παιδί της.


ADVERTISEMENT

Μετά λοιπόν το πρώτο σοκ , στο άκουσμα ότι ο άλλος γονιός θα διεκδικήσει την επιμέλεια του παιδιού, θα πρέπει να σκεφτεί πόση δύναμη έχει αυτό που λέει ο/η πρώην σύντροφος ώστε να ηρεμήσει βλέποντας ότι τα λόγια του/της δεν ευσταθούν. Σίγουρα θα πρέπει να οπλιστεί με δύναμη και κουράγιο καθώς αν όντως κινηθεί νομικά η άλλη πλευρά, θα υπάρξει μια αναταραχή και ένας νέος κύκλος διαδικασιών ελέγχου της ζωής εκείνου που έχει την επιμέλεια καθώς και του τρόπου που μεγαλώνει τα παιδιά του. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν επισκέψεις από κοινωνική λειτουργό και διάφορες νομικές διαδικασίες. Ο δικηγόρος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο νούμερο ένα άνθρωπος που πρέπει να συμβουλεύεται ο γονιός, ώστε να παραμένει ψύχραιμος όσον αφορά την πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης.

Όσο για τα λεγόμενα του γονιού ότι θα διεκδικήσει την επιμέλεια και τις απευθείας απειλές, ή μέσω τρίτων, το καλύτερο που έχει να κάνει ο έχων την επιμέλεια είναι να προσπαθήσει να περιορίσει τις επαφές με τον ίδιο και τα συγγενικά του πρόσωπα, όσο περισσότερο γίνεται και να αγνοεί τα λεγόμενα τους χωρίς να μπαίνει στη διαδικασία να ανταποκρίνεται στα σχόλια και τους εκβιασμούς, κάτι που μόνο σύγχυση και ένταση θα του προκαλέσει.

Σημαντικό επίσης είναι ο γονιός που έχει την επιμέλεια, να μην εξωτερικεύσει αυτή την ένταση στα παιδιά του και να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να τα αφήσει έξω από αυτό. Τα παιδιά μπορεί να επηρεαστούν από τα λεγόμενα του άλλου γονιού και των συγγενών του, μεγαλώνοντας όμως θα κατανοήσουν πολύ καλά ποιος ήταν εκεί επειδή πραγματικά τα νοιαζόταν και ποιος τα διεκδικούσε απλά από πείσμα.


ADVERTISEMENT

Ίριδα Κρέμερ
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Πηγή: http://lifemade.gr/

Η κυρία Ίρις Κρέμερ, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ