Οι διαζευγμένοι μπαμπάδες, δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια

0

Το διαζύγιο, κάνει πολλούς άντρες να αισθάνονται ότι απέτυχαν με αποτέλεσμα να τους οδηγεί πολλές φορές μέχρι και στη κατάθλιψη.

Η απώλεια μιας σημαντικής σχέσης όπως ο γάμος μπορεί να είναι δύσκολη για όλους αλλά φαίνεται ότι οι άντρες έχουν μεγαλύτερη ροπή στη κατάθλιψη, ενώ οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο για οικονομικούς λόγους το πρώτο καιρό. Τέτοιες ουσιώδεις απώλειες μπορούν να πυροδοτήσουν κρίσεις άγχους ή συμπτώματα κατάθλιψης που ξεκινούν τη στιγμή που τα πράγματα στη σχέση δεν πάνε καλά και κορυφώνονται όταν το διαζύγιο είναι οριστικό.

Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε το 2007 στον Καναδά, οι άντρες φαίνεται να είναι σε χειρότερη συναισθηματικά μοίρα απ’ ότι οι γυναίκες μετά το διαζύγιο. Η μελέτη κατέδειξε ότι οι άντρες που είχαν χωρίσει ή βρίσκονταν σε διάσταση, ήταν 6 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν ενός είδους κατάθλιψη συγκριτικά με τους άντρες που παρέμεναν παντρεμένοι. Η μελέτη αυτή, έδειξε επίσης ότι η απώλεια της επιμέλειας του παιδιού και των γονεϊκών ευθυνών, ήταν οι πιο στρεσογόνες αλλαγές για τους άντρες. Και επειδή η κοινωνική τους ζωή περιστρέφεται συνήθως, γύρω από τις συζύγους και την οικογένειά τους , όταν αυτό διακόπτεται, μπορεί να τους αφήσει περισσότερο μοναχικούς και με τάση στη κατάθλιψη.

Αυτό ήταν απόλυτα αληθες για τον Κωνσταντίνο, χωρισμένο μπαμπά τριών παιδιών που πήρε διαζύγιο ύστερα από 12 χρόνια γάμου. Ο Κωνσταντίνος παραδέχεται ότι θα ήταν πιο εύκολο για εκείνον να πέσει σε κατάθλιψη αν δεν είχε πάρει τα μέτρα του. «Θα μπορούσα να το είχα εκλάβει όλο αυτό ως αποτυχία και να περνάω όλο μου τον χρόνο να σκέφτομαι τι έγινε και τι ΘΑ μπορούσε να είχε γίνει. Μετά τον χωρισμό, αρχίζεις να αμφισβητείς όλο σου το παρελθόν και να βγαίνουν στην επιφάνεια πράγματα που σε πληγώνουν. Όμως αντί να το βάλω κάτω, αποφάσισα να το χρησιμοποιήσω όλο αυτό ως ευκαιρία να γίνω το καλύτερο που μπορούσα» λέει.

Για τον Κωνσταντίνο, η κοινωνική ζωή έχει δώσει ώθηση στην αυτοπεποίθησή του αλλά και την ευκαιρία στα παιδιά του, να τον βλέπουν ως ξεχωριστή προσωπικότητα. «Παλιότερα, αλλάζαμε τα σχέδιά μας για χάρη των παιδιών. Σήμερα μετά το διαζύγιο, έχουμε αλλάξει τακτική και τα παιδιά μας βλέπουν ότι οι γονείς τους, δεν είναι μόνο γονείς και ως ενήλικες χρειάζονται να ζήσουν και λίγο απ’ την ενήλικη ζωή»

Το πλάνο που έχουν σχεδιάσει ο Κωνσταντίνος και η πρώην γυναίκα του, Λένα, είναι πραγματικά μοναδικό. Έχουν φτιάξει έτσι το πρόγραμμά τους, ώστε τα δύο από τα τρία παιδιά τους να περνάνε κάποιες μέρες με τον έναν γονέα με αποτέλεσμα το ένα παιδί να περνάει χρόνο μόνο του και αποκλειστικά με τον άλλον. Με αυτό το σύστημα, κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να περνάει χρόνο μόνο του με τον κάθε γονιό, να κάνει πράγματα μαζί του να εξοικειώνεται και να γνωρίζεται καλύτερα. Μέχρι στιγμής το πλάνο αυτό, έχει λειτουργήσει υπέρ τους αν και δεν αφήνει πολύ ελεύθερο χρόνο στους γονείς. «Δεν βιάζομαι να κάνω καινούρια σχέση έτσι κι αλλιώς αυτό τον καιρό διότι η προσοχή μου ειδικά τώρα, είναι στραμμένη στα παιδιά» λέει ο Κωνσταντίνος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, ο Κωνσταντίνος κάνει το σωστό για όλους. Σκέφτεται δηλαδή το καλό των παιδιών του αλλά και τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του. Πολλοί άντρες φέρονται εγωϊστικά στο κομμάτι της επιμέλειας των παιδιών, προκαλώντας διαμάχες που προέρχονται από τη τοξικότητα της σχέσης μεταξύ των γονιών από πρίν το διαζύγιο που δείχνουν τις συνεχόμενες προσπάθειες ορισμένων αντρών, να ελέγξουν πλήρως την κατάσταση.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει ένας άντρας να κάνει μετά το διαζύγιο, είναι να αφήσει τελείως την ιδέα ή αν θέλεις, τη τάση να ελέγξει τα πράγματα. Οι άντρες συνήθως δεν έχουν τις πηγές που χρειάζονται, όπως οι γυναίκες που μιλούν και εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας άντρας για να εξωτερικεύσει αυτά που νιώθει και να αποβάλλει το άγχος, είναι να ασκείται και να τρέφεται σωστά. Γενικότερα η γυμναστική, δίνει σημαντική ώθηση στην αυτοπεποίθηση ενός άντρα και επιπλέον, τον βοηθάει να αποφύγει τη κατάθλιψη. Μετά το διαζύγιο, οι άντρες χρειάζεται να εξοικειώνονται με τον εαυτό τους όπως ήταν πρίν τον γάμο, δηλαδή με τον εργένικο εαυτό τους. Να μάθουν ξανά πώς να φροντίσουν μόνοι τους το σπίτι και το νοικοκυριό, να μαγειρεύουν, να φροντίζουν τα παιδιά όταν περνάνε χρόνο μαζί τους. Πρώτα λοιπόν πρέπει να τα βρείς με τον εαυτό σου και να μάθεις ποιός είσαι, για να μην ξανακάνεις τα ίδια λάθη.

Μετά το διαζύγιο, λίγα πράγματα είναι πιο σημαντικά από το δέσιμο μεταξύ των αντρών ή όπως σοφά, λέει και το τραγούδι «όσα λένε οι άντρες μεταξύ τους». Ακόμη κι οι άντρες λοιπόν, με τους οποίους θα πας να παίξεις ποδόσφαιρο και λίγα θα γνωρίζουν για σένα και εσύ για εκείνους, μπορούν να σε βοηθήσουν, να ακούσουν όσα έχεις να πείς, να σου δώσουν μια συμβουλή όσοι έχουν βρεθεί στη θέση σου. Ουσιαστικά σε βοηθούν να επιστρέψεις στο σημείο μηδέν και να ξεκινήσεις απ’ την αρχή. Μπορεί η πρώην γυναίκα σου να ήταν εκείνη που κανόνιζε πάντα τις κοινωνικές σας υποχρεώσεις, αλλά τώρα εσύ είσαι εκείνος που πρέπει να μπεί στη διαδικασία και απλά να αρχίσει να δικτυώνεται και να μιλάει. Υπάρχει πολύ στήριξη και βοήθεια εκεί έξω, αρκεί να τα ζητήσεις.

Για τον Κωνσταντίνο ωστόσο, το πιο σημαντικό ζήτημα είναι το πρότυπο που αποτελεί για τα παιδιά του, στα οποία προσπαθεί να δείξει πόσο προς το καλύτερο έχει αλλάξει η ζωή του. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι μπαμπάδες συνήθως θέλουν να δείξουν στα παιδιά τους ότι είναι δυνατοί και ατρόμητοι ενώ δεν είναι κακό να δείχνεις ότι δεν είσαι καλά όταν δεν είσαι. Όλοι έχουμε τις μέρες μας, όλοι βρίσκουμε εμπόδια στο δρόμο μας. Το πώς τα αντιμετωπίζεις, είναι που δείχνει στα παιδιά τον τρόπο να είναι δυναμικά στη ζωή!

Πηγή: http://www.divorce360.com/