Οι διαζευγμένοι μπαμπάδες διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια

0

Για πολλούς άνδρες, το διαζύγιο είναι σαν μια αποτυχία – και αυτή η αντίληψη τους οδηγεί συχνά στο μακρύ, θυελλώδη δρόμο προς την κατάθλιψη.

«Η απώλεια μιας σημαντικής σχέσης, όπως ένας γάμος μπορεί να είναι πολύ δύσκολη για κάποιον, αλλά φαίνεται ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη, ενώ οι γυναίκες , αρχικά τουλάχιστον, υποφέρουν περισσότερο από οικονομικές δυσχέρειες»  λέει ο Daniel Buccino, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Johns Hopkins . «Μια τέτοια σημαντική απώλεια μπορεί να πυροδοτήσει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο σε ευάλωτα άτομα ή τα συμπτώματα κατάθλιψης θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την διάλυση του γάμου, τα οποία στη συνέχεια θα χειροτερέψουν, όταν ο γάμος τελειώσει»

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2007 από την Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά, οι άνδρες φαίνεται να τα πηγαίνουν χειρότερα συναισθηματικά από ό,τι οι γυναίκες μετά από ένα διαζύγιο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που ήταν διαζευγμένοι ή εν διαστάση, είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν περιστατικό κατάθλιψης σε σύγκριση με τους άνδρες που μένουν παντρεμένοι. Η μελέτη έδειξε ότι η απώλεια της επιμέλειας και των γονεϊκών ευθυνών ήταν οι πιο αγχωτικές αλλαγές για τους άνδρες. «Η κοινωνική ζωή των ανδρών περιστρέφεται κυρίως γύρω από τις συζύγους και την οικογένειά τους, και όταν αυτό διαταράσσεται, μπορεί ν’ αφήσει τους άνδρες πιο απομονωμένους και πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη», λέει ο Buccino.

Αυτό ήταν σίγουρα αληθινό για τον Dave Taylor, ένα χωρισμένο πατέρα τριών παιδιών που είναι στη μέση της διαδικασίας διαζυγίου μετά από 12 χρόνια γάμου. Ο  Taylor παραδέχεται ότι θα ήταν πολύ εύκολο γι ‘αυτόν να πέσει σε κατάθλιψη αν δεν είχε λάβει τα μέτρα του. «Θα μπορούσα να θεωρήσω τον χωρισμό μου σαν μια προσωπική μου αποτυχία. Θα μπορούσα να ξοδέψω όλο μου τον χρόνο κοιτάζοντας πίσω ν’ αναρωτιέμαι τι θα είχε συμβεί αν είχα κάνει άλλες επιλογές. Μετά από ένα χωρισμό, φαίνεται ότι όλα τα πράγματα του παρελθόντος τίθενται υπό αμφισβήτηση και πολλά επώδυνα πράγματα βγαίνουν στην επιφάνεια» λέει. Όμως ο Dave, αντί ν’ αφήσει αυτές τις σκέψεις να τον κυριεύσουν, επέλεξε να περάσει στην αντεπίθεση. «Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το διαζύγιό μου για να γίνω καλύτερος άνθρωπος!».

Γίνε κοινωνικός για την αυτοεκτίμηση σου
Για τον Dave, το να βγει έξω και να γίνει κοινωνικός ήταν μια ώθηση στην αυτοεκτίμησή του, καθώς και μια ευκαιρία για τα παιδιά του να τον δουν ως άτομο. «Ένα λάθος που συνηθίζαμε να κάνουμε σαν οικογένεια ήταν ότι συχνά αλλάζαμε τα σχέδιά μας για χάρη των παιδιών μας,» λέει ο Dave που πρίν λίγες μέρες έκανε πάρτι με φίλους στο σπίτι του μιας που είχε καιρό να δει αγαπημένα πρόσωπα και να περάσει καλά. Τα παιδιά ήθελαν να έρθουν, αλλά ο ίδιος ήταν σταθερός στην απόφαση του να κάνει πάρτι μόνο για ενήλικες. «Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά, να βλέπουν ότι οι γονείς τους είναι πραγματικοί ενήλικες που χρειάζονται να έχουν ενήλικη ζωή» λέει.

Η απόφαση για την επιμέλεια που έχουν πάρει ο Dave και η σύζυγός του, είναι μοναδική. Τα 3 παιδιά τους, ηλικίας 4-12 ετών, περνούν τις νύχτες ξεχωριστά με τους γονείς τους, ώστε κάθε παιδί να έχει χρόνο μόνο του με τον κάθε γονέα, κάτι που έλειπε από τη ζωή τους πριν τον χωρισμό. «Τα παιδιά μου αγαπούν πραγματικά το χρόνο που είναι το καθένα μόνο του με τον καθένα από εμάς», λέει ο Taylor.

Και ενώ μένει να δούμε αν αυτή η ρύθμιση θα παραμείνει ως έχει, προς το παρόν φαίνεται να λειτουργεί. Αφού ο Dave έχει τουλάχιστον ένα παιδί 6 νύχτες την εβδομάδα, αυτός ο διακανονισμός έχει ένα μειονέκτημα στο ότι δεν επιτρέπει πολύ χρόνο για να βγει με κάποια καινούρια σύντροφο. Αλλά αυτό προς το παρόν, δεν τον πειράζει μιας που λέει πως η προσοχή του είναι πραγματικά στραμμένη στον εαυτό του και στα παιδιά του!

 

«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει οι άντρες να κάνουν μετά από ένα διαζύγιο είναι να παραιτηθούν από την ιδέα του ελέγχου» λέει η Debbie Mandel, θεραπεύτρια διαχείρισης του στρες.  Η Mandel υποστηρίζει επίσης σε μεγάλο βαθμό την άσκηση και τη σωστή διατροφή, δύο πράγματα στα οποία ο Dave έχει επικεντρωθεί. «Οι άντρες συχνά δεν διαθέτουν τα μέσα που έχουν οι γυναίκες για να μιλάνε και να εξωτερικεύουν τα συναισθήματα τους,» λέει. «Έτσι, το καλύτερο πράγμα για εκείνους, είναι να ασκηθούν ώστε ν’ ανακουφίσουν το άγχος τους».

Στη περίπτωση του Dave, ήταν το επικείμενο διαζύγιο του, εκείνο που τελικά τον παρακίνησε να σηκωθεί από τον καναπέ και να πάει στο γυμναστήριο. Και ακόμα και αυτή η μικρή βελτίωση, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην αυτοεκτίμηση όλων.

Η Mandel τονίζει επίσης ότι η καλύτερη διατροφή είναι ένα βασικό συστατικό για την αποφυγή της κατάθλιψης. Ενθαρρύνει την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων για την τόνωση των επιπέδων της σεροτονίνης, μιας ορμόνης που βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη. «Είναι πολύ σημαντικό οι άνδρες που ήταν παντρεμένοι να μάθουν να φροντίζουν τον εαυτό τους», λέει και ενθαρρύνει τα άτομα που έχουν έρθει στις ομάδες διαζυγίου της, να μάθουν να μαγειρεύουν!

Και ενώ πολλές από τις προτάσεις της για να ξεπεράσει κανείς το εμπόδιο της κατάθλιψης – ο εθελοντισμός, οι νέες δραστηριότητες, η γιόγκα – θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην γνωριμία γυναικών, η Mandel τονίζει τη σημασία της «απόκτησης νέων φίλων», σε αντίθεση με τη γνωριμία νέων πιθανών ερωτικών συντρόφων, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες μετά από το διαζύγιο. «Οι άνδρες πρέπει να εξοικειωθούν με τον άνθρωπο που ήταν,» λέει η Mandel. «Θα πρέπει πρώτα να επικυρώσουν τον εαυτό τους αλλιώς θα επαναλάβουν ακριβώς τα ίδια λάθη»!

Μετά από ένα διαζύγιο, λίγα πράγματα είναι πιο σημαντικά από άντρες που κάνουν παρέα με άλλους άντρες . «Υπήρχε μια αλληλεγγύη μεταξύ των φίλων μου, που έπαιξε ρόλο στο να μην πάθω κατάθλιψη» λέει ο Dave, προσθέτοντας ότι ακόμα και οι φίλοι με τους οποίους παίζει ποδόσφαιρο και φαίνεται να ενδιαφέρονται μόνο για τον αθλητισμό, μπορεί να έχουν ιστορίες να μοιραστούν ή να είναι πρόθυμοι ν’ ακούσουν τα προβλήματα του όταν το έχει ανάγκη. Η Mandel συμφωνεί. «Αυτή είναι η στιγμή για έναν άντρα να επιστρέψει στην αγέλη,» λέει. «Ίσως η σύζυγος έκανε όλα τα κοινωνικά τους σχέδια για χρόνια όμως αυτή είναι η ευκαιρία ενός διαζευγμένου άντρα να κάνει τα δικά του σχέδια και να αποφασίσει πως που πότε και με ποιούς, θέλει να συναναστραφεί!

Το να μιλήσει για τον χωρισμό του, του άνοιξε την πόρτα για συζητήσεις που δεν είχε κάνει ποτέ. Έμαθε για τα διαζύγια φίλων και γνωστών και για τις δυσκολίες τους, ιστορίες που ποτέ δεν είχε ξανακούσει μέχρι που οι δικές του εμπειρίες, τον έκαναν να μιλήσει. «Δεν μπορώ να περιγράψω, πόσο λυτρωτικό είναι να βρεις κάποιον που έχει περάσει την ίδια κατάσταση μ’ εσένα και απλά να μιλήσετε!» λέει και ενθαρρύνει όλους τους διαζευγμένους άντρες να ασκηθούν και να απευθυνθούν σε κάποιο ψυχολόγο, όπως επίσης να βγουν και να κοινωνικοποιηθούν. Κι ενώ παραδέχεται ότι μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να μιλήσουν σ’ έναν επαγγελματία, γι ‘αυτόν θα ήταν ιδανικό. «Είναι απλά κάποιος που θα με ακούσει και θα με συμβουλεύσει όταν οι σκέψεις μου αρχίζουν να γυρνάνε στο μυαλό μου. Υπάρχει πολλή υποστήριξη εκεί έξω, αρκεί να ανοίξετε τα μάτια σας και να απλώσετε το χέρι σας!»  λέει ο Dave.

Φυσικά, το πιο σημαντικό πράγμα για εκείνον, ήταν να παραμείνει πρότυπο για τα παιδιά του, κάτι που ο ίδιος αισθάνεται ότι κάνει δείχνοντάς τους πόσο έχει βελτιωθεί η ζωή του . «Η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της και αυτό είναι σημαντικό για εκείνα να το καταλάβουν» λέει ο Dave και οι ειδικοί συμφωνούν όπως η Mandel που λέει ότι «Οι μπαμπάδες θέλουν να δείξουν στα παιδιά τους ότι είναι ανθεκτικοί και δεν καταλαβαίνουν πως δεν πειράζει να είναι και να δείχνουν λυπημένοι. Κάθε άνθρωπος έχει προβλήματα. Το πώς θα τ’ αντιμετωπίσει είναι αυτό που δείχνει στα παιδιά του, πώς να είναι δυνατά!».

Πηγή: http://www.divorce360.com/