Ο θυμός μετά το διαζύγιο και το μεγάλο στοίχημα για το πρώην ζευγάρι

0

Θυμός. Κινητήριος δύναμη ή τροχοπέδη; Πηγή έμπνευσης και καταλύτης δημιουργίας, ή βαρίδι και καταστροφική μανία;

Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τον θυμό. Εκατομμύρια λέξεις, πονήματα, πειράματα, διατριβές και μελέτες αναζητούν την πηγή αυτού του τόσο δυνατού συναισθήματος, άλλοι αφορίζοντάς το κι άλλο θεωρώντας το βασικό για την εξέλιξη μιας προσωπικότητας. Στην αρχαία ελληνική γλώσσα, θυμός σήμαινε ψυχή.

Αν διαβάσει κανείς την ερμηνεία της λέξης στο λεξικό  Lidell & Scott θα δει διάφορες ερμηνείες, διαφορετικές από αυτή που υιοθετούμε σήμερα:  «θῡμός, ὁ (θύω Β), ψυχή, πνοή, ανάσα, ζωή• αλλά και «κουράγιο, θάρρος, τόλμη» ή «η έδρα της σκέψης».

Θυμώνω, εξοργίζομαι, εξανίσταμαι, εξαγριώνομαι, είμαι εκτός εαυτού. Το συναίσθημα αυτό έχει σίγουρα πολλές διαβαθμίσεις και εκφράσεις. Από μόνος του ο θυμός έχει πολύ μεγάλη δυναμική όχι τόσο για  αυτό καθ΄αυτό το συναίσθημα αλλά για όλα αυτά με τα οποία συνδυάζεται. Ο θυμωμένος άνθρωπος είναι πολύ συχνά πικραμένος, πληγωμένος, έχει νιώσει απόρριψη, ντροπή, εξαπάτηση. Νιώθει παραμελημένος, κάποιες φορές ζηλεύει. Κι όμως, ο θυμός μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα χαρακτηριζόμενα ως αρνητικά ή τοξικά συναισθήματα.

Το πεδίο ανάλυσης του θυμού είναι τεράστιου και βρίσκει εκφάνσεις σε κάθε τομέα της ζωής μας, επαγγελματικό, κοινωνικό, διαπροσωπικό, οικογενειακό…

Εδώ θα εστιαστούμε στον θυμό μετά το διαζύγιο.

Με πολύ απλά λόγια θα μπορούσε να πει κανείς, ότι όποιο κι αν είναι το κίνητρο ή η αιτία ενός διαζυγίου ο θυμός δεν λείπει από σχεδόν καμία περίπτωση. Ποτίζει τους πάλαι ποτέ συντρόφους, τους κυριεύει και καθοδηγεί κάθε τους βήμα.

Οργισμένοι πρώην σύζυγοι , αφορίζουν καθετί που σχετίζεται με το γάμο ή την συμβίωση και μπαίνουν σε ένα γαϊτανάκι αλληλοκατηγοριών.

Ένα απλοϊκό συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι ο θυμός είναι το βασικό συστατικό του διαζυγίου. Τουλάχιστον τον πρώτο καιρό. Η πηγή του θυμού μπορεί να ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και η ίδια η διαδικασία του διαζυγίου δίνει πολλές αφορμές για την έξαρση του θυμού.

Το μοίρασμα της περιουσίας, τα παιδιά, η επικοινωνία, η διατροφή. Τι πήρε ο καθένας και τι έδωσε σε ένα γάμο, πώς μεγαλώνει το παιδί, τι ρόλο έπαιξε ο άμεσος οικογενειακός περίγυρος του καθενός. Θερμά επεισόδια σε τηλέφωνα, δικηγορικά γραφεία, αίθουσες δικαστηρίων και συχνά στο δρόμο. Οι περισσότεροι χωρισμένοι έχουν να διηγηθούν πολλά περιστατικά.

Τελικά είναι καλός ο θυμός; Ή είναι καταστροφικός; Από την πλευρά της ενσυναίσθησης ο θυμός είναι μεν ένα τοξικό συναίσθημα, εν τούτοις ουδείς μπορεί να κρίνει ή να ενοχοποιήσει ακόμα περισσότερο ένα εξοργισμένο άνθρωπο. Εξάλλου, ένας καταπιεσμένος θυμός μπορεί να έχει πιο δυσμενή αποτελέσματα , καθώς μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση βίας με απρόβλεπτα αποτελέσματα ή να σωματοποιηθεί με αποτέλεσμα ο  άνθρωπος να αρρωστήσει.

Με απλά λόγια ο θυμός είναι μεν ένα πολύ τοξικό συναίσθημα, αλλά η έκφρασή του κρίνεται απαραίτητη.

Ο θυμός είναι μια ένδειξη ότι  έχουμε ακόμα συναισθηματική εμπλοκή με τον πρώην σύντροφο. Δεν μπορούμε να νιώσουμε πληγωμένοι, προδομένοι, εξαπατημένοι, οργισμένοι  με κάποιον με τον οποίο δεν υπάρχει κάποια συναισθηματική σύνδεση.

Γιατί το αντίθετο-αντίδοτο  της αγάπης στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι το μίσος, αλλά η αδιαφορία, η συναισθηματική αποστασιοποίηση, η κατάσταση εκείνη που θα κόψει τους συναισθηματικούς δεσμούς με τον πρώην σύζυγο.

Και μόνο όταν εκείνοι  οι δεσμοί κοπούν τότε μπορεί κανείς να πει ότι έχει περάσει στη άλλη όχθη της διαδικασίας της λύτρωσης. Όταν πάψει αυτή η σχέση αλληλεπίδρασης.

Μια Σαμανική παράδοση λέει πως όταν ένας άντρας και μια γυναίκα γίνονται ζευγάρι, ο ένας απλώνει αγκίστρια στο κορμί του άλλου και δημιουργεί έτσι ένα κύκλωμα αλληλεπίδρασης. Ακόμα και μετά το χωρισμό το κύκλωμα εξακολουθεί να υπάρχει και το άνοιγμά του είναι το μεγάλο στοίχημα για το ζευγάρι.

Ναταλία Δανδόλου
Σύμβουλος ενσυναίσθησης και εναλλακτικών θεραπειών
Τηλέφωνο: 6936-529228
Email: ndandolou@yahoo.gr
Web: www.syneidisi.com.gr
Εύεξις: https://www.facebook.com/groups/1046486152051188/