Ο σύζυγος δεν βοηθάει ούτε με τις δουλειές ούτε οικονομικά. Να φύγω;

«Kαλησπέρα σας είμαι η … Μαρία και είμαι 34 χρονών. Είμαι παντρεμένη και έχω 2 αγοράκια 5,5 και 7,5 ετών.Μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι εργαζόμουν αλλά ένα χειρουργείο και το γεγονός ότι δεν έχω καμία βοήθεια από κανέναν με τα παιδιά με «ανάγκασαν» σε παραίτηση.

Το πρόβλημα μου είναι ότι ο γάμος μου δεν πηγαίνει καθόλου καλά. Είμαστε 13 χρόνια μαζί και σχεδόν 9 παντρεμένοι. Ο άντρας μου τα τελευταία 6 χρόνια( απ’ όταν έμεινα έγκυος στο δεύτερο παιδάκι μου) αποφάσισε να ανοίξει δική του εταιρία παρά την αντίθετη γνώμη μου αφήνοντας μια καλή δουλειά και χαλώντας όλες τις οικονομίες που είχε στην άκρη( ευτυχώς δεν είχαμε κοινό λογαριασμό). Τα έξοδα του σπιτιού τα πλήρωνα εγώ, το σπίτι εγώ, τα παιδιά εγώ. Όλα μόνη μου. Ο άντρας μου απών. Έφευγε το πρωί και γυρνούσε το βράδυ χωρίς να πάρει ούτε ένα τηλέφωνο να δει τι κάνουμε. Αν ζούμε. Εγώ να δουλεύω βάρδιες και μετά μόνο νύχτες για να είμαι με τα παιδιά.

Έχω κάνει άπειρες συζητήσεις χωρίς καμία απάντηση γιατί αργεί χωρίς να έχει δουλειά. Απ’ αυτή τη δουλειά δεν είχε ποτέ κέρδος, δεν συμμετείχε στα έξοδα. Του έλεγα πολύ πριν αφήσω την εργασία μου ότι δεν άντεχα άλλο, κατέρρεα, τον εκλιπαρούσα για λίγη βοήθεια, έστω να ερχόταν νωρίς να πρόσεχε τα παιδιά, να κοιμόμουν λίγο…αλλά αυτός τίποτα.

Τώρα ζούμε με τα λεφτά που έχω στην άκρη. Κοντεύω να τρελαθώ! Δεν ξέρω τι να κάνω! Όλη η αγάπη που είχα για εκείνον ξαφνικά έγινε μίσος. Καβγάδες συνέχεια. Τώρα ειλικρινά δεν θέλω να τον βλέπω. Δεν είναι τόσο το οικονομικό όσο είναι η αδιαφορία. Αυτή με σκότωσε. Άλλαξα πολύ! Κουράστηκα! Αξίζει να μένω σ’ αυτό το γάμο; Σκέφτομαι τα παιδιά μου. Δυστυχώς είχαμε αρκετούς καβγάδες μπροστά στα παιδιά. Ο μεγάλος έκλαιγε και παρακάλαγε να μη χωρίσουμε. Ήθελα να πεθάνω γι’ αυτό που έκανα στην ψυχούλα τους.

Τώρα πλέον δε τσακωνόμαστε, γιατί απλά για εμένα είναι σαν να μην υπάρχει. Εγώ που χωρίς εκείνον δεν μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου, τώρα νιώθω απέχθεια και μίσος. Προσπαθώ να είμαι όσο καλύτερη μαμά μπορώ αλλά νιώθω ότι φθείρομαι. Νιώθω σαν να έχω μονογονεϊκή οικογένεια. Παντού είμαι μόνη.

Ειλικρινά δε πιστεύω ότι έχει άλλη…τουλάχιστον άμα είχε θα μπορούσα να καταλάβω τη στάση του. Τώρα όμως; Δε θυμάμαι πότε ήμουν ευτυχισμένη… Ευτυχώς που έχω τα παιδάκια μου, αυτά είναι η ζωή μου. Σκέφτομαι να πάρω τα παιδιά μου και να φύγω, ίσως να είναι καλύτερα έτσι. Συγγνώμη αν σας κούρασα, αλλά ήθελα κάποιον να με ακούσει, να πει τη γνώμη του. Βλέπετε ούτε συγγενείς δεν έχω εδώ που βρίσκομαι. Να είστε όλοι καλά, να προσέχετε τους ανθρώπους που αγαπάτε αλλά … να προσέχετε και τον εαυτό σας»

Μαρία

Απαντάει η  Σύμβουλος Σχέσεων κυρία Βίκυ Κάουλα

Aγαπητή Μαρία,

Η σχέση που έχεις με το σύζυγό σου αριθμεί 13 χρόνια και τα τελευταία 6 υπάρχουν προβλήματα, δηλαδή περίπου τα μισά χρόνια της διάρκειάς της.

6 χρόνια είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να παγιωθεί μία κατάσταση, ο σύζυγός σου να ασχολείται με τη δουλειά του, η οποία δεν του αποφέρει χρήματα και εσύ να έχεις αναλάβει να καλύπτεις όλες τις ανάγκες του σπιτιού και των παιδιών, τόσο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε συναισθηματικό. Έχεις αναρωτηθεί τις δικές σου ανάγκες πώς τις καλύπτες και πώς τις καλύπτεις σε συναισθηματικό επίπεδο;  Από πού αντλούσες τη δύναμη να ανταποκρίνεσαι σε όλες αυτές τις ευθύνες;

Αναφέρεις ότι μίλησες επανειλημμένως με τον άντρα σου για να σε βοηθήσει με κάποιο τρόπο. Αναλογίσου εάν ήσουν σαφής και ξεκάθαρη σε αυτά που του έλεγες και σε αυτά που ζητούσες. Αναλογίσου μήπως αναλώθηκες σε κατηγορίες, οπότε εκείνος πήρε αμυντική στάση και επέλεξε να αδιαφορήσει. Επίσης, σκέψου μήπως κι ο άντρας σου νιώθει άσχημα με την επιλογή που έκανε για τη δουλειά του -για την οποία εσύ τον είχες προειδοποιήσει- και νιώθει άβολα που δεν μπορεί να συνεισφέρει στις ανάγκες σας ως οικογένεια. Προσπάθησε να επικοινωνήσεις μαζί του ουσιαστικά και να εξηγήσεις επακριβώς τι είναι αυτό που σε κουράζει και σε στενοχωρεί και να προσπαθήσεις να δεις εάν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με τον άντρα σου. Το χρονικό διάστημα που υπέμενες τη συγκεκριμένη κατάσταση είναι μεγάλο και θα χρειαστεί χρόνος για να μπορέσει να αναστραφεί η κατάσταση εάν κρίνεις ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Σκέψου πολύ καλά αφού εξαντλήσεις όλες τις πιθανότητες τι θέλεις εσύ και πώς τα παιδιά σου θα ζουν σε πιο ήρεμο περιβάλλον και χάραξε την πορεία σου.

Τελειώνεις δίνοντας συμβουλή να προσέχουν οι αναγνώστες τον εαυτό τους. Θα ήθελα πρωτίστως να ακολουθήσεις και η ίδια τη συμβουλή αυτή. Αγάπησε τον εαυτό σου και πρόσεχέ τον. Εάν τα καταφέρεις να είσαι σίγουρη ότι θα σε αγαπήσουν και οι άλλοι γύρω σου.

Επίσης, διακρίνω από τα γραφόμενά σου ότι ακολουθείς μοναχικό δρόμο, χωρίς συγγενείς και φίλους, αλλά διαισθάνομαι ότι εσύ η ίδια επιλέγεις να μην ανοίγεσαι και να μην ζητάς βοήθεια από άλλους. Εάν το αποφασίσεις και κάνεις το βήμα θα δεις ότι υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να σε συνδράμουν και να μοιραστείς το βάρος σου, απ’ όσοι φαντάζεσαι.

Σου εύχομαι να καταλήξεις στην καλύτερη δυνατή λύση για όλους σας!

Βίκυ Κάουλα
Life & Business Coach
Σύμβουλος Διαπροσωπικών Σχέσεων
Προσωπικής Ανάπτυξης & Ενδυνάμωσης
Εκπαιδεύτρια Διαζυγίου
Κινητό: 6936-820600
Email: Vicky.Kaoula@gmail.com

Η κυρία Βίκυ Κάουλα, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν» που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.