Όσα πρέπει να ξέρεις αν ο/η σύντροφός σου είναι παιδί μονογονεϊκής οικογένειας!

0

Τα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, μεγαλώνουν βλέποντας μια διαφορετική πλευρά της ρομαντικής αγάπης, από εκείνα που μεγαλώνουν σε μια διπυρηνική οικογένεια. Το να μεγαλώνεις με γονείς που σε αγαπούν, μπορεί να σου δώσει θετικά παραδείγματα για το πως να χειριστείς τις σχέσεις όταν μεγαλώσεις. Ακόμα και το να έχεις δυο γονείς που μισούν ο ένας τον άλλο, μπορεί να σε διδάξει τι να ΜΗΝ κάνεις. Γενικότερα, ένα παιδί μπορεί να μάθει κάτι από τα πάντα.

Η διαφορά με τα παιδιά των μονογονέων είναι ότι πρέπει να αποκτήσουν τέτοιες γνώσεις μόνα τους. Σαν να ξεκινάς μια δουλειά χωρίς να έχεις καμία εκπαίδευση για εκείνη, συνεπώς μαθαίνεις τα πάντα δρώντας και αλληλεπιδρώντας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι τα παιδιά μονογονέων είναι ανήμπορα. Σημαίνει ότι λόγω συνθηκών, γίνονται πιο ανεξάρτητα και αυτόνομα και εκτιμούν διαφορετικά πράγματα στους/στις μετέπειτα συντρόφους τους.

Εκτιμούμε την ψυχική δύναμη και την επιμονή.
Η μητέρα μου έκανε δυο ή τρεις δουλειές, σπούδαζε και μεγάλωνε 3 αγόρια μόνη της. Δεν ήταν εύκολο και θα μπορούσε να είχε παραιτηθεί αλλά δεν το έκανε. Τα αδέλφια μου και εγώ την ευγνωμονούμε ακόμα και σήμερα που δεν ενέδωσε σε όλες αυτές τις πιέσεις. Αυτή η δύναμη είναι κάτι που θαυμάζω. Δείχνει χαρακτήρα. Δείχνει ότι το άτομο που την έχει, δεν θα παραιτηθεί στην πρώτη δυσκολία.

Δείτε σχετικά: Διαχείριση νηπίου που αναζητά τον μπαμπά του.

Είμαστε πιο ανεξάρτητα, οπότε χρειαζόμαστε τον χώρο μας.
Ένα παιδί μονογονεϊκής οικογένειας, που δεν είναι ευκατάστατη, πιθανότατα έχει περάσει πολύ καιρό μετά το σχολείο χωρίς επίβλεψη ενώ ο γονέας του εργαζόταν.
Έτσι έμαθε να μαγειρεύει, να φροντίζει τα πράγματα του και τον εαυτό του. Τα χρόνια αυτά της ανεξαρτησίας, το έχουν μάθει να είναι συνηθισμένο στο να περνά κάποιο χρόνο μόνο του.

Συχνά νιώθω ενοχές όταν η σύντροφος μου με βοηθά με κάτι επειδή έχω συνηθίσει να κάνω τα πάντα μόνος μου – παρότι με αγαπά και θέλει να με βοηθήσει. Δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό, φαντάζομαι ότι πηγάζει από το πόσο ένοχος θα αισθανόμουν αν η μητέρα μου επέστεφε από τη δεύτερη δουλειά της και θα έπρεπε να κάνει δουλειές και στο σπίτι εξαιτίας μου.

Οπότε μην το παίρνεις προσωπικά αν έχεις σχέση με ένα άτομο που προέρχεται από μονογονεϊκή οικογένεια. Αυτά τα συναισθηματικά βάρη είναι συνηθισμένα.

Είμαστε πολύ επηρεασμένα από τον γονέα που μας μεγάλωσε.
Όταν έχεις δυο γονείς μάλλον έχεις μια πιο «ισορροπημένη» οπτική σε ότι αφορά τις σχέσεις και τη ζωή. Μεγαλώνοντας μόνο με την μητέρα μου, έλαβα μόνο την γυναικεία οπτική σε πολλά θέματα. Πιστεύω ότι αυτό με έκανε να μπορώ να διακρίνω καλύτερα τις ανάγκες των γυναικών σε μια σχέση. Κάτι που μπορεί να επηρέασε το πόσο βάρος είχαν οι δικές μου ανάγκες και συναισθήματα – αλλά δεν το ξέρω σίγουρα.

Μου φαίνεται πιθανό κάποιος που μεγάλωσε με τον πατέρα του να έχει περισσότερα ‘ανδρικά’ χαρακτηριστικά και ίσως να μην έχει τόσο καλή κατανόηση των γυναικών και επαφή μαζί τους. Από την άλλη ένας άνδρας που μεγάλωσε με την μητέρα του μπορεί να κατανοεί περισσότερο τις γυναίκες αλλά να έχει ελλείψεις σε πράγματα που θα μπορούσε να είχε μάθει από τον πατέρα του.

Προφανώς ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και όσο περισσότερο ζει κάποιος, τόσο περισσότερο γεμίζει αυτά τα κενά. Αλλά μην εκπλαγείς αν ένας άνδρας που δεν είχε ποτέ μια πατρική φιγούρα στη ζωή του, δεν έμαθε να είναι πιο ‘ιπποτικός’ ή αν ένας άνδρας χωρίς μητέρα κατανοεί ότι η απάντηση «καλά» σημαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Μπορεί να φοβόμαστε λίγο την δέσμευση.
Όταν έχεις δει πως είναι μια δυστυχισμένη σχέση ή ένας κακός γάμος και έχεις βιώσει τις συνέπειες, μπορεί να έχεις γίνει διστακτικός/ή απέναντι στη δέσμευση επειδή φοβάσαι ότι θα κάνεις τα ίδια λάθη.

Αν ο/η σύντροφος σου είναι παιδί μονογονεϊκής οικογένειας, δεν πρέπει να σε εκπλήξει αν διαπιστώσεις πως δεν βλέπει τόσο θετικά την ιδέα του γάμου και της οικογένειας. Πιθανόν δεν θέλει να επαναλάβει πράγματα και καταστάσεις που έχει ζήσει στη παιδική του ηλικία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κατά της δέσμευσης. Απλά μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αποδεχθεί την ιδέα. Η υπομονή είναι αρετή.

Έχουμε δύναμη, οπότε μπορείς να στηριχθείς επάνω μας.
Η συχνή απουσία του γονέα  όταν είσαι σε μικρή ηλικία σε κάνει να μεγαλώνεις γρηγορότερα. Δεν είναι εύκολο αλλά όλο αυτό σου δίνει δύναμη. Και ποιο το νόημα της δύναμης αν δεν την χρησιμοποιήσεις;

Μη φοβηθείς να στραφείς στον/στην μονογονέα σύντροφό σου αν χρειαστεί. Θα σε στηρίξει και μπορείς να βασιστείς επάνω του/της όταν τα πράγματα δυσκολέψουν. Όλοι μας διαμορφωθήκαμε από τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσαμε. Χρησιμοποίησε την γνώση αυτή για να κατανοήσεις καλύτερα τον/την σύντροφο σου, κάτι που μόνο να βελτιώσει την σχέση σας, μπορεί!

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/